Ministrul german al apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, implicat intr-un scandal de plagiat legat de teza sa de doctorat, a anuntat marti ca demisioneaza din toate functiile politice, anunta Reuters.

Karl-Theodor zu GuttenbergFoto: Agerpres/EPA

"Am fost intotdeauna pregatit de lupta, insa am ajuns la capatul puterilor. Este decizia cea mai dureroasa a vietii mele," a declarat Guttenberg, potrivit AFP.

Guttenberg a cerut o ancheta rapida a parchetului, adaugand ca ii respecta pe toti cei care vor sa faca lumina in acest caz.

"Sunt convins ca este in interes public si in propriul meu interes ca ancheta judiciara legata de acuzatiile de violare a drepturilor de autor sa se deruleze rapid, fiind nevoie de ridicarea imunitatii mele parlamentare," a mai spus el.

Acesta le-a multumit cancelariei germane, membrilor partidului sau conservator si soldatilor germani.

Scandalul plagiatului a izbucnit miercurea trecuta in cotidianul de centru stanga Suddeutsche Zeitung (SZ). Un profesor de drept, Andreas Fischer-Lescano, afirma ca in mai multe locuri teza de doctorat a lui Guttenberg este "un plagiat indraznet" si "o smecherie".

De la acel moment, mai multi ziaristi au anchetat subiectul si saptamanalul Der Spiegel a gasit zeci de pagini care par direct "imprumutate" din diverse publicatii, fara a se cita nicio sursa.

Profesoara universitara de Stiinte politice care este autorul paginilor identificate de SZ, Barbara Zehnpfennnig, a cerut joi ca ministrului sa-i fie retras titlul de doctor. "Sunt stupefiata ca cineva poate face ceva atat de flagrant", a comentat ea.

Saptamana trecuta, tanarul ministru de 39 de ani, care este prezentat uneori drept posibilul succesor al Angelei Merkel, a renuntat definitiv la titlul de doctor.

Conducerea Universitatii din Bayreuth a afirmat martea trecuta ca ministrul a solicitat ca titlul de doctor in drept sa-i fie retras definitiv. Guttenberg a recunoscut ca a facut "greseli serioase", care, desi n-au fost intentionate, "nu sunt conforme cu codul etic al stiintei".

Oficialul german a declarat ca renuntarea la titlul de doctor a fost o decizie "dificila", mai ales ca a lucrat sase sau sapte ani pentru a-l obtine.