OPINII
Daianu: Este relaxarea cantitativa (QEs) posibila in economii emergente? ​Am fost intrebat daca sunt posibile operatiuni de relaxare cantitativa (QEs) in economii emergente, apropos de o ipoteza a lui Lucian Croitoru cu referire la o posibila noua criza in lume. Nu vreau sa judec aici eventualitatea unei noi crize majore (a se distinge de o recesiune); notez insa ca documente, analize ale BCE, ale FED, ale FMI si BIS, altor banci centrale, inclusiv ale BNR, cartografiaza riscuri si indica posibile scenarii, dintre care unele nefavorabile, in conditii de mari incertitudini.  Oricum,  vorbele trebuie sa fie bine cantarite cand vin de la o banca centrala. As adauga ca, teza ca solutia pentru evitarea unei noi crize este o noua de-reglementare a sistemului financiar, mi se pare o eroare abisala.
Marea praduiala. Cum pregateste PSD o noua criza economica O ineptie spusa incruntat e tot o ineptie. E vorba despre celebra fraza spusa vineri de premierul Mihai Tudose, care a anuntat ca randamentul pilonului 1 de pensii e mai bun decit randamentul pilonului 2. De ce insa a riscat un om care are notiunile economice de baza sa se faca de ris? Raspunsul la aceasta intrebare e esential pentru a intelege situatia Romaniei: PSD a pierdut controlul propriilor instrumente, a adus finantele tarii intr-o situatie catastrofala si e pe cale sa o arunce intr-o criza similara cu cea din 2009-2010.
Cosmetizarea imaginii ministrului prin rezilierea partiala a contractului autostrazii Lugoj-Deva O stire senzationala a facut recent inconjurul presei romanesti, care a preluat pe nemestecate un comunicat al CNAIR cu privire la recenta vizita de lucru a domnului ministru pe santiere: "In urma constatarii mai multor nereguli sesizate la fata locului, s-a decis rezilierea partiala a contractului pe lotul 2 al autostrazii Lugoj-Deva."  Ni se infatiseaza un ministru hotarat si intransigent. Voi arata mai jos ca aceasta reziliere partiala nu are nicio legatura cu vizita ministrului si ca nu sanctioneaza constructorul pentru vreo lucrare prost executata asa cum braveaza atat CNAIR, cat si ministrul in comunicatele lor.
Contra-reforma lui Tudorel Toader in favoarea penalilor. De ce sunt profund nocive pentru Justitie propunerile ministrului sustinut de PSD si ALDE Tudorel Toader s-a executat in fata cererilor lui Liviu Dragnea si a anuntat - pe 23 august, ce ironie - pachetul de legi care la prima vedere produc o adevarata contra-reforma in Justitie. Modificarile lui Toader sunt, evident, un atac la magistrati. Judecatorii si procurorii vor fi supusi unei presiuni politice majore daca legea Tudorel Toader trece in forma anuntata azi. E esential ca magistratii sa reactioneze ferm fata de propunerile ministrului Justitiei. Independenta lor e in joc.
Mai poate fi Franta partenerul strategic al Romaniei? Presedintele Republicii Franceze vine intr-o (foarte) scurta vizita in Romania, ca parte a primului sau turneu european, in care doreste sa pozeze in lumina cuvenita liderului unei Mari Puteri, planificandu-i si insiruindu-i in doua zile pe toti liderii rezonabili din Europa Centrala (Austria, Cehia, Slovacia, Romania si Bulgaria), pentru a le spune "cum sta treaba". Se intampla la fel ca in vizitele fulger ale liderilor occidentali din anii '90, cand, dupa cateva ore petrecute la Bucuresti, la periferia Europei, urma bineinteles, ce altceva?, incheierea periplului in Bulgaria;
Adresa din cartea de identitate: eșecul digitalizării și consecințe electorale Se estimeaza ca un milion de romani cu domiciliul in tara locuiesc la alta adresa decat cea la care sunt inregistrati, deci nu pot vota la alegerile locale si parlamentare. Aparent un amanunt banal, mentinerea adresei in cartea de identitate are consecinte politice si economice majore. Noua carte de identitate pare mai moderna, mai ¬digitala¬, incluzand date biometrice, dar continua sa insiste ca adresa face parte din identitatea persoanei, ca in secolul XIX, pentru ca, dupa miliarde bagate in contracte IT paguboase, statul nu e in stare sa lege digital CNPul de adresa.
Macron ne aduce o noua Europa. Ne integram sau doar... aderam? Parisul a avut grija sa ne transmita din timp ca tanarul si ambitiosul presedinte francez are o tinta precisa in turneul sau din acesta saptamana prin Est, care va include si Bucurestiul pentru cateva ore: modificarea directivei europene privind angajatii detasati [1]. Subiectul nu e nou, a revenit si la ultimele alegeri prezidentiale din Franta si, de fapt, apare ori de cate ori economia merge prost, cand devine apasatoare concurenta pe locuri de munca - angajatii din Vest ii acuza pe cei din Est ca, prin salariile lor low-cost fac dumping social (pardon pentru englezisme, dar si francezii le folosesc)
Pacientul Tarom in stare critica. Sindromul statului haiduc Tarom pierde bani de sase ani consecutiv, o hemoragie masiva acoperita cu bani luati din buzunarul contribuabililor. E o companie muribunda, imposibil de rentabilizat in conditiile unei piete libere si concurentiale, dar va ramine a statului cit timp vor exista paraziti politici care sa-i dreneze si ultima picatura de energie. Tarom e sindromul unei boli cronice: implicarea masiva in economia privata a unui stat incapabil sa-si vada de treaba lui. Iar asaltul statului asupra sectorului privat e la inceput.
Fiasco-ul autostrazii Sibiu-Pitesti. Ce trebuie sa facem pentru a construi autostrazi care sa traverseze muntii Autostrada Sibiu-Pitesti este un proiect care da masura incapacitatii CNAIR de a gestiona investitii de o asemenea dimensiune. Asistam de 10 de ani de zile la o comedie de erori si stangacii in timp ce Romania ramane rupta in doua de Muntii Carpati. O scurta istorie a acestui contract care se reziliaza: conform caietului de sarcini, pe sectiunile din capete studiul trebuia sa fie gata in 5 luni adica in decembrie 2015. Apoi la 12 luni de la incepere, in iulie 2016, trebuia sa fie gata tot studiul pe cei aprox. 120km...
Familia pe intelesul tuturor - Partea a patra: Parintii nu au drept de viata si de moarte asupra copiilor Ieri o mama s-a sinucis impreuna cu cei trei copii ai ei. Rectific: O MAMA SI-A UCIS COPIII, APOI S-A SINUCIS. Impartasesc viziunea lui Hegel cum ca omul nu este proprietar al vietii sale, deci nu poate renunta cand vrea la ea (Hegel, "Principiile filosofiei dreptului", 1820, para. 70, adaos; pentru o viziune opusa - dar vizand doar eutanasia in caz de boala grava - a se vedea Curtea Suprema a SUA, cauza Cruzan v. Missouri, 497 U.S. 261). Proprietatea poate viza numai lucruri exterioare omului, pe care acesta și le apropriază.
Ulciorul nu merge de doua ori la apa Politicienii din întreaga lume, versați în a înțelege degrabă opinia publică, au învinuit imediat băncile comerciale, iar uneori și băncile centrale, pentru criza financiară ce a izbucnit în 2008. Au fost instantaneu crezuți, deoarece într-un asemenea caz, publicul apelează la ceea ce Tversky și Kahneman au numit euristica „reprezentativitate”. Conform reprezentativității, cu cât un eveniment, de exemplu criza financiară din 2008, este mai reprezentativ pentru un altul, de exemplu datorii bancare relativ mari, cu atât este mai mare probabilitatea ca primul să derive din cel de-al doilea.
Domnul Pop loveste din nou Asa cum bine stim, "echipe interdisciplinare de specialisti ai Ministerului Educatiei" lucreaza de zor la manualele de mers pe strada, de urcat scarile, de cumparat saorma, de jucat diverse pe mobil si de bronzat la strand. Surprinzator, am apucat anul 2017 si inca nu avem manuale care sa ne indrume in aceste activitati foarte utile si impartasite de majoritatea tinerilor. Ba, ca sa vezi!, nu exista nici programa pe asa ceva, comisii metodice, nici sectii de specialitate in universitati si - pana la venirea d-lui Pop - nici macar vreun departament de specialitate in Ministerul Educatiei.
Declarati constructia de autostrazi prioritate nationala! Parti intregi din Romania se blocheaza zilnic din cauza ca infrastructura actuala este complet depasita si nu mai poate absorbi numarul tot mai mare de masini aflate in trafic. Acolo unde nu sunt autostrazi, circulatia se transforma repede intr-un cosmar, iar orasele fara centura ocolitoare se sufoca la propriu. Fiecare sens giratoriu sau trecere la nivel peste calea ferata aduna in spate kilometri de autovehicule cu soferi isterizati de orele pierdute aiurea la volan. Constructia de autostrazi ar trebuie declarata prioritate nationala. Altfel, in doi-trei ani ne omoram in trafic.
Este posibila schimbarea regimului din Coreea de Nord? Momentul "exploziei" in Asia se apropie Problema nord-coreeana nu este, desigur, noua. Amenintarea confruntarii militare in Peninsula Coreeana persista, cu fluctuatiile cunoscute de la un deceniu la altul, din 1953; Razboiul Coreei (1950-1953), considerat la momentul respectiv un proxy-war al Razboiului Rece, in care Marile Puteri si-au marcat teritoriile de influenta pe principiul echilibrului de forte, nu s-a incheiat printr-un tratat de pace, ci printr-un armistitiu, ceea ce inseamna ca disputa a ramas nerezolvata.
Informație, Informatică și Informatizare în administrația publică. Episodul 1 – Proiectul cărții electronice de identitate Ministerul Afacerilor Interne a organizat miercuri, 26 iulie a.c., ora 09.00, o sedinta publica pe a carei ordine de zi a figurat dezbaterea publica a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani. Tema a fost ca de obicei expediata in derizoriu si cu ajutorul unei mass media mult mai atente la senzational ieftin decat la implicatiile unei legi care propune schimbari fundamentale in modul in care este gestionata identitatea cetateanului roman.
Familia pe înțelesul tuturor - Partea a doua: Morala ca argumente împotriva formelor "netradiționale" de familie Trăim într-o societate civilizată, în care coeziunea dintre cetățeni este dată de garantarea și respectarea drepturile omului. Iar respectarea drepturilor fundamentale ale omului este o îndatorire pentru cetățeni și o obligație pentru autorități. Iar asta nu e negociabil.
A fi domn e o intamplare, a fi om e lucru mare! Stiu cazul unui pilot roman care a aterizat, din eroarea turnului de control dintr-o tara africana, la cateva sute de metri distanta in lungul pistei, in ocean. Avionul nu s-a scufundat deoarece fundul oceanului era relativ aproape de suprafata apei. Unul dintre motoare nu a putut fi oprit, astfel ca desi zona era frecventata de rechini, acestia nu s-au apropiat de aeronava. Pilotul si-a pastrat calmul si a organizat evacuarea pe aripi si pe fuselaj a tuturor pasagerilor, care in final au fost salvati. Ce s-a intamplat cu pilotul? In loc sa fie felicitat pentru modul in care a actionat, a fost oprit de la zbor si a suferit si alte consecinte.
Scandalul fipronilului cuprinde tot mai multe tari Scandalul fipronilului s-a extins in Franta si Marea Britanie dupa livrarea de oua contaminate cu acest insecticid din Olanda, unde milioane de gaini ar putea fi sacrificate, transmite luni France Presse.
R​omania si politica memoriei Holocaustului In primii ani dupa caderea regimului comunist din Romania discursul public despre antisemitismul politic romanesc si istoria Holocaustului din Romania a fost dominat de cliseele ideologiei national-socialiste ale regimului Ceausescu. Ignoranta si lipsa de acces la arhive, dublate de agresivitatea limbajului negationist al PRM, PSM si al aripii peremiste a PSD, au reusit sa mentina si sa intareasca imaginea falsificata a regimurilor fasciste din Romania. Sa ne amintim de cultul lui Ion Antonescu si al regimului sa intretinut de Corneliu Vadim Tudor si de recuperarea ideologilor legionari intreprinsa de Adrian Paunescu.
Ceausescu si minerii. 40 de ani de la greva minerilor din Valea Jiului "Eu eram in sut schimbul I la Putul Auxiliar - isi aminteste Octavian Dumitru, miner la Aninoasa - si au venit la mine mai multi ortaci (...) sa-mi spuna ca ni se dau numai pensiile. Iar salariile nu. (...) Ne-am dus la sindicat sa cerem socoteala presedintelui Ioan Dima si secretarului de partid Stefan Puican. Au spus ca nu au ce sa ne faca, fie ca ne convine sau nu sa intram in mina, orbi, schiopi, cum om fi. I-am inchis in birou. A venit inginerul Apostu si contabilul sef Milica Bora si au inceput sa ne povesteasca ce prevede legea (Legea 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala - Ar.G.).

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri