OPINII
#Rezist: De la Piata Universitatii (1990) la Piata Victoriei (2017) In luna mai 1990 m-au vizitat in Bucuresti mai multi prieteni olandezi. Era in plina desfasurare manifestatia maraton din Piata Universitatii (aprilie-iunie 1990). Unul dintre olandezi, un ziarist foarte "de stinga" din punct de vedere politic, mi-a spus ca a citit cite ceva despre "Golania" si nu i-a prea placut. "La noi, in Olanda - mi-a zis el - cei care striga <<Jos comunismul!>> sunt de regula neonazisti. Probabil ca protestatarii din Bucuresti sunt neolegionari". L-am contrazis. I-am zis ca manifestantii bucuresteni lupta pentru o democratie liberala, impotriva unui neocomunism conservator.
Demisia consilierului Flynn: prima fisura grava in administratia Trump. Incepe "contra-revolutia" establishmentului? Se va opri aici scandalul "acomodarii cu Rusia"? Michael Flynn, consilierul de securitate nationala al Presedintelui Statelor Unite, a demisionat acum cateva ore. Scandalul este imens. Retragerea acestuia are in mod incontestabil legatura cu Rusia si cu atat de controversata tema a "acomodarii cu regimul lui Putin" (in particular, cu cele cinci convorbiri telefonice pe care Flynn se pare ca le-a avut in decembrie cu ambasadorul Rusiei in Statele Unite, chiar in ziua in care Presedintele Obama anunta expulzarea a 35 diplomati rusi, ca sanctiune pentru ingerinta in alegerile prezidentiale americane), apropiere pe care Donald Trump si o parte din oamenii echipei sale au dat semne, atat inainte de alegeri cat si dupa, ca ar dori sa o inceapa, fara conditionarea schimbarii atitudinii Rusiei in dosarele binecunoscute din anii trecuti;
Analiza: Marea neintelegere cu Bulgaria. De ce sa trecem Dunarea Exista prejudecata ca Bulgaria ar fi legata de un cordon ombilical cu Rusia, iar bulgarii ar fi genetic rusofili. Or, intr-o Romanie dominata de neincrederea si teama ancestrala fata de Rusia, asa ceva reprezinta un motiv serios de retinere fata de Bulgaria. Numai ca in viata nu exista alb si negru, ci doar infinite nuante de gri. Bulgarii se simt profund nedreptatiti de acuzatiile de rusofilie, fiind convinsi ca sunt tratati cu dubla masura.
Revolutia eticii: neasteptatul ghid moral de la marginea Europei  Refuzam sa fim prizonierii hotilor. Refuzam sa inchidem ochii cind politicienii corupti vor sa distruga lupta anticoruptie. Asta au transmis sutele de mii de romani lumii intregi prin protestele masive din ultimele doua saptamini. Revolta romanilor a atins o coarda sensibila in tot Occidentul, asa se explica atentia lumii intregi: au dat semnalul ca intram intr-o era noua, in care ideologia face loc eticii. Romania s-a transformat din periferie geografica in posibil lider de initiativa pentru o masiva schimbare la scara Europei.
De la primavara oamenilor la reinventarea statului: o agenda a rezistentei si a schimbarii Romania de dupa revolta civica nu mai poate fi Romania de dinainte. In pofida mizeriei mediatice, in pofida eforturilor regimului Dragnea de a improviza, grotesc, contra-manifestatii, in pofida invectivelor si a intimidarilor, Romania este pe cale de a se redefini, colectiv, sub dublul semn al luciditatii si al rezistentei.
Nu asa ar trebui sa fie Incepand cu 2016, politica fiscala din Romania a suferit o schimbare majora: a trecut la reducerea impozitelor concomitent cu  cresterea cheltuielilor. Cu alte cuvinte, politica fiscala a fost masiv relaxata, deficitul bugetar in definitia ESA crescand de la 0,8 la suta din PIB in 2015 la o valoare preliminata de 2,8 la suta din PIB in 2016. Au existat multe analize ale relaxarii acestei politici, in special cu privire la sustenabilitatea ei. Au fost insa putine analize referitoare la eficienta politicii respective in atingerea scopului principal, si anume cresterea economica.
Luati butonul nuclear din mana Guvernului! N-ar fi rau sa intrebam cu prima ocazie poporul printr-un referendum de modificare a Constitutiei daca mai doreste ca Guvernul sa legifereze in domenii sensibile precum justitia prin ordonante de urgenta. Sau chiar cetatenii pot cere singuri asta. Am evitat cu totii un dezastru la limita, pericolul inca n-a trecut si am descoperit ingroziti ce distrugeri provoaca aceasta veritabila arma nucleara daca un guvern iresponsabil sau de rea credinta apasa butonul rosu. Mi se pare prioritatea zero o dezbatere pe aceasta tema. Nu mai putem sta cu sufletul la gura, mereu la panda, intrebandu-ne in fiecare noapte daca dimineata nu cumva ne vom trezi in Monitorul Oficial cu un OUG care goleste instant puscariile sau scapa de dosare penale mii de borfasi mari si mici.
Mai avem 13 ani de rezistat Mai intai o poveste. Stiti povestea Exodului, nu? Dupa vreo patru secole de sclavie petrecute de "fiii lui Israel" in pamant egiptean, Dumnezeu isi aduce aminte de legamantul facut cu Avraam si hotaraste sa-i scoata pe iudei din Egipt. Suntem, se pare, in vremea faraonului Ramses, prin anul 1290 inainte de Christos, iar numarul iudeilor aflati in Egipt in robie era, ne spune Biblia, de 600.000. Moise e cel pe care Iahve, Dumnezeul indragostit, il alege sa-i duca la implinire hotararea. El va conduce operatiunea "fugii din Egipt" si sub indrumarea lui are loc traversarea desertului in spre "Tara Fagaduintei" in care "curge laptele si mierea".
ANALIZA Corporatiile multinationale din Romania – intre legenda si real life De ceva vreme, atacurile la adresa multinationalelor – obisnuite pe site-urile de dezinformare – au devenit foarte frecvente in discursul (sau delirul) politic. La lunga lista a pacatelor de care ele se fac vinovate in ochii unora, s-a mai adaugat unul – cel mai grav : au incitat la proteste anti-coruptie! Nu imi propun sa demontez elucubratii, nici sa intru in polemici inepte pe tema “Romania – colonie a Occidentului” si alte marote ale neo-nationalismului bastinas. Discutia despre multinationale provoca multe controverse in toata lumea si – in cazul Romaniei – nu imi propun decat sa apelez la argumente factuale, in masura in care cifrele si statistica ne ajuta.
Scurt studiu despre efectele unei decizii CCR Voi explica pe scurt ce efecte are decizia Curtii Constitutionale (CCR) de astazi, prin care a spus ca nu exista un conflict intre Guvern si Parlament atunci cand primul adopta o Ordonanta de Urgenta (OUG) de dezincriminare a unor fapte penale care, potrivit Constitutiei, ar trebui sa revina numai in competenta celui de al doilea.SCENARIUL INTAI: se inregistreaza o plangere pentru comiterea unui viol, infractiune prevazuta in Codul penal; Guvernul decide intr-o noapte sa dezincrimineze violul,
Apelul meu: In liniste se petrec doar mortii. Si se bucura hotii, noaptea! Vad ca liderii PSD-ALDE, Dragnea, Grindeanu, Tariceanu si altii, fac apel la dialog si liniste, pace si unitate, acuzandu-l pe Klaus Iohannis ca instiga la violenta, promoveaza dezbinarea si ura. Antena 3 tipa ca tara se dezintegreaza si se ofera sa “uneasca taberele”, sa binecuvanteze “marea impacare”. Cel mai nociv post de televiziune, expert in regizat proteste spontane, in linsaje odioase si in isterii declansate pe teme false, ne invita mieros: “Regaseste-ti linistea. Regaseste-ti mandria. Scoate mania din Romania.” N-am vazut in viata mea ceva mai revoltator pana azi.
Cum sa scapi de puscarie: metoda Dragnea Se zice ca ar avea stofa de dictator. Unii il compara de pe acum cu Ceausescu, pe altii ii nelinisteste mustata. In realitate, ambitiile lui Liviu Dragnea sunt mult mai modeste. Omului nu-i surade deloc perspectiva intrarii la puscarie. Acesta este marele lui proiect pentru Romania: sa scape de inchisoare, nici mai mult, nici mai putin, si cum sa scape altfel decat punand stapanire pe tara si dand cu justitia de pamant. A muncit din greu ca sa ajunga in fundatura unde se afla acum. Si-a inlaturat mai intai rivalii din Partidul Social-Democrat, unde a instituit un soi de dictatura.
Propaganda PSD despre mitingurile organizate de multinationale, bazata pe trei stiri false. De ce uraste PSD etica din corporatii PSD are doua linii de atac impotriva mitingurilor uriase care au zguduit guvernul: implicarea companiilor multinationale (presupus nemultumite de modificari fiscale) si posibila ruperea a Romaniei pe modelul Ucrainei din cauza protestelor. Prima teza, implicarea multinationalelor, e sustinuta la varf de Liviu Dragnea si baronul PSD de Dambovita care conducere comisia de control asupra SRI. Prigoana pornita impotriva multinationalelor se bazeaza pe trei articole de presa false. Dar si pe ura PSD fata de cultura transparentei, promovata de multinationale.
One day after Ordonanta 13 nu mai conteaza acum. La fel cum nu conteaza nici faptul ca a fost abrogata. Oamenii care protesteaza in strada au inteles doua lucruri: pe de o parte ca nu se poate conta pe cuvantul d-lui Dragnea si nici pe cel al d-lui Grindeanu, pe de alta ca se va incerca mereu impunerea unei legislatii care sa le permita reprezentantilor PSD-ului o guvernare discretionara. Finalmente, impresia care se degaja este aceea ca adoptarea unei atare legislatii, impotriva oricarei rezistente publice, este pilonul de baza al programului de guvernare al PSD-ului.
Europa si lumea se schimba periculos. Tocmai acum derapeaza Romania? Daca in cazul derapajelor Ungariei si Poloniei de la principiile statului de drept au existat "maraieli" mai mult sau mai putin amenintatoare ale puterilor occidentale si ale Uniunii Europene, sa fim siguri ca nimeni nu va ierta Romania iar riscul sa devenim din nou exemplul negativ al "clasei" este mult mai mare in cazul Bucurestiului decat al Varsoviei, din tot felul de motive strategice, culturale si istorice, pe care nu are rost sa le discutam aici;
Grindeanu, primele semne de autonomie. Ce motive are sa se rupa de Dragnea? Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea neaga oficial ca au ceva de impartit, dar in mod neobisnuit au venit luni la Parlament si au facut declaratii separat. Cand au iesit din sala grupului PSD, premierul a fugit de langa seful de partid. Intrebat de ce nu sta la declaratii, Dragnea a explicat ca lui Grindeanu i-a sunat telefonul. Dupa cateva ore petrecute impreuna in biroul presedintelui Camerei, cei doi au iesit la declaratii tot separat. Pana cum, stateau lipiti unul de altul ca timbrul de scrisoare, sa nu-si imagineze cumva ca Guvernul e de capul lui. Dar in alta parte s-au vazut ceva mai clar primele semne de ruptura, nu aici, desi scena de mai sus are semnificatia ei.
ANALIZA Presedintele Moldovei, Igor Dodon, in vizita la Bruxelles - contemplarea unui suicid economic Saptamana viitoare, pe 7 februarie, pentru prima data de cand a fost ales Presedinte al Moldovei in noiembrie 2016, Igor Dodon este asteptat la Bruxelles unde va avea loc prima intrevedere cu Uniunea Europeana. Agenda lui politica este fatis "pro-rusa" si impotriva Acordului de Asociere cu UE, care din iulie 2016 este pe deplin in vigoare. Acest acord prevede o zona de liber schimb aprofundat si cuprinzator (ZLSAC), care ii acorda Moldovei acces deplin la piata UE practic pentru toate produsele, iar Moldova are la dispozitie pana la 10 ani pentru a proceda in mod similar, eliminand tarifele la importurile din UE.
Ce urmeaza dupa abrogare. Nu anticipate! PSD, obligat sa guverneze responsabil (Foto: Dan Mihai Balanescu)Abrogarea ordonantei 13 marcheaza o mare victorie a strazii, la doua saptamani dupa izbucnirea primelor proteste care au culminat cu cele mai mari manifestatii din Romania de dupa 89. Guvernul Grindeanu, Dragnea si PSD au dat inapoi in fata unul val de furie populara fara precedent. Puterea instalata dupa alegerile din 11 decembrie s-a comportat abuziv, incercand sa legalizeze furtul prin manevre oculte si sa scape de raspundere penala mai multi politicieni sau persoane influente. Ce urmeaza? In nici un caz prelungirea crizei politice prin fortarea nesabuita a unor alegeri anticipate. PSD a castigat alegerile cu un scor masiv, are mai departe ca partid toata legitimitatea de a guverna.
Liviu Dragnea - Marele Carmaci Am urmarit gesticulatia politica a dlui. Liviu Dragnea din momentul in care PSD a castigat alegerile, mai precis ea mi-a sarit in ochi. Decizia de a-si umili proprii sai colegi impunand un premier absolut necunoscut, dna. Sevil Shhaideh, un functionar capabil din cate am inteles, fara sa-i consulte, mai mult chiar, fara sa tina cont de ierarhiile formale si informale din partid a fost unul dintre primele semne. Nu m-a ingrijorat insa, desi gestul a parut extrem si majoritatii liderilor din PSD, dar unui lider carismatic nu ii poti spune nu. Si nimeni nu a indraznit sa-i spuna nu in PSD dlui. Dragnea.
PAMFLET Scoateți-l pe Grindeanu din ghearele lui Dragnea! Sorin Grindeanu are exact varsta fiului meu: 43 de ani. Asa incat, cand l-am vazut ieri la ora 20.30 (se pare ca timp de zece minute, de emotie, nu putuse deschide usa dinspre scena) aparand in fata presei ca sa dea comunicatul cu abrogarea, mi-a fost imposibil sa nu-mi imginez o clipa ce-as fi simtit daca l-as fi vazut pe fiul meu in locul lui. I-am privit fata premierului, muschii maxilarelor care se inclestau si se destindeau ritmic. Apoi "i-am ascultat, i-am vazut si i-am auzit" cuvintele. El nu le auzea. Vorbea ca prin vis. Dupa primele propozitii mi s-a facut frica. "Daca l-au drogat?", mi-am zis. Gura parea decuplata de creier.Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri