Universitatea din Bucuresti a amanat pentru luna septembrie luarea unei decizii in ce priveste trimiterea unei propuneri catre Ministerul Educatiei de retragere a diplomei de doctor prim-ministrului Victor Ponta. Miercuri, 25 iulie, Senatul Universitatii Bucuresti a fost convocat intr-o sedinta extraordinara pentru a decide ce se intampla mai departe cu verdictul: "Victor Ponta a plagiat", pe care Comisia de Etica a Universitatii l-a anuntat pe 20 iulie.

Victor PontaFoto: AGERPRES

La sedinta de astazi nu a fost intrunit cvorumul necesar, asa ca nicio decizie nu a fost luata, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti. Potrivit acestora, Senatul Universitatii din Bucuresti se va intruni in luna septembrie pentru a decide daca ii va propune ministrului Educatiei sa-i retraga diploma de doctor premierului Victor Ponta.

Amintim ca vineri, 20 iulie, Universitatea din Bucuresti a anuntat oficial ca "Victor Ponta a plagiat", dupa ce Comisia de Etica a universitatii a analizat teza de doctor a prim-ministrului. Potrivit raportului Universitatii din Bucuresti, "elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini" ale tezei de doctorat.

"Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Pasajele sunt copiate in succesiunea lor din autorul din care s-a preluat", a anuntat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica.

Mircea Dumitru

Mircea Dumitru

Foto: Agerpres

In ce priveste pasii urmatori pe care Universitatea din Bucuresti trebuie sa ii parcurga, dupa anuntarea acestei decizii de plagiat,rectorul UB, Mircea Dumitru, a declarat urmatoarele:

  • Saptamana viitoare (saptamana aceasta - n.red.) vom avea o sedinta a consiliului de administratie si o sedinta extraordinara a senatului. Voi aduce la cunostinta colegilor mei toate aceste elemente de analiza. In urma consulatarii pe care o vom avea vom lua o decizie care va fi in acord cu actuala legislatie.
  • Este adevarat ca rectorul Universitatii din Bucuresti semneaza diploma, dar diploma este emisa numai dupa ce exista un ordin de ministru. Prin urmare rectorul nu poate sa retraga o diploma, decat daca se intrunesc si celelalte elemente. Pe scurt, numai dupa ce Ministerul Educatiei da aviz.
  • Pentru ca Universitatea din Bucuresti sa emita o diploma de doctorat e nevoie de un ordin de ministru. Pentru a putea retrage diploma, e nevoie de retragerea acelui ordin de ministru. Pe acel ordin de ministru sunt mai multe nume de persoane care si-au luat titlul de doctor.
  • Daca retragi ordinul, retragi si titlul de doctor al unor persoane care nu au nicio problema. E nevoie de interventia ministrului.

Marian Popescu

Marian Popescu

Foto: Agerpres

Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica:

  • Sunt cateva proceduri de urmat, sedinta consiliului de administratie, senatul si abia apoi se va lua o decizie in privinta trimiterii propunerii catre MECTS de a retrage titlul de doctor.
  • Sistemul universitar din Romania are autonomie. In mod normal, o universitate este datoare sa isi asigure normele si printr-o comisie de etica, dar nu numai, care sa o faca sa isi poata apara propriile valori. Cazul de fata este neplacut. Eu sper ca dl Victor Ponta sa poata repara ce se poate repara, exista exemple
  • Sunt oameni care s-au apucat sa isi faca din nou doctoratul. Chestiunea asta tine de onoare, de integritate.
  • Sunt convins ca dl Victor Ponta va trage singur concluziile care se impun in astfel de situatii. 
  • Eu ma astept sa nu mai avem astfel de situatii, dl Ponta e liber sa faca ce doreste, dar sunt convins ca va trage anumite concluzii.

Potrivit Legii Educatiei, rectorul universitatii poate propune Ministerului Educatiei anularea diplomei de doctor, dupa ce s-a dovedit ca Victor Ponta a plagiat, dar "cu aprobarea senatului universitar".

Senatul UB se intruneste in a 3-a zi de miercuri a fiecarei luni, cu exceptia lunii august cand nu se organizeaza sedinta de Senat, potrivit Regulamentului Senatului Universitatii din Bucuresti. Acelasi regulament prevede ca Senatul poate fi convocat in sedinta extraordinara ori de cate ori este necesar. Cel care convoaca Senatul este presedintele Senatului, dar forul poate fi convocat si de rectorul UB.

Presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti este Vlad Nistor, care in urma cu o saptamana a semnat, alaturi de alti intelectuali, o "Scrisoare catre UE" in care explica faptul ca in Romania nu are loc o lovitura de stat. "Suntem profund preocupati de recentele acuzatii care pretind ca Parlamentul si Guvernul Romaniei ar fi subminat statul de drept si independenta justitiei in incercarea de a-l demite pe presedintele Traian Basescu", se arata in scrisoarea initiata de Zoe Petre, potrivit unor surse HotNews.ro.

Citeste si: