O dronă ucraineană a provocat un incendiu la o rafinărie de petrol din sudul Rusiei, iar bombardamentele au lovit un oraș rusesc din apropierea graniței pentru a treia oară în decurs de o săptămână, avariind clădiri și incendiind vehicule, au declarat miercuri oficiali ruși.

Soldați rușiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • S-ar putea să nu fie posibilă trimiterea lui Vladimir Putin la Haga pentru a se confrunta cu acuzații de crime de război dacă el este singura persoană cu care Occidentul trebuie să negocieze încetarea războiului din Ucraina, a spus Emmanuel Macron, relatează The Guardian.
  • Maia Sandu acuză Rusia de lipsă de respect față de Republica Moldova / Zaharova acuză „minciuni”
  • Zelenski: Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară. Toate statele maritime văd acum ce ar putea ameninţa porturile şi apele lor, dacă Rusia reuşeşte să blocheze navigaţia în Marea Neagră
  • Președintele croat Zoran Milanovic, cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse, a spus că sloganul „Slava Ukrainia” [Glorie Ucrainei] are aceeași origine cu sloganul mișcării Ustașa, un grup de extremă dreaptă care a activat în țară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Ukrainska Pravda.
  • Statele Unite au deblocat miercuri o nouă tranșă de ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat Pentagonul într-un comunicat de presă, potrivit AFP.
  • Rusia înlocuiește trupele grupului Wagner care au cucerit orașul cu unități mai puțin eficiente, începând de miercuri și până pe 5 iunie, a declarat Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), pentru Sky News.
  • Ucraina are dreptul de a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei atunci când se califică drept autoapărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit pentru Deutsche Welle pe 31 mai, relatează Kyiv Independent.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 462, LIVETEXT:

00:43Zelenski: Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară. Toate statele maritime văd acum ce ar putea ameninţa porturile şi apele lor, dacă Rusia reuşeşte să blocheze navigaţia în Marea Neagră

00:33Casa Albă afirmă că susține summitul de pace din Ucraina - chiar și fără Rusia

"Discutăm cu ucrainenii de multe, multe luni", a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică. "Președintele Zelensky are o propunere în 10 puncte pentru ceea ce el numește o pace dreaptă - și noi ajutăm încercând să lucrăm cu echipa sa pentru a ajuta la actualizarea acesteia.", potrivit CNN.

Statele Unite sprijină "mișcările spre pace", dar orice propunere trebuie să aibă sprijinul președintelui ucrainean pentru a fi "credibilă și durabilă", a spus el. Actualul asalt al Rusiei asupra Ucrainei nu a fost "actul națiunii care are un proiect serios de diplomație în acest moment", a adăugat el.

00:26Maia Sandu acuză Rusia de lipsă de respect față de Republica Moldova / Zaharova acuză „minciuni”

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu au fost niciodată bazate pe respect, în ciuda eforturilor guvernării de la Chişinău, a declarat preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat miercuri seara la TVR Moldova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins, într-o postare pe canalul său de Telegram, acuzaţiile preşedintei Republicii Moldova

23:39Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a spus că periferia de sud-vest a Bahmutului și intrarea în oraș sunt încă sub control ucrainean, relatează Kyiv Independent.

Potrivit lui Maliar, „activitatea ofensivă (a forțelor ruse) din Bahmut a fost oprită”. Cu toate acestea, forțele ruse au crescut frecvența bombardamentelor de artilerie, „indicând o schimbare de tactică”.

Intensitatea actuală a bombardamentelor este comparabilă cu unele dintre cele mai grele perioade de luptă din timpul bătăliei de la Bahmut, a adăugat Maliar.

Ajutor american de 300 de milioane de dolari pentru Kiev

23:25Primul mercenar originar din Orientul Mijlociu care a fost ucis în Ucraina - confirmare oficială

Un cetățean irakian care lupta cu forța de mercenari Wagner a Rusiei a fost ucis în Ucraina la începutul lunii aprilie, acesta fiind primul caz confirmat de deces în acest conflict al unui mercenar originar din Orientul Mijlociu, a anunțat site-ul de știri RIA FAN.

Cetățeanul irakian Abbas Abuthar Witwit a murit pe 7 aprilie, la o zi după ce a ajuns la un spital al Grupului Wagner din orașul Lugansk, controlat de Rusia și aflat în estul Ucrainei, a precizat RIA FAN.

22:57Președintele croat Zoran Milanovic, cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse, a spus că sloganul „Slava Ukrainia” [Glorie Ucrainei] are aceeași origine cu sloganul mișcării Ustașa, un grup de extremă dreaptă care a activat în țară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Ukrainska Pravda.

22:42Ajutor american de 300 de milioane de dolari pentru Kiev: rachete pentru HIMARS și Patriot, sisteme Avenger și Stinger

Statele Unite au deblocat miercuri o nouă tranșă de ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat Pentagonul într-un comunicat de presă, potrivit AFP.

22:24Personalul de la uzina din Zaporojie, aflată în stare de degradare, se tem de o "devastare" la o scară "mai mare decât la Cernobîl”

Unul dintre angajați, pe care îl vom numi Serhii, a avertizat că consecințele ar putea provoca devastarea unei mari părți a Europei, a Rusiei și a Mediteranei. (reportaj integral pe Sky News)

21:34 S-ar putea să nu fie posibilă trimiterea lui Vladimir Putin la Haga pentru a se confrunta cu acuzații de crime de război dacă el este singura persoană cu care Occidentul trebuie să negocieze încetarea războiului din Ucraina, a spus Emmanuel Macron, relatează The Guardian.

Rusia înlocuiește trupele grupului Wagner care au cucerit Bahmutul

21:12Cum modelează dronele războiul din Ucraina și ce este diferit față de alte conflicte

Dr. James Rogers, consilier ONU, NATO și al Parlamentului britanic pe probleme de drone, prezintă la CNN rolul pe care dronele îl joacă în războiul din Ucraina.

"Este greu de definit în mod specific o dronă, deoarece există multe tipuri diferite", a declarat Rogers. "Elementul comun este că sunt controlate de la distanță. În mod tradițional, acestea au fost folosite împotriva națiunilor care nu au propriile sisteme - așa că ne uităm la Afganistan sau Irak. Ucraina este diferită. Este unică prin faptul că este un conflict dronă contra dronă. Aveți ambele părți care au sisteme de drone foarte asemănătoare și care le folosesc pentru a obține un avantaj și pentru a se asigura că acest avantaj este menținut."

20:43„Război prin delegare”: Membri ai Uniunii Universităților și Colegiilor (UCU), care sunt experți în Ucraina, au demisionat din sindicat și au scris o scrisoare deschisă în care condamnă poziția acestuia față de Ucraina.

Membrii condamnă moțiunea adoptată la recentul Congres al UCU sub titlul "Opriți războiul din Ucraina".

Scrisoarea descrie moțiunea ca fiind "rușinoasă" și "bazată pe o denaturare profundă și intenționată a războiului Rusiei împotriva Ucrainei"."Îndepărtează atenția de la singurul vinovat - Rusia - și o îndreaptă spre NATO, promovând noțiunea discreditată de "război prin procură"", adaugă scrisoarea.

20:30Rusia a declarat miercuri că va răspunde la ceea ce a numit decizia „provocatoare” a Germaniei de a închide patru din cinci consulate ruse din țară prin revocarea licențelor, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat, relatează Reuters.

Decizia Berlinului a venit după ce Moscova a anunțat că va limita numărul oficialilor germani din Rusia la 350.

„Ucraina are dreptul de a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei”

20:22ONU a propus ca Kiev, Moscova și Ankara să înceapă lucrările pregătitoare pentru tranzitul amoniacului rusesc prin Ucraina, încercând să salveze un acord care să permită exporturi sigure de cereale prin Marea Neagră, a declarat miercuri o sursă apropiată discuțiilor, relatează Reuters.

19:52Liderii sporturilor olimpice se întâlnesc pe fondul incertitudinii privind participarea rușilor la Jocurile de la Paris din 2024

Întâlnirea anuală a Asociației Federațiilor Internaționale Olimpice de Vară (ASOIF) are loc la mai bine de două luni după ce CIO a detaliat sfaturile privind modul în care sportivii ruși și bieloruși ar putea fi reintegrați ca neutrali, în ciuda războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Modul exact în care este definită această neutralitate rămâne neclar, în timp ce încep evenimentele cheie de calificare pentru Jocurile Olimpice care vor începe în iulie anul viitor.

19:10O serie de explozii în orașul controlat de Rusia în sudul Ucrainei

Un oficial de rang înalt numit de Rusia în sudul ocupat al Ucrainei spune că a avut loc o serie de explozii în orașul Polohi, aproape de liniile de front.

Vladimir Rogov, membru al consiliului format de ruși al administrației civil-militare din Zaporojie, a declarat pe Telegram: "Este zgomot mare în Polohy. O serie de explozii s-au auzit în oraș".

18:57Rusia înlocuiește trupele grupului Wagner care au cucerit orașul cu unități mai puțin eficiente, începând de miercuri și până pe 5 iunie, a declarat Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), pentru Sky News.

18:35 Ucraina are dreptul de a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei atunci când se califică drept autoapărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit pentru Deutsche Welle pe 31 mai, relatează Kyiv Independent.

18:25 Ministerul rus al Justiției l-a declarat „agent străin” pe Magomed Gadjiev, un fost deputat al partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, crezându-se că politicianul a fugit în Statele Unite după ce a oferit informații secrete despre Kremlin în schimbul unui pașaport occidental.

Corveta „invizibilă” construită de Rusia pentru Flota Mării Negre este un eșec

18:02Rusia nu intenționează să declare legea marțială după atacul de marți cu drone la scară largă asupra Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează The Guardian.

Comentariile sale au venit după ce mai mulți oficiali ruși și figuri pro-război l-au îndemnat pe președintele Vladimir Putin să răspundă la atacuri prin declararea stării de război total.

Marți, liderul cecen Ramzan Kadîrov, ale cărui forțe au luptat în Ucraina, a spus că Kremlinul ar trebui să declare legea marțială la nivel național și să-și folosească toate resursele în Ucraina „pentru a îndepărta acea bandă teroristă”.

17:21Președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut miercuri că Franța a greșit în fața națiunilor din estul Europei spunând că țara sa ar fi trebuit să le acorde mai multă atenție pe fondul avertismentelor lor cu privire la o Rusia beligerantă înainte de invazia sa în Ucraina, relatează Reuters.

17:02 Armata ucraineană a declarat miercuri că va avea în curând vehicule blindate de luptă a infanteriei CV90, pe care le-a descris ca fiind printre cele mai moderne din lume.

16:52 Rusia: Copii evacuați din zonele bombardate de la granița cu Ucraina

Miercuri, Rusia a început să evacueze copii din zonele de la granița cu Ucraina, care sunt puternic bombardate de câteva zile și unde Kremlinul a descris situația ca fiind "alarmantă", potrivit AFP.

Atacurile se înmulțesc de săptămâni întregi pe teritoriul rusesc, culminând cu un atac fără precedent cu drone asupra Moscovei marți și cu o incursiune armată spectaculoasă săptămâna trecută în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina.

16:35Ceea ce trebuia să fie unul dintre cele mai mari proiecte de tehnică militară ale Marinei Ruse se dovedește a fi un eșec, notează The Moscow Times, referindu-se la prima navă pe care Moscova o visa a fi complet echipată cu tehnologie de tip stealth, adică puţin sau deloc detectabilă.

16:25Macron spune că Putin a „trezit” NATO „cu cel mai mare șoc electric” / „Rusia va rămâne Rusia cu aceleași granițe”

Emmanuel Macron, care a declarat în 2019 că NATO este „în moarte cerebrală”, a afirmat miercuri că președintele rus Vladimir Putin a „trezit-o cu cel mai rău șoc electric” prin invadarea Ucrainei, potrivit AFP.

„Trebuie acum să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile pentru a desfășura o contraofensivă eficientă”, a declarat șeful statului francez la Bratislava.

Prigojin cere investigarea „crimelor" comise de înalți oficiali ruși din domeniul apărării

16:11Cum a fost schimbată Rusia de gustul lui Putin pentru argoul de pușcărie

Atunci când Evgheni Prigojin, șeful companiei de mercenari Wagner, s-a supărat pe șefii de la vârful Rusiei, nu s-a menajat.

"Scursură", "la naiba" și "du-te-n plm" au fost printre cele mai citate fraze din declamația video plină de insulte homofobe și jargon de pușcărie care a fost publicată pe canalul Telegram al lui Prigozhin pe 5 mai. Dar problema cu injuriile și limbajul lui Prigojin - precum și cu stilul de viață vădit romanțat al infractorilor de carieră asupra politicii, culturii și vieții de zi cu zi din Rusia - este mult mai profundă.

Vladimir Putin a fost cel care a început să își condimenteze discursul cu fraze piperate și argou de pușcărie încă de la începutul guvernării sale, în urmă cu 23 de ani. Cu mult înainte ca fostul președinte american Donald Trump să-și construiască cariera politică pe un limbaj misogin și intolerant, Putin a făcut ceva similar în Rusia - cu consecințe mult mai ample. (vezi o amplă analiză pe Al Jazeera)

15:51Guvernul german a anunțat miercuri că va închide 4 dintre cele 5 consulate pe care Rusia le are pe teritoriul țării, ca măsură de retorsiune față de decizia Moscovei de a limita la 350 numărul de oficiali germani în țară.

15:38Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze „crimele" comise de înalți oficiali ruși din domeniul apărării înainte și în timpul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, informează Reuters.

15:26 Kremlinul a transmis miercuri guvernului moldovean că, fără Rusia, nu poate exista un dialog deplin privind procesele politice în Europa, cum ar fi cel pe care intenţionează să îl promoveze Comunitatea Politică Europeană (CPE), care va organiza joi, în Republica Moldova, un summit cu aproape 50 de lideri europeni.

15:17Rusia va continua să-și îmbunătățească sistemul de apărare aeriană, afirmă Kremlinul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia va continua să-și îmbunătățească sistemul de apărare aeriană după atacul cu drone de marți asupra Moscovei.

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că apărarea aeriană a orașului a funcționat în mod normal, dar că mai este "de lucru pentru a o îmbunătăți".

Rusia a scufundat nava „Yuri Olefirenko”, ultima navă de război a flotei ucrainene

15:08 ​Ce echipament avea pe ea beluga ”spion” a Rusiei / Glumele oficialilor suedezi

O presupusă balenă „spion” despre care se crede în general că ar fi provenit de la o unitate militară rusă a fost reperată în largul coastelor Suediei, potrivit Sky News.

Se crede că beluga, numită Hvaldimir de către observatorii de balene, a fost echipată cu un ham de fabricație rusească care include suporturi pentru camere de luat vederi.

Fostul ministru suedez de externe, Carl Bildt, a declarat în glumă la TV4 că Hvaldimir ar trebui să primească azil politic, spunând că „este posibil să fie un refugiat care protestează împotriva războiului lui Putin”.

15:01 O nouă lege antiterorism care va intra în vigoare săptămâna aceasta ar trebui să deschidă calea aderării Suediei la NATO în următoarele săptămâni prin ridicarea vetoului Turciei, a declarat miercuri șeful diplomației suedeze.

14:52Explozie în apropierea monumentului de la granița dintre Rusia, Belarus și Ucraina de la Tripoint

Oficialii ucraineni au declarat că o explozie produsă marți în apropierea monumentului celor Trei Surori de la granița cu Belarus, Rusia și Ucraina s-a datorat atacului forțelor rusești care au aruncat în aer drumul Cernihiv-Briansk, potrivit CNN.

CNN a geolocalizat o înregistrare video care a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare și care arată o explozie puternică pe drumul care duce la monument. Nu este clar ce fel de muniție a fost folosită.

Rusia a scufundat nava „Yuri Olefirenko”, ultima navă de război a flotei ucrainene

14:11Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a scufundat nava „Yuri Olefirenko”, ultima navă de război a flotei ucrainene, după ce anul trecut mass-media ruse au anunțat că aceasta a fost capturată / Ce se știe despre aceasta.

13:50 Ministerul de Interne al Rusiei a anunțat miercuri că a adăugat doi foști miniștri ucraineni ai apărării pe lista persoanelor căutate sub acuzația că au comis „genocid în Donbas", a relatat agenția de presă de stat TASS, citată de Reuters.

Rusia revendică întregul Donbas, care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei.

Moscova acuză de mult timp Ucraina că a încălcat drepturile majorității rusofonilor din regiune.

12:56Kremlinul a declarat miercuri că apărarea antiaeriană a Moscovei funcționează eficient, dar că este loc de îmbunătățiri, la o zi după ce Rusia a susținut că Ucraina a efectuat cel mai mare atac cu drone asupra capitalei ruse, informează Reuters.

Se va lucra în continuare la îmbunătățirea apărării aeriene a Moscovei, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

12:02Dronele au atacat miercuri două rafinării de petrol aflate la doar 65-80 km est de cele mai mari terminale de export de țiței ale Rusiei, provocând un incendiu la una dintre ele și neprovocând daune la cealaltă, potrivit oficialilor ruși, citați de Reuters.

11:28Serviciile de informaţii militare ucrainene susțin că președintele rus Vladimir Putin și fondatorul grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin sunt monitorizați permanent. Cu toate acestea, asasinarea liderului de la Kremlin nu este prioritatea numărul unu.

10:47Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri că Marea Britanie este „dușmanul etern" al Moscovei și că orice oficial britanic care a facilitat războiul din Ucraina ar putea fi considerat țintă militară legitimă, informează Reuters.

Putin și Prigojin sunt monitorizați permanent de ucraineni

10:43VIDEO Între furie și consternare: Cum s-a văzut în Rusia atacul cu drone asupra Moscovei

08:39Washingtonul încurajează Kievul ignorând public atacul cu drone ce a lovit marţi mai multe cartiere ale Moscovei, a declarat marţi ambasadorul Rusiei în Statele Unite, după ce preşedintele Vladimir Putin a dat vina pe Ucraina pentru loviturile aeriene, informează miercuri Reuters.

08:23O persoană a fost ucisă şi alte două rănite într-un bombardament ucrainean asupra unui centru pentru persoane strămutate din regiunea de graniţă Belgorod, a anunţat guvernatorul Viaceslav Gladkov, transmit France Presse și Agerpres.

„Forţele armate ucrainene au tras cu artilerie într-un centru pentru persoane strămutate care găzduieşte civili în vârstă şi copii (...). Un agent de securitate a fost ucis şi două persoane rănite", a declarat Gladkov pe Telegram.

Potrivit acestuia, cei doi răniţi sunt „în stare gravă la terapie intensivă", unul cu „leziuni penetrante la abdomen", celălalt la torace.

08:20Patru persoane au fost ucise şi 16 rănite într-un bombardament ucrainean asupra satului Karpatî din regiunea Lugansk, a anunţat miercuri centrul de coordonare locală instalat de Moscova, citat de agenţia Reuters.

Centrul a declarat pe canalul său de mesagerie Telegram că bombardamentul a lovit o fermă de păsări, notează Agerpres.

Reuters nu a putut verifica independent informaţiile.

Moscova controlează aproape toată regiunea Lugansk din Ucraina.

08:06 Autoritățile ruse din regiunea Belgorod susțin că un oraș din apropierea graniței cu Ucraina a fost bombardat miercuri pentru a treia oară într-o săptămână, rănind patru persoane și avariind clădiri și mașini, transmite Reuters.

Două persoane au fost spitalizate în urma atacului de artilerie asupra orașului Shebekino, a declarat guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe canalul său de Telegram.

Reuters precizează că nu a reușit să verifice în mod independent informațiile.

Belgorod, care se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov, a fost tot mai des atacat de forțele ucrainene în ultimele luni.

Incendiu la o rafinărie din sudul Rusiei

07:52Un incendiu la o rafinărie de petrol din Krasnodar a fost stins după un posibil atac cu drone, potrivit guvernatorului, Veniamin Kondratiev, transmite CNN, citat de news.ro.

Incendiul a fost semnalat la rafinăria Afipsky din districtul Seversky şi nu au fost raportate victime, a declarat Kondratiev pe Telegram, miercuri dimineaţa devreme.

Una dintre unităţile de distilare a păcurii a luat foc, a adăugat el.

Guvernatorul a precizat că „pompierii, MES şi serviciile de urgenţă" lucrează pentru a stinge incendiul.

Una dintre ipotezele luate în calcul este că incendiul este posibil să fi fost provocat de un atac cu drone.

07:05Atacul de la Moscova ar putea fi „punctul de cotitură" pentru sfârșitul conducerii lui Putin, spune un analist

Atacul cu drone de astăzi asupra Moscovei ar putea fi "începutul unui punct de cotitură" care ar putea duce la sfârșitul lui Vladimir Putin ca lider al Rusiei, a declarat un analist în domeniul afacerilor globale.

Vorbind pentru Sky News, Michael Bociurkiw, membru senior al Atlantic Council, a declarat că atacul de astăzi a fost "o încălcare extraordinară a apărării rusești".

06:00 Miniştrii de externe din statele membre UE au adoptat marţi prima listă de sancţiuni, ce cuprinde cinci nume, aplicate unor persoane pentru a contracara acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova.

05:20 O americancă care, în campania electorală din 2020, l-a acuzat pe Joe Biden de o agresiune sexuală datând din anii 1990, i-a cerut marţi preşedintelui Vladimir Putin cetăţenia rusă, în timpul unui interviu acordat presei ruse la Moscova, transmit AFP și Agerpres.

01:23 Volodimir Zelenski anunță, în mesajul său de marţi seară, discuţii cu BAE Systems pentru a deschide o fabrică de muniţii şi reparaţii în Ucraina

01:05Zelenski evită să menționeze atacul de la Moscova în discursul său obișnuit de seară

El a negat anterior că Kievul ar fi avut o implicare directă în atac, după ce Vladimir Putin a calificat atacul drept un "atac terorist" al Ucrainei.

00:54 Moscova continuă să împartă pașapoarte rusești în regiunile ocupate din Ucraina. Câți locuitori au primit cetăţenie rusă

00:31 Ucrainenilor li s-a spus să oprească camerele web care funcționează 24 de ore din 24, de teamă că acestea informează despre atacurile rusești

Serviciul de securitate ucrainean a îndemnat locuitorii să oprească transmisiunile online ale camerelor web, de teamă că armata rusă folosește imaginile pentru a-și informa atacurile.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un analist în domeniul apărării explică de ce atacarea Moscovei ar putea indica un „steag fals”. Existența unor imagini cu atacul cu drone din timpul nopții asupra Moscovei ar putea implica „un anumit element de planificare prealabilă” care ar putea indica faptul că este vorba de o operațiune sub steag fals, a declarat un analist al apărării.
  • Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare, spune şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly.
  • Atacul cu drone este un „act terorist”, afirmă Putin. Vladimir Putin a comentat în continuare atacurile cu drone care au lovit Moscova în cursul zilei de astăzi, calificându-le drept o încercare de „intimidare” a Rusiei, potrivit Sky News.
  • Ce spun experții că se află în spatele recentelor atacuri rusești cu rachete și drone / Trei motive
  • Volodimir Zelenski anunță, în mesajul său de marţi seară, discuţii cu BAE Systems pentru a deschide o fabrică de muniţii şi reparaţii în Ucraina
  • Moscova continuă să împartă pașapoarte rusești în regiunile ocupate din Ucraina. Câți locuitori au primit cetăţenie rusă
  • Ucrainenilor li s-a spus să oprească camerele web care funcționează 24 de ore din 24, de teamă că acestea informează despre atacurile rusești
  • Ucraina cere Comisiei Europene revenirea la liberalizarea completă a importurilor de cereale ucrainene în UE
  • Lavrov acuză Occidentul că „susţine genocidul” din Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-un turneu în Africa, a declarat marţi că Occidentul „susţine genocidul” din Ucraina prin sprijinul acordat planului de pace al preşedintelui Volodimir Zelenski, despre care a afirmat că va „distruge tot ce este rusesc” în estul Ucrainei şi în Crimeea.

----------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro