Guvernul Danemarcei a propus marți să investească 143 de miliarde de coroane daneze (21,14 miliarde de dolari) în domeniul apărării în următorii 10 ani, în conformitate cu angajamentul de a îndeplini obiectivul de cheltuieli al NATO, transmite Reuters.

Soldați din Armata Regală Daneză în timpul unui exercițiu militar din 2023Foto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Membru fondator al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Danemarca și-a redus după încheierea Războiului Rece capacitatea militară de a purta un război terestru în Europa.

Dar, ca răspuns la agresiunea rusă din Ucraina, s-a angajat anul trecut să majoreze cheltuielile pentru apărare și securitate la 2% din produsul intern brut până la sfârșitul anului 2030, un obiectiv-cheie pentru statele membre NATO.

„Trebuie, într-o mai mare măsură, să fim capabili să ne ridicăm la nivelul cerințelor și așteptărilor pe care NATO și aliații săi le au față de Danemarca", a declarat Troels Lund Poulsen, ministrul interimar al apărării, într-o conferință de presă.

„Acest lucru necesită investiții mari în forțele noastre armate pentru a ridica partea noastră de responsabilitate”, a adăugat el.

Cheltuielile vor fi majorate la 19,2 miliarde de coroane (2,84 miliarde de dolari) în 2023, de la 6,9 miliarde de coroane (1 miliard de dolari) anul viitor.

Guvernul majoritar a spus că planul său va stabili cadrul general al cheltuielilor pentru apărare, în timpul căruia deciziile privind achizițiile militare efective vor fi convenite în mod continuu.