Ucraina pare să fi efectuat marți dimineață unul dintre cele mai ample atacuri cu drone asupra Moscovei, iar Ministerul rus al Apărării a susținut că toate au fost distruse de sistemele de apărare antiaeriană și război electronic, transmite Reuters.

Atac cu drone în MoscovaFoto: Captura Twitter

Atacul a avut loc la mai puțin de patru săptămâni după ce Kremlinul a fost lovit de o dronă, incident pentru care Rusia a dat vina pe Ucraina, care a negat însă că ar fi implicată.

Ce știm până acum despre atacul cu drone asupra Moscovei:

  • Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina s-a aflat în spatele valului de vehicule aeriene fără pilot și a susținut că le-a doborât pe toate. Ministerul Apărării a declarat că opt drone au atacat capitala rusă.
  • Baza, un canal de Telegram cu legături cu serviciile de securitate, a scris că au fost implicate peste 25 de drone. Un propagandist rus a vehiculat la un post de televiziune același număr de 25. Site-ul de știri RBC a citat o sursă care a declarat că „mai mult de zece" drone au fost doborâte de sistemele antiaeriene.
  • Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că două persoane au solicitat asistență medicală după atac. Nu au fost raportate decese.
  • Comitetul de Investigații al Rusiei, care anchetează infracțiunile majore, a declarat că mai multe drone au căzut asupra unor clădiri din Moscova, provocând pagube minore.
  • Andrei Vorobyov, guvernatorul regiunii Moscova, a declarat că mai multe drone au fost doborâte în timp ce se apropiau de capitala rusă.
  • Parlamentarul rus Maxim Ivanov a declarat că acesta a fost cel mai grav atac asupra Moscovei de la atacurile naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și că niciun cetățean nu mai poate evita ceea ce el a spus că este „noua realitate": „Fie veți învinge inamicul ca un singur pumn alături de Patria noastră, fie rușinea de neșters a lașității, colaborării și trădării vă va înghiți familia".
  • Atacurile cu drone ucrainene în interiorul Rusiei au crescut în intensitate în ultimele săptămâni. The New York Times a relatat că serviciile de informații americane consideră că Ucraina se află în spatele atacului cu drone asupra Kremlinului la începutul acestei luni. Ucraina nu a recunoscut public lansarea de atacuri împotriva unor ținte din interiorul Rusiei.

Numeroase clipuri postate pe rețelele de socializare arată drone pe cerul Moscovei, fum de la explozii și chiar și momentul interceptării unui vehicul aerian fără pilot.