Existența unor imagini cu atacul cu drone din timpul nopții asupra Moscovei ar putea implica „un anumit element de planificare prealabilă” care ar putea indica faptul că este vorba de o operațiune sub steag fals, a declarat un analist din domeniul apărării.

Atac cu drone in MoscovaFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Dr. Alexandra Walmsley, de la grupul de reflecție în domeniul apărării și securității Royal United Services Institute, a declarat pentru Sky News că, dacă atacul a fost condus de Ucraina, ar fi „mai degrabă nesăbuit și lipsit de viziune” și ar risca „să fragmenteze alianța care i-a susținut în ultimele 15 luni”.

Ea a calificat drept „uimitoare” imaginile cu dronele care zboară și sunt interceptate deasupra capitalei ruse.

„Asta arată fie că oamenii au reperat dronele tot timpul și au fost foarte norocoși, fie că a existat un element de planificare prealabilă”, spune expertul.

Dr. Walmsley a declarat că „înclină ușor spre ideea că ar fi putut fi un atac rusesc sub steag fals”, dar a subliniat că există încă multe necunoscute.

Discutând despre posibilitatea ca Ucraina să se afle în spatele atacului, ea spune că pe termen scurt ar „da bine la Kiev”, dar ar fi o mișcare „foarte periculoasă” atunci când se bazează pe sprijinul militar occidental.

Volodimir Zelenski a negat orice implicare din partea țării sale, deși un consilier al liderului ucrainean a declarat că au fost „încântați să asiste” la atacuri.

„...în ceea ce privește atacurile: bineînțeles că ne bucurăm să privim și prezicem o creștere a numărului de atacuri. Dar, bineînțeles, nu avem nimic de-a face în mod direct cu acest lucru", a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak pentru canalul YouTube „Breakfast Show", potrivit Reuters.

Mai multe clădiri din Moscova au fost lovite marți dimineață de drone care au provocat pagube „minore" și nu au provocat răni grave, a declarat primarul capitalei ruse marți dimineață, potrivit Reuters. „Toate serviciile de urgență din oraș se află la locul incidentelor", a declarat primarul Serghei Sobianin.

Citește și: