Relațiile dintre Ungaria și Suedia trebuie să se îmbunătățească înainte de a fi aprobată candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO, a declarat marți premierul ungar Viktor Orban la Forumul Economic din Qatar, informează Reuters.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

Suedia și Finlanda au cerut anul trecut să adere la alianța militară NATO, după invazia Rusiei în Ucraina.

Însă cererea Suediei a fost blocată de Turcia și Ungaria, Budapesta invocând nemulțumiri legate de criticile suedezilor la adresa bilanțului lui Orban în ceea ce privește democrația și statul de drept.

„Relațiile politice dintre Ungaria și Suedia sunt îngrozitor de proaste", a spus el. „Nu vrem să importăm conflicte în NATO".

Nu există încă o dată la care parlamentul ungar să voteze cererea Suediei de aderare la NATO, care trebuie să fie ratificată de toți cei 30 de membri existenți.

NATO organizează un summit în luna iulie la Vilnius.

Orban a început săptămâna aceasta o vizită în Qatar, cu care guvernul său a început anul trecut discuții privind cumpărarea de GNL. Orban a declarat marți că „negocierile sunt încă în desfășurare".

De asemenea, Qatarul și-a manifestat interesul pentru aeroportul din Budapesta, a declarat Orban la forumul Qatarului, adăugând că „le-am ura bun venit".