Miniştrii de externe din NATO vor încerca, cu ocazia unei reuniuni prevăzute pentru această săptămână la Oslo, să depăşească divergenţele dintre ţările lor în legătură cu o viitoare aderare a Ucrainei la organizaţie, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Șeful NATO Jens Stoltenberg și președintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Ţări precum SUA şi Germania se tem că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia.

Totuşi, atât Kievul, cât şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est fac presiuni pentru ca NATO să facă cel puţin unii paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

„Ar fi foarte trist dacă cineva, în orice fel, ar vedea rezultatul Summitului de la Vilnius ca pe o victorie a Rusiei prin excluderea aderării Ucrainei la NATO cândva”, a afirmat vineri şefa executivului lituanian Ingrida Simonyte.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar că Ucraina nu va putea adera la Alianţă atât timp cât războiul contra Rusiei continuă.

„A deveni membru în plin război nu se află pe agendă. Întrebarea este ce se întâmplă atunci când se încheie războiul”, a spus Stoltenberg.

NATO va avea o agendă plină la următoarea sa reuniune

În marja reuniunii de la Oslo, ce va avea loc miercuri şi joi, miniştrii de externe din NATO vor avea posibilitatea de a face un schimb de opinii despre succesorul lui Jens Stoltenberg, al cărui mandat expiră la 30 septembrie acest an.

Mai devreme în cursul lunii mai Stoltenberg a respins ferm orice sugestie că ar putea o nouă prelungire a mandatului care în mod normal ar fi trebuit să expire anul trecut.

De asemenea, victoria lui Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidenţiale din Turcia a impulsionat eforturile pentru deblocarea procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO, suspendat în ultimele luni de obiecţiile formulate de Ankara şi Budapesta.

Pe lângă obiecțiile cunoscute ale Turciei, premierul ungar Viktor Orban a reiterat săptămâna trecută că relațiile dintre Ungaria și Suedia trebuie să se îmbunătățească înainte ca Budapesta să aprobe candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO.

„Relațiile politice dintre Ungaria și Suedia sunt îngrozitor de proaste", a spus el, adăugând că „nu vrem să importăm conflicte în NATO”.

Urmărește ultimele evoluții din a 461-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.