Mai multe drone ucrainene au atacat marți Moscova, dar au fost neutralizate, au spus autoritățile ruse, în ceea ce un politician a numit cel mai grav atac asupra capitalei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, în timp ce Kievul a fost, de asemenea, ținta unui val de atacuri aeriene, pentru a treia oară în 24 de ore.

brigada de asalt Spartan a Garzii Nationale a Ucrainei participand la antrenamente pe fondul razboiuluiFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Un analist în domeniul apărării explică de ce atacarea Moscovei ar putea indica un „steag fals”. Existența unor imagini cu atacul cu drone din timpul nopții asupra Moscovei ar putea implica „un anumit element de planificare prealabilă” care ar putea indica faptul că este vorba de o operațiune sub steag fals, a declarat un analist al apărării.
  • Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare, spune şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly.
  • Atacul cu drone este un „act terorist”, afirmă Putin. Vladimir Putin a comentat în continuare atacurile cu drone care au lovit Moscova în cursul zilei de astăzi, calificându-le drept o încercare de „intimidare” a Rusiei, potrivit Sky News.
  • Ce spun experții că se află în spatele recentelor atacuri rusești cu rachete și drone / Trei motive
  • Volodimir Zelenski anunță, în mesajul său de marţi seară, discuţii cu BAE Systems pentru a deschide o fabrică de muniţii şi reparaţii în Ucraina
  • Moscova continuă să împartă pașapoarte rusești în regiunile ocupate din Ucraina. Câți locuitori au primit cetăţenie rusă
  • Ucrainenilor li s-a spus să oprească camerele web care funcționează 24 de ore din 24, de teamă că acestea informează despre atacurile rusești
  • Ucraina cere Comisiei Europene revenirea la liberalizarea completă a importurilor de cereale ucrainene în UE
  • Lavrov acuză Occidentul că „susţine genocidul” din Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-un turneu în Africa, a declarat marţi că Occidentul „susţine genocidul” din Ucraina prin sprijinul acordat planului de pace al preşedintelui Volodimir Zelenski, despre care a afirmat că va „distruge tot ce este rusesc” în estul Ucrainei şi în Crimeea.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 461, LIVETEXT:

01:23 Volodimir Zelenski anunță, în mesajul său de marţi seară, discuţii cu BAE Systems pentru a deschide o fabrică de muniţii şi reparaţii în Ucraina

01:05Zelenski evită să menționeze atacul de la Moscova în discursul său obișnuit de seară

El a negat anterior că Kievul ar fi avut o implicare directă în atac, după ce Vladimir Putin a calificat atacul drept un "atac terorist" al Ucrainei.

Atacarea Moscovei ar putea indica o acțiune sub „steag fals”

00:54 Moscova continuă să împartă pașapoarte rusești în regiunile ocupate din Ucraina. Câți locuitori au primit cetăţenie rusă

00:42Atacul de la Moscova ar putea fi "punctul de cotitură" pentru sfârșitul conducerii lui Putin, spune un analist

Atacul cu drone de astăzi asupra Moscovei ar putea fi "începutul unui punct de cotitură" care ar putea duce la sfârșitul lui Vladimir Putin ca lider al Rusiei, a declarat un analist în domeniul afacerilor globale.

Vorbind pentru Sky News, Michael Bociurkiw, membru senior al Atlantic Council, a declarat că atacul de astăzi a fost "o încălcare extraordinară a apărării rusești".

00:31 Ucrainenilor li s-a spus să oprească camerele web care funcționează 24 de ore din 24, de teamă că acestea informează despre atacurile rusești

Serviciul de securitate ucrainean a îndemnat locuitorii să oprească transmisiunile online ale camerelor web, de teamă că armata rusă folosește imaginile pentru a-și informa atacurile.

23:55Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare, spune şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly.

„Ucraina are dreptul legitim să se apere. Ea are dreptul legitim de a face aceasta în interiorul propriilor sale frontiere, desigur, însă ea are de asemenea dreptul să proiecteze forţe dincolo de frontierele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta forţe în interiorul Ucrainei”.

23:37 Un analist în domeniul apărării explică de ce atacarea Moscovei ar putea indica o acțiune sub „steag fals”

Existența unor imagini cu atacul cu drone din timpul nopții asupra Moscovei ar putea implica „un anumit element de planificare prealabilă” care ar putea indica faptul că este vorba de o operațiune sub steag fals, a declarat un analist al apărării.

Ucraina cere CE revenirea la liberalizarea completă a importurilor de cereale ucrainene în UE

23:30Blinken îndeamnă Turcia să aprobe aderarea Suediei la NATO

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că "a sosit momentul" ca Suedia să adere la NATO și că "nu există niciun motiv pentru a nu merge înainte", îndemnând Turcia să ratifice cererea de aderare a Stockholmului.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul suedez la Lulea, în nordul Suediei, Blinken a declarat că Suedia a făcut pași importanți pentru a răspunde obiecțiilor Ankarei cu privire la aderarea sa la alianță.

23:19Dronă văzută zburând deasupra unei suburbii din Moscova

Pe internet au apărut imagini care par să arate o dronă care zboară deasupra unei suburbii din vestul Moscovei.

Se crede că mai multe tipuri de drone au fost folosite în atacul asupra capitalei Rusiei, pe care Vladimir Putin l-a catalogat drept o încercare de "intimidare a Rusiei" și a dat vina pe Ucraina.

22:28Rușii susțin că o persoană a fost ucisă în bombardamentul ucrainean asupra unui centru pentru persoane strămutate într-o regiune de frontieră

O persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite marți într-un bombardament ucrainean asupra unui centru pentru persoane strămutate din regiunea de frontieră Belgorod, susține guvernatorul Viaceslav Gladkov, potrivit AFP.

"Forțele armate ucrainene au tras focuri de artilerie asupra unui centru pentru persoane strămutate care găzduiește civili în vârstă și copii (...) un agent de securitate a fost ucis și două persoane au fost rănite", a declarat Gladkov pe Telegram.

22:10 Ucraina cere Comisiei Europene revenirea la liberalizarea completă a importurilor de cereale ucrainene în UE

Lavrov acuză Occidentul că „susţine genocidul” din Ucraina

21:57Cine s-ar putea afla în spatele atacurilor cu drone de la Moscova?

Profesorul Michael Clarke, analist în domeniul securității și apărării, spune că va fi "foarte important" să se ajungă la fondul problemei "din punct de vedere medico-legal".

"Guvernul din Ucraina trebuie să se ocupe de această problemă - trebuie să clarifice faptul că au fost ei și că o fac cu un motiv, sau că nu au fost ei și că pot dovedi mai mult sau mai puțin că nu au fost ei. Incertitudinea va face mult rău Ucrainei." Urmăriți analiza completă a profesorului Clarke pe Sky News.

21:33Lavrov acuză Occidentul că „susţine genocidul” din Ucraina

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-un turneu în Africa, a declarat marţi că Occidentul „susţine genocidul” din Ucraina prin sprijinul acordat planului de pace al preşedintelui Volodimir Zelenski, despre care a afirmat că va „distruge tot ce este rusesc” în estul Ucrainei şi în Crimeea, relatează agențiile Reuters

20:56Atacul cu drone este un „act terorist”, afirmă Putin

Vladimir Putin a comentat în continuare atacurile cu drone care au lovit Moscova în cursul zilei de astăzi, calificându-le drept o încercare de „intimidare” a Rusiei, potrivit Sky News.

Președintele rus a denunțat atacurile ca fiind „activități teroriste”.

20:15Ce spun experții că se află în spatele recentelor atacuri rusești cu rachete și drone / Trei motive

Rusia și-a concentrat recent atacurile aproape zilnice asupra Kievului, lansând rachete și drone la primele ore ale dimineții și chiar și în timpul zilei, în încercarea de a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, susțin oficialii și experții, citați de AFP.

„Bestii infecte. Ce faceţi?” Evgheni Prigojin, din nou furios la adresa Ministerului rus al Apărării

19:54 Casa Albă afirmă din nou că nu susţine atacurile în interiorul Rusiei. Statele Unite încă adună informaţii despre relatările privind atacul cu drone de la Moscova, a afirmat marţi Casa Albă, reiterând că Washingtonul nu sprijină atacurile în interiorul Rusiei şi se concentrează pe a ajuta Ucraina să-şi redobândească întregul teritoriu.

19:27„Vor să ne sperie, dar nu o vor face” - Locuitorii Moscovei au reacționat la atacurile cu drone de astăzi asupra capitalei ruse - iar unii și-au exprimat neîncrederea că dispozitivele ar putea trece de apărarea aeriană a orașului, potrivit Sky News.

„Ar fi trebuit să existe un fel de apărare aeriană pentru toate acestea”, a declarat un locuitor șocat. Dar alții au fost mai sfidători, spunând că nu s-au speriat de incident.

19:22NATO: Aderarea Suediei este "absolut posibilă" înainte de summitul de la Vilnius din iulie (Stoltenberg)

18:59 Situație absurdă: Ministerul rus de interne l-a dat în urmărire pe șeful Statului Major Ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, după ce propagandiștii săi afirmaseră mai devreme în cursul lunii mai că acesta a murit.

18:26 „Bestii infecte. Ce faceţi?” Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, din nou furios la adresa Ministerului rus al Apărării după atacul cu drone asupra Moscovei

17:55 Premierul Georgiei acuză NATO pentru războiul Rusiei în Ucraina. Invazia Rusiei în Ucraina a fost o reacţie la expansiunea NATO, a declarat marți premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, reluând justificarea Kremlinului pentru război, deşi ţara sa aspiră să devină membră a NATO. Declaraţia sa e un alt semn al divizării clasei politice georgiene faţă de Occident, scrie Politico.

Putin a comentat atacul cu drone asupra Moscovei. Declarații halucinante

17:32 Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Ucraina încearcă să intimideze cetățenii ruși prin atacuri precum cel cu drone asupra Moscovei, liderul de la Kremlin afirmând însă în mod halucinant și că Ucraina încearcă să atragă un răspuns asemănător din partea Rusiei.

17:18 Prima listă de sancțiuni a UE pentru acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova. ​​Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, printre cei vizați

16:44 La Moscova au început reparațiile după atacul cu drone de marți dimineața:

16:01 Miniştrii de externe din NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni prevăzute pentru această săptămână la Oslo, să depăşească divergenţele dintre ţările lor în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizaţie.

15:56 Guvernele Uniunii Europene au decis marți să dubleze aproape de două ori valoarea sprijinului financiar acordat Republicii Moldova, până la un total de 295 de milioane de euro, a anunțat președinția suedeză a UE.

Decizia survine cu doar câteva zile înainte de o reuniune a Comunității Politice Europene care va avea loc în Moldova la 1 iunie, în contextul în care UE încearcă să domolească sentimentele pro-rusești din anumite părți ale Moldovei.

„Moldova poate continua să se bazeze pe UE. Vom continua să sprijinim Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar. Având în vedere circumstanțele actuale, este adecvat să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziția Moldovei”, a declarat ministrul suedez de finanțe, Elisabeth Svantesson.

15:48 ​Armata rusă a ieșit marți după-amiaza la rampă, anunțând noi pierderi pe care le-ar fi provocat forțele ucrainene și lovituri asupra centrelor decizionale de la Kiev, după ce atacul cu drone asupra Moscovei a uluit opinia publică rusă.

Cum explică rușii faptul că nu au putut să-și protejeze capitala

15:33 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a pretins marți că Occidentul „sprijină genocidul” din Ucraina prin susținerea planului de pace al președintelui Zelenski, despre care a afirmat că va „distruge tot ce este rusesc" în estul Ucrainei și în Crimeea.

„Concluzia este foarte simplă - Occidentul sprijină direct genocidul", a declarat Lavrov în timpul unei conferințe de presă cu omologul său din Burundi.

15:00 Premierul rus Mihail Mișustin a declarat marți că aproape 1,5 milioane de persoane din regiunile ucrainene „anexate” Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson au primit pașapoarte rusești.

Rusia a susținut în septembrie anul trecut că a anexat cele patru regiuni, dar forțele sale nu controlează în totalitate niciuna dintre ele, iar „anexările” nu au fost recunoscute la nivel internațional.

14:52Generalul rus în retragere Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, afirmă că drone au reușit să lovească marți capitala Moscova deoarece Rusia este o țară „foarte mare”.

14:38 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus marți că nu vede semne de oboseală în rândul democrațiilor occidentale în ceea ce privește susținerea Ucrainei. Stoltenberg a făcut această declarație înaintea reuniunii de două zile a miniștrilor de externe ai NATO, ce începe miercuri la Oslo.

Șoigu: Occidentul a intensificat livările de arme către Ucraina

14:06 Imagini apărute pe rețelele de socializare arată cum Brigada de artilerie 40 a ucrainei distruge un blindat rusesc în regiunea Lugansk:

13:47 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că țările occidentale își intensifică livrările de echipamente și arme către Ucraina înaintea a ceea ce el a spus că va fi o „ofensivă pe scară largă" din partea Kievului.

Șoigu a mai spus că Moscova monitorizează rutele acestor livrări și le va lovi dacă vor fi detectate, potrivit agențiilor de presă rusești.

13:28 Kremlinul a transmis că Rusia va participa la „nivelul adecvat" la summitul BRICS din Africa de Sud, reacția venind la întrebarea dacă președintele Vladimir Putin va participa la reuniune.

Africa de Sud, membră a Curții Penale Internaționale, este teoretic obligată să îl aresteze pe Putin în baza unui mandat de arestare emis de instanță pentru crime de război. Cu toate acestea, ea l-a invitat pe Putin la summitul din 22-24 august al grupului de țări BRICS, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

„Rusia acordă o importanță enormă dezvoltării acestui format de integrare. Iar Rusia va participa la acest summit la nivelul corespunzător", a declarat Dmitri Peskov.

Putin nu are de gând să dea declarații despre atacul asupra Moscovei

13:09 Președintele Vladimir Putin lucrează la Kremlin și a fost informat cu privire la atacurile cu drone asupra Moscovei, a declarat marți purtătorul său de cuvânt.

Dmitri Peskov a mai spus că apărarea antiaeriană rusă și Ministerul Apărării au funcționat bine pentru a face față atacului și a adăugat că în prezent nu există intenția ca Putin să comenteze atacul cu drone.

12:10 Președintele belarus Alexander Lukașenko l-a numit pe Konstantin Molostov în funcția de președinte al Comitetului de Stat pentru Frontieră al țării, a anunțat marți agenția de presă Belta.

El îl înlocuiește pe Anatoli Lappo, care a fost retras din serviciul militar, a precizat Belta. Comitetul Frontierei de Stat este responsabil pentru asigurarea securității frontierelor. (Reuters)

11:59VIDEO Armata ucraineană a glumit luni că ar avea „dragoni” în dotarea sa însă înregistrarea video distribuită de aceasta cu distrugerea unui tanc rusesc este mai interesantă decât pare la prima vedere.

Ucrainenii spun că azi-noapte au doborât 29 din 31 de drone Shahed

11:34Un consilier prezidențial ucrainean a negat că țara sa a fost implicată direct în atacul asupra Moscovei, dar a declarat că Ucraina urmărește cu satisfacție evenimentele și a prezis o înmulțire a unor astfel de atacuri.

„...în ceea ce privește atacurile: bineînțeles că ne bucurăm să privim și prezicem o creștere a numărului de atacuri. Dar, bineînțeles, nu avem nimic de-a face în mod direct cu acest lucru", a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak pentru canalul YouTube „Breakfast Show", potrivit Reuters.

11:03Forțele aeriene ucrainene despre atacul rusesc cu drone de azi-noapte:

„Între orele 23.30 și 4.30, trupele de ocupație rusești au atacat din nou Ucraina cu drone de atac iraniene Shahed-136/131. În total, au fost înregistrate 31 de lansări de drone-kamikaze dinspre nord și sud. Forțele și mijloacele Forțelor Aeriene, în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, au distrus 29 de drone. Aproape toate cele 29 de drone au fost doborâte în apropierea capitalei și pe cerul Kievului.

10:49 Danemarca a anunțat marți că își va tripla cheltuielile militare în următorii 10 ani, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, cu investiții în Est, în Atlanticul de Nord și în Arctica.

„Guvernul dorește să consolideze în mod semnificativ apărarea și securitatea Danemarcei prin cheltuieli de aproximativ 143 de miliarde de coroane (19,2 miliarde de dolari) în următorii 10 ani", a declarat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen. (AFP)

Ce spune un general american despre „căpeteniile de război” ale lui Putin

10:40VIDEO Generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa, afirmă că liderii militari ai Rusiei se comportă asemenea unor „căpetenii de război” asupra cărora președintele Vladimir Putin a pierdut controlul. El și-a exprimat totodată încrederea că ofensiva ucraineană va fi încununată de succes.

10:35 Estimarea ucraineană de marți privind pierderile rusești din ultima zi: 410 soldați, 1 tanc, 2 alte blindate, 10 tunuri, 12 diferite vehicule, 1 sistem antiaerian, 1 echipament special. 38 de drone și 51 de rachete de crozieră au fost doborâte fără să-și atingă țintele.

10:22 Marți, rubla a scăzut la minimul ultimei luni în raport cu dolarul, în contextul atacului cu drone asupra Moscovei, dar și al faptului că moneda rusă a pierdut sprijinul unei perioade fiscale favorabile.

La ora 06:46 GMT (09:46 în România), rubla era cu 0,5% mai slabă față de dolar, la 81,24 unități pentru un USD, cel mai slab nivel de după 28 aprilie. (Reuters)

10:01Atacul cu drone asupra Moscovei: Ce știm la acest moment

Ucraina spune că planul său de pace este singura soluție

09:31 Evaluarea britanică de marți dimineață:

  • Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm a calculat că cheltuielile militare rusești au crescut cu 9,2% în 2022, ajungând la 86,4 miliarde de dolari. Acest lucru echivalează cu 4,1% din Produsul Intern Brut al Rusiei.
  • Adevăratele cheltuieli militare ale Rusiei sunt extrem de neclare din cauza utilizării tot mai frecvente a rubricilor bugetare secretizate, în special din februarie 2022, și a lipsei de transparență.
  • Rusia a reluat doar recent publicarea defalcată a principalelor cheltuieli, după ce a suspendat-o în mai 2022. Cheltuielile militare rămân aproape sigur la un nivel ridicat, iar acest lucru pune presiune asupra finanțelor publice rusești.

08:38 Planul de pace al Kievului este singura modalitate de a pune capăt războiului rusesc, iar timpul pentru eforturile de mediere a trecut, a spus un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski.

Consilierul diplomatic șef Ihor Zhovkva a declarat pentru Reuters că Ucraina nu este interesată de o încetare a focului care să consfințească câștigurile teritoriale ale Rusiei și că dorește punerea în aplicare a planului său de pace, care prevede retragerea completă a trupelor Moscovei.

El a respins o avalanșă de inițiative de pace venite din partea Chinei, Braziliei, Vaticanului și Africii de Sud în ultimele luni: „Nu poate exista un plan de pace brazilian, un plan de pace chinezesc, un plan de pace sud-african când vorbim despre războiul din Ucraina”.

Atacuri cu drone în Kiev, dar și în Moscova

08:00Cel puțin o persoană a murit și patru au fost rănite în urma celui de-al treilea atac al Rusiei asupra Kievului din ultimele 24 de ore, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei distrugând peste 20 de drone.

„Atacul a fost masiv, a venit din direcții diferite, în mai multe valuri", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev pe Telegram. În acest atac, cel de-al 17-lea din luna mai, o persoană a murit după ce resturi de drone au lovit un bloc de apartamente, declanșând un incendiu.

07:52 VIDEO Mai multe clădiri din Moscova au fost lovite de drone / Primar: Au provocat pagube minore, nimeni nu a fost rănit grav

07:11 „Dinți de dragon”, „arici de fier” și mine: cum intenționează Putin să apere teritoriile ocupate din Ucraina. Rusia și administrațiile sale marionetă din Ucraina și-au întărit apărarea în cele patru teritorii ocupate.

07:02De ce nu-și folosește Rusia cele mai bune două avioane de luptă în Ucraina? Colonelul Iurii Ihnat a declarat că Rusia nu a folosit nici măcar o dată avioanele sale de luptă Su-57 și Su-75 deasupra teritoriului Ucrainei.

Zelenski a discutat cu șefii armatei despre „momentul potrivit”

06:28 Biden a vorbit cu Erdogan la telefon. Șeful Casei Albe i-a spus să renunţe la blocarea aderării Suediei la NATO. Președintele Turciei a repetat dorinţa Ankarei de a cumpăra avioane de luptă F-16 de la Statele Unite, în timp ce Washingtonul i-a transmis că vrea ca Ankara să renunţe la obiecţia faţă de aderarea Suediei la NATO.

01:16 Finlanda, cel mai nou membru al NATO, şi alte două state nordice găzduiesc un exerciţiu aerian de o amploare fără precedent. Organizat o dată la doi ani de către ţările nordice începând din 2013, exerciţiul „Arctic Challenge” din acest an reuneşte 14 state.

00:35 Beluga-spion a Rusiei a fost observată pe coasta de vest a Suediei. Beluga Hvaldimir, cetaceul descoperit în urmă cu patru ani purtând un ham ciudat - ceea ce a dus la suspiciuni că ar fi fost folosit de marina rusă -, se află în prezent pe coasta de vest a Suediei.

00:16 VIDEO Încă un indiciu privind contraofensiva ucraineană: Zelenski anunță decizii privind deplasarea trupelor ucrainene. În discursul său nocturn, președintele ucrainean a declarat că s-a întâlnit cu oficiali militari nu doar pentru a discuta despre pregătire, tactici și livrări de muniție „ci și despre momentul potrivit”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------