Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat Comitetul electoral al Turciei, în baza rezultatelor provizorii. Rezultatele oficiale finale ar urma să fie anunţate la începutul săptămânii. Conform rezultatelor neoficiale, transmise de agenția de presă Anadolu, Erdogan și-a adjudecat al treilea mandat de cinci ani cu peste 52% din voturi, iar contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, aproape 48%.

Sustinatorii presedintelui Recep Tayyip Erdogan sarbatoresc in fata birourilor Partidului AK in timp ce asculta discursul invingatoruluiFoto: Khalil Hamra / AP / Profimedia

Rezultatele alegerilor din Turcia au fost LIVETEXT pe HotNews.ro:

00:10Erdogan se adresează mulțimii de susținători. Erdogan spune că 320.000 de oameni sunt la palatul prezidențial.

  • „Ne-ați dat din nou această datorie, vom construi împreună secolul Turciei”, spune el mulțimii.

Anul acesta, Turcia va sărbători cea de-a 100-a aniversare a Republicii Turce moderne.

Erdogan continuă:

  • „Într-unul dintre cele mai importante alegeri din istoria Turciei, națiunea noastră a ales secolul Turciei.
  • "Au ales deja partidul nostru ca partid majoritar în parlament. Nu doar noi am câștigat, ci Turcia a câștigat".
  • „Prioritatea noastră va fi să reconstruim orașele care s-au prăbușit în cutremurele din 6 februarie și să ajutăm oamenii să aibă vieți mai bune”.
    De asemenea, el se angajează să reducă inflația.

23:55Erdogan a ajuns acum la Ankara, unde susținătorii săi s-au adunat cu miile în fața palatului prezidențial, așteptând ca președintele să li se adreseze, transmite Al Jazeera. Acesta va fi discursul tradițional de la „balcon”, pe care Erdogan îl ține după victoriile electorale, de obicei de la reședința sa din Istanbul.

„Să înceapă secolul turc”, a scris Erdogan pe Twitter.

23:54 Președintele american Joe Biden l-a felicitat și el pe Erdogan:

h2: Erdogan, felicitat de Putin, Zelenski, Biden, Macron

23:50Zelenski îl felicită și el pe Erdogan

„Sperăm să ne dezvoltăm cooperarea pentru securitatea și stabilitatea Europei și să ne consolidăm și mai mult parteneriatul strategic în beneficiul țărilor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter.

23:28Președintele Consiliului UE, Charles Michel, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au felicitat la rândul lor pe Erdogan

  • „Felicitări @RTErdogan pentru realegerea dumneavoastră ca președinte al Turciei. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu dumneavoastră pentru a aprofunda relațiile UE-TR în anii următori”, a spus Michel într-un tweet.

Von der Leyen a postat și ea felicitări pe Twitter.

  • "Aștept cu nerăbdare să continui construirea relației UE-Turcia. Este de o importanță strategică atât pentru UE, cât și pentru Turcia să lucrăm pentru înaintarea acestei relații, în beneficiul poporului nostru", a spus ea într-un tweet.

22:58Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa la conducerea Turciei, conform BBC.

În mesajul postat pe Twitter, Macron vorbește despre „provocări uriaşe” cu care se confruntă Franţa şi Turcia, împreună, și despre „pacea în Europa” și viitorul NATO.

„Împreună cu preşedintele Erdogan, pe care-l felicit pentru realegerea sa, vom continua să avansăm”, adaugă președintela Franței.

22:56Preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) a confirmat că preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcţie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

„Pe baza rezultatelor provizorii, s-a constatat că Recep Tayyip Erdogan a fost reales preşedinte” al ţării, a declarat preşedintele Înaltului comitet electoral al Turciei (YSK), Ahmet Yener, citat de agenţia de stat Anadolu. Rezultatele oficiale finale ar urma să fie anunţate la începutul săptămânii.

22:40 Susţinători ai lui Recep Tayyip Erdogan sărbătoresc cu focuri de artificii victoria acestuia, adunându-se în Piaţa Taksim, unde au scandat numele lui Erdogan şi „Allah e mare!”.

22:15Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul lui Recep Tayyip Erdogan, a spus, într-o primă reacție după rezultatul care îl dă câștigător pe actualul președinte al Turciei, că își va continua lupta pentru democrație și le-a cerut susținătorilor săi același lucru. Kilicdaroglu a vorbit despre „cel mai nedrept proces electoral din ultimii ani”, potrivit Al Jazeera.

21:55Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Erdogan, căruia i-a transmis că victoria sa este „o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru politica sa externă independentă”, potrivit Al Jazeera. El a mai spus că este apreciată contribuția personală a lui Erdogan la consolidarea relațiilor amicale ruso-turce.

Mesajul ironic al lui Erdogan pentru adversarul său care a pierdut alegerile: „Bye, bye, Kemal”

21:44 Recep Tayyip Erdogan a venit cu un mesaj sfidător și arogant față de adversarul său, Kemal Kilicdargolu, după ce a obținut un nou mandat de cinci ani la conducerea Turciei.

21:22Marcel Ciolacu este primul lider de la București care a reacționat după realegerea lui Recep Tayyip Erdogan la conducerea Turciei, el susținând că asta „oferă garanția dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic în cadrul NATO”.

20:47Președintele Tayyip Erdogan a sfidat previziunile din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale privind dispariția sa din politica din Turcia și a câștigat un nou mandat de cinci ani cu o combinație puternică de conservatorism religios și naționalism care acum îl propulsează în al treilea deceniu de putere. Kemal Kilicdargolu nu a avut de fapt nicio șansă.

20:38Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan își proclamă victoria și li se adresează oamenilor adunați în stradă, la Istanbul, mulțumindu-le pentru „festivalul democrației”.

20:31Erdogan își declară victoria în turul secund al alegerilor: „Am încheiat al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu susținerea națiunii noastre”, conform Al Jazeera.

20:21Traficul este complet blocat de mașini și de mulțimi de oameni în fața sediului din Istanbul al Partidului AK al lui Erdogan. Chiar dacă numărarea voturilor este departe de a fi finalizată, deja este o atmosferă de sărbătoare, scrie BBC.

Viktor Orban, primul lider european care l-a felicitat pe Erdogan, deși nu s-a încheiat numărarea voturilor

20:17Un mesaj de felicitare a venit rapid, tot înainte de anunțul oficial, și din partea emirului qatarului, șeicul Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Tha.ni

20:11Premierul Ungariei, Viktor Orban, este primul lider european care l-a felicitat pe Erdogan pentru „victoria incontestabilă”, deși nu s-a încheiat numărarea voturilor

20:10 Șeful Consiliului Electoral al Turciei a anunțat că președintele Erdogan conduce cursa prezidențială cu 53,4% din voturi, dupîă deschiderea a 75,4% din urne.

20:04 Erdogan a obținut al treilea mandat de președinte al Turciei cu 52,1% din voturi, iar Kemal Kilicdaroglu are 47,9%, potrivit rezultatelor neoficiale ale agenției de stat Anadolu, care precizează că au fost deschise 97% din urne.

19:36Șeful Consiliului electoral din Turcia, Ahmet Yener, a anunțat că președintele Erdogan conduce cursa prezidențială cu 54,5% din voturi, după ce au fost deschise 54,6% din urne, potrivit rezultatelor oficiale, transmite Al Jazeera.

19:21 Erdogan ar fi câștigat alegerile cu 52,7%, în timp ce Kilicdaroglu ar fi obținut 47,3% din voturi, după deschiderea a 89,8% din urne, conform agenției de stat Anadolu.

19:04 Ultimele rezultate, conform agenției de stat Anadolu:

  • Erdogan: 53,4 la sută
  • Kilicdaroglu: 46,6 la sută
  • Urne deschise: 82,6 la sută

Date separate publicate de agenția de știri de opoziție ANKA au arătat că Kilicdaroglu conduce cu 50,02%, față de Erdogan, cu 49,98%, cu 83,9% din urne deschise.

18:50Rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din Turcia sunt transmise atât de agenția de presă de stat Anadolu, cât și de agenția ANKA, apropiată opoziției.

Conform Anadolu, Erdogan ar avea acum 55 % din voturi, iar Kilicdargolu- 44%, după deschiderea a 61% din urne.

ANKA, pe de altă parte, îl dă câștigător pe Kilicdargolu, cu 50,99%, în timp ce Erdogan ar fi obținut 49,01%, după deschiderea a 59% din urne, scrie The Guardian.

Preznță la vot ușor mai scăzută față de primul tur la alegerile prezidențiale din Turcia

18:49Prezența la vot a fost mai mică față de primul tur, când au votat peste 88% dintre cetățenii cu drept de vot, scrie The Guardian, citând agenția turcă Anadolu. La scrutinul de astăzi prezența a fost de 84,2%.

18:44 Seda Demiralp, profesor de științe politice la Universitatea Isik din Istanbul, a declarat pentru Al Jazeera că se așteaptă la reducere a decalajului, în următoarele ore: „Se pare că decalajul poate fi redus în următoarele ore. Așa am văzut și în turul anterior, așa am văzut și la alegerile din 2018”.

18:40 Ultimele rezultate neoficiale, conform Agenției de stat Anadolu:

  • Erdogan: 55,3%
  • Kilicdaroglu: 44,7 %
  • Urne deschise: 61,4 %

Primele rezultate arată că actualul președinte ar Turciei ar mai fi câștigat un mandat pentru 5 ani.

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan s-a confruntat cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu.

În primul tur de scrutin, din 14 mai, Erdogan s-a plasat în faţa lui Kilicdaroglu, reprezentantul opoziţiei, iar partidul său conservator AKP şi aliaţii acestuia şi-au asigurat o majoritate parlamentară. Erdogan a obţinut atunci 49,5% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9%.

Candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, şi-a îndemnat duminică concetăţenii să voteze „pentru a scăpa de un regim autoritar”:

Turul al doilea al alegerile prezidenţiale din Turcia s-a încheiat duminică la ora 17:00.

HotNews.ro a transmis LIVETEXT desfășurarea alegerilor prezidențiale din Turcia: