Volodimir Zelenski afirmă că „s-au luat decizii” cu privire la momentul în care trupele ucrainene vor înainta, într-un alt indiciu că Kievul este pregătit să lanseze contraofensiva mult așteptată, potrivit Sky News.

Volodimir ZelenskiFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

În discursul său nocturn, președintele ucrainean a declarat că s-a întâlnit cu oficiali militari nu doar pentru a discuta despre pregătire, tactici și livrări de muniție „ci și despre momentul potrivit”.

„Acesta este lucrul cel mai important, calendarul în care vom avansa”, a declarat Zelenski.

„Vom face acest lucru. Deciziile au fost luate”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că sistemele antirachetă Patriot furnizate de SUA „asigură o rată de interceptare de 100%” și vor ajuta Ucraina să obțină victoria împotriva Rusiei.

Președintele a spus că, prin succesele militare „și cu ajutorul Patriot-urilor noastre, trebuie să continuăm să răspundem Rusiei și tuturor manifestărilor sale”.

Comentariile sale vin după o avalanșă de atacuri nocturne și diurne asupra Kievului și a altor localități din Ucraina, cu rachete și drone rusești - dintre care majoritatea au fost interceptate, potrivit oficialilor.

Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a părut să sugereze că sistemele Patriot au fost în spatele interceptării rachetelor balistice rusești care se îndreptau spre Kiev într-un atac surpriză în această dimineață.

„Dacă rachetele Iskander-M sunt interceptate, se pot trage concluzii despre mijloacele care au vizat în mod specific obiectivele - ținte balistice”, a declarat el la televiziunea ucraineană.