Generalul Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa, afirmă că liderii militari ai Rusiei se comportă asemenea unor „căpetenii de război” asupra cărora președintele Vladimir Putin a pierdut controlul.

Generalul Ben HodgesFoto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Vorbind despre mult așteptata ofensivă ucraineană, Hodges a declarat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Radio Times că „apărătorii ruși vor ceda fiindcă în majoritatea acestor linii de tranșee soldații care sunt acolo, stând în acele tranșee și buncăre, nu cred că sunt bine instruiți, încrezători, disciplinați”.

„Așadar, potențialul pentru același tip de rupere a frontului (n.r. precum în Harkov, în septembrie anul trecut), și spun potențialul, este foarte real”, a adăugat el.

Întrebat despre conflictele vizibile dintre șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, și comandamentul militar de la Moscova, Hodges a răspuns că „acești tipi sunt ca niște căpetenii de război”.

„Pe de-o parte îl ai pe domnul Kadîrov, cecenul, apoi îi ai pe Prigojin și Wagner și alte câteva grupuri de mercenari, iar apoi ai așa-zisele forțe ruse regulate. Eu cred că toți dintre ei încearcă să își dea seama cum să rămână în viață și care va fi statutul lor când acest război se va încheia și Ucraina a câștigat. Vor să fie salvatorul pentru Rusia, vor să fie eroul pentru președintele Putin sau așteaptă o ocazie să se distanțeze?”, a declarat generalul american.

El a mai spus că, deși nu știe cum vor evolua lucrurile în acest sens, „vestea bună, pentru Ucraina și pentru noi, este că această incoerență și ura dintre diferiții lideri de pe partea rusă garantează că ei nu vor avea un plan defensiv coerent și nu își vor putea duce lupta defensivă într-o manieră oarecum coerentă”.

Generalul Hodges, încrezător în ofensiva ucraineană

Chestionat cu privire la modul în care ar putea arăta ofensiva ucraineană, Hodges a declarat că „ceea ce cred că vom vedea, ceea ce eu aș spera să vedem, este răsplata pentru antrenamentele care au fost făcute de armata britanică, armata americană și alți aliați pentru a ajuta forțele ucrainene să realizeze un atac cu forțe combinate”.

Amintim că numeroși analiști militari au remarcat de-a lungul lunilor trecute după eșuarea primei faze a invaziei rusești că una dintre marile lacune ale forțelor Moscovei a fost incapacitatea lor de a desfășura ofensive de arme combinate, adică atacuri pe scară largă în care infanteria, unitățile blindate și mecanizate, unitățile de geniști, forțele aeriene, artileria și alte ramuri să fie coordonate într-o manieră unitară.

„Eu mi-aș imagina că vor fi două sau trei eforturi de străpungere [a liniilor rusești] și una sau două care sunt de momeală, pentru a inducere în eroare [trupele rusești ] sau susținere [a ofensivei principale ucrainene] pentru ca rușii să nu își poată da seama cu exactitate unde se va întâmpla aceasta”, a declarat generalul american cu privire la cum ar putea arăta ofensiva Kievului.

„Eu cred că există potențialul ca ei (ucrainenii) să aibă un succes foarte mare fiindcă dacă nu ești instruit bine, disciplinat și încrezător intri în panică dacă auzi că inamicul a trecut de liniile tale sau că se află în spatele tău”, a adăugat el cu privire la starea de pregătire a trupelor rusești.

Interviul acordat de generalul Ben Hodges poate fi urmărit integral mai jos:

Urmărește ultimele evoluții din a 461-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.