Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul lui Recep Tayyip Erdogan, a spus, într-o primă reacție după rezultatul care îl dă câștigător pe actualul președinte al Turciei, că își va continua lupta pentru democrație și le-a cerut susținătorilor săi același lucru. Kilicdaroglu a vorbit despre „cel mai nedrept proces electoral din ultimii ani”, potrivit Al Jazeera.

Kemal KilicdarogluFoto: Riza Ozel / AP / Profimedia
  • „Toate mijloacele statului au fost mobilizate pentru un partid politic și puse la picioarele unui singur om”, a spus liderul CHP.

El a adăugat: „Aș dori să le mulțumesc liderilor Alianței Națiunilor, organizațiilor lor, alegătorilor noștri și cetățenilor care au protejat urnele de vot și au luptat împotriva acestor presiuni imorale și ilegale”.

  • „Ca om al acestui pământ, am luptat întotdeauna pentru drepturile și dreptatea voastră, ca să nu vă asuprească nimeni, ca să puteți trăi din belșug și voi continua să o fac”, a mai spus Kilicdaroglu.

Liderul CHP a spus că „voința oamenilor de a schimba regimul autoritar a apărut în ciuda tuturor presiunilor”.

  • „Vom continua să fim în fruntea acestei lupte până când democrația adevărată va veni în țara noastră”, a adăugat el.

Rezultatele parţiale ale alegerilor prezidențiale de duminică din Turcia transmise de agenţia oficială Anadolu îl dau ca sigur câştigător pe Recep Tayyip Erdogan. Conform acestor rezultate, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar Kemal Kiliçdaroglu - 47,9%.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia, care a avut loc pe 14 mai, Erdogan a obţinut 49,5% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

Kilicdaroglu, președintele Partidul Republican al Poporului (CHP) fondat de Ataturk, conduce o alianță de șase partide cu ideologii diferite care s-au reunit sub același banner cu un singur scop: să îl dea jos pe Recep Erdogan.

Kilicdaroglu, care a preluat conducerea CHP în 2010, s-a prezentat în acest timp drept întocmai opusul lui Erdogan, atât ca substanță cât și ca stil, și-a îndemnat susținătorii să „termine treaba” încă din primul tur. Însă după cum avea să arate numărătoare voturilor, Erdogan a fost cel aproape să își asigure un nou mandat încă din turul întâi.

În săptămâna ce a urmat numărării voturilor de la primul tur candidatul opoziției și-a înăsprit tonul împotriva refugiaților din Turcia într-o tentativă de a atrage voturile ultranaționaliștilor nemulțumiți de politicile lui Erdogan privind migrația.

Turcia a ajuns să găzduiască din cauza războiului civil sirian cea mai mare populație de refugiați din lume, estimată de ONU la patru milioane de persoane. Primiți de Erdogan ca parte a politicilor sale de a proiecta influență în regiune și a se erija într-un apărător al islamului, refugiații au ajuns în ultimii ani o țintă a resentimentelor pentru numeroși turci din cauza declinului economic al țării.

Odată cu inflația și creșterea ratei șomajului cu 5% în ultimul deceniu au venit și nemulțumirile că refugiații și migranții iau locurile de muncă ale turcilor și că unii dintre ei, care au fugit din Siria vecină cu lucrurile de valoare, își permit lucruri pe care turcii de rând au ajuns să le privească în vitrinele magazinelor.