Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan își proclamă victoria și li se adresează oamenilor adunați în stradă, la Istanbul, mulțumindu-le pentru „festivalul democrației”.

Recep Tayyip Erdogan a mai obtinut un mandat de cinci ani in rolul de presedinteFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Erdogan - aflat la putere de 20 de ani - și-a susținut discursul de proclamare a victoriei înaintea rezultatelor finale ale celui de al doilea tur de scrutin, dar rezultatele parţiale transmise de agenţia oficială Anadolu îl dau ca sigur câştigător. Conform acestor rezultate, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar Kemal Kiliçdaroglu - 47,9%.

Președintele Turciei și-a început discursul - pe care l-a susținut urcat pe un autobuz - pe o melodie de dragoste care a răsunat în piață, Erdogan cântând și el.

Adresându-se susținătorilor săi la Istanbul, el a mulțumit „fiecărui membru al națiunii care ne-a transmis încă o dată responsabilitatea de a guverna Turcia în următorii cinci ani” și pentru „festivalul democrației” din timpul alegerilor prezidențiale.

„Dacă Dumnezeu vrea, vom fi demni de încrederea dumneavoastră așa cum am fost în ultimii 21 de ani”, a spus președintele, conform BBC și Al Jazeera.

El a mai susținut că toți cei 85 de milioane de cetățeni ai țării sunt „învingătorii” celor două tururi de alegeri din 14 mai și 28 mai.

Traficul este complet blocat de mașini și de mulțimi de oameni în fața sediului din Istanbul al Partidului AK al lui Erdogan. Chiar dacă numărarea voturilor este departe de a fi finalizată, deja este o atmosferă de sărbătoare, scrie BBC.