​Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Ucrainei în noaptea de duminică spre luni, forțele de apărare spunând că au fost doborâte 29 de drone din 35 și 37 din cele 40 de rachete de croazieră trase. Înainte de prânz, forțele Moscovei au desfășurat noi lovituri asupra regiunii Kiev, ucrainenii afirmând că a fost vorba de 11 rachete Iskander și că toate au fost doborâte. Ministerul rus al apărării a afirmat că a vizat baze aeriene și că toate țintele au fost atinse, în contrast puternic cu afirmațiile ucrainenilor, că au doborât 90% dintre rachete și drone.

Soldat ucrainean într-o tranșee de pe frontul din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

07:40Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Fost comandant britanic: Loviturile rusești au un „efect psihologic major” asupra ucrainenilor. Atacurile rusești au un „efect psihologic major” asupra locuitorilor din Kiev, în ciuda faptului că victimele din capitală sunt rare, a declarat un expert militar.
  • Oficial ucrainean: Astăzi a fost una dintre cele mai grele zile din război. Astăzi a fost una dintre „cele mai severe zile” pentru Ucraina în timpul războiului, după ce Rusia a lansat un nou val de lovituri aeriene asupra țării, a declarat un consilier de politică externă, potrivit Sky News.
  • VIDEO Încă un indiciu privind contraofensiva ucraineană: Zelenski anunță decizii privind deplasarea trupelor ucrainene
  • Bombardamentele rușilor, dintr-o altă perspectivă: copiii ucraineni țipă și fug îngroziți către adăpost.
  • Beluga-spion a Rusiei a fost observată pe coasta de vest a Suediei. Beluga Hvaldimir, cetaceul descoperit în urmă cu patru ani purtând un ham ciudat - ceea ce a dus la suspiciuni că ar fi fost folosit de marina rusă -, se află în prezent pe coasta de vest a Suediei, potrivit unui ONG care îi monitorizează mişcările.
  • Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat luni că orice acord de pace acceptabil pentru Ucraina ar trebui să includă nu numai o restaurare a frontierelor suverane ale Ucrainei, ci şi o zonă demilitarizată, de 100-120 km, care ar trebui să fie stabilită în interiorul Rusiei, de-a lungul graniţei cu Ucraina.
  • După ce Putin a retras oficial Rusia din tratatul privind armele convenționale, Kremlinul declară că s-a creat un „vid” în acest domeniu: „Nu este din vina noastră”

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 460, LIVETEXT:

01:08Forțele rusești nu au lansat luni niciun atac în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei, potrivit Statului Major al forțelor armate ucrainene.

În actualizarea de seară, unitatea a declarat că nu au fost desfășurate operațiuni ofensive în jurul orașului asediat, care a fost scena celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din război de până acum.

00:55Beluga-spion a Rusiei a fost observată pe coasta de vest a Suediei

Beluga Hvaldimir, cetaceul descoperit în urmă cu patru ani purtând un ham ciudat - ceea ce a dus la suspiciuni că ar fi fost folosit de marina rusă -, se află în prezent pe coasta de vest a Suediei, potrivit unui ONG care îi monitorizează mişcările.

Loviturile rusești au un „efect psihologic major” asupra ucrainenilor

00:46Zeci de cadavre ale unor ruși mobilizați din Orenburg, Rusia, zac în ruine la Novobakhmutovka, în regiunea Donețk. Camaradul lor supraviețuitor spune că evacuarea cadavrelor durează una-două săptămâni, potrivit War Translated.

00:20 Încă un indiciu privind contraofensiva ucraineană: Zelenski anunță decizii privind deplasarea trupelor ucrainene

Volodimir Zelenski afirmă că „s-au luat decizii” cu privire la momentul în care trupele ucrainene vor înainta, într-un alt indiciu că Kievul este pregătit să lanseze contraofensiva mult așteptată, potrivit Sky News.

23:58Zelenski aduce un omagiu cetățenilor americani care au luptat în războiul din Ucraina

Volodimir Zelenski a marcat Ziua Comemorativă a SUA prin aducerea unui omagiu cetățenilor americani care s-au alăturat luptei împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

"Noi, ucrainenii, vom fi întotdeauna recunoscători SUA și fiecărui american pentru sprijinul extraordinar", a declarat Zelenski într-o înregistrare video realizată în fața biroului său din Kiev.

23:27 Fost comandant britanic: Loviturile rusești au un „efect psihologic major” asupra ucrainenilor

Atacurile rusești au un „efect psihologic major” asupra locuitorilor din Kiev, în ciuda faptului că victimele din capitală sunt rare, a declarat un expert militar.

22:11Ucraina adoptă sancţiuni la adresa Iranului, partener apropiat al Moscovei

Parlamentarii ucraineni au adoptat luni un proiect de sancţiuni la adresa Iranului. Teheranul este un partener apropiat al Rusiei şi este acuzat de Kiev şi de Occident că a furnizat arme folosite de Moscova pentru invazia în Ucraina, în special drone explozive Shahed.

Copiii ucraineni țipă și fug îngroziți către adăpost

21:42Politica externă cehă pornește de la premisa că Rusia va reprezenta o amenințare timp de un deceniu, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

21:21Bombardamentele rușilor, dintr-o altă perspectivă: copiii ucraineni țipă și fug îngroziți către adăpost.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prima doamnă Olena Zelenska au distribuit la rândul lor imaginile cu copiii care aleargă îngroziți spre un adăpost, în Kiev, luni dimineață, în timpul bombardamentului masiv al rușilor asupra capitalei ucrainene.

20:46Șeful Wagner spune că fabrica de vin spumant Bahmut va fi cedată Rusiei

Șeful grupului de mercenari privați Wagner din Rusia a publicat imagini în care se plimbă printr-o fabrică de vin spumant din orașul Bahmut din estul Ucrainei, potrivit Sky News.

20:19 Polonia: sancțiuni împotriva a 365 de belaruși, închiderea reciprocă a frontierei pentru camioane

Polonia a impus noi sancțiuni împotriva a 365 de belaruși, printre care 159 de parlamentari, și a anunțat suspendarea singurului punct de trecere a frontierei cu Belarus pentru camioanele înmatriculate în Belarus și Rusia, a anunțat luni Ministerul polonez de Interne, potrivit AFP.

Consilierul lui Zelenski cere crearea unei zone demilitarizate în interiorul Rusiei ca parte a negocierilor de pace

19:55Oficial ucrainean: Astăzi a fost una dintre cele mai grele zile din război

Astăzi a fost una dintre „cele mai severe zile” pentru Ucraina în timpul războiului, după ce Rusia a lansat un nou val de lovituri aeriene asupra țării, a declarat un consilier de politică externă, potrivit Sky News.

18:55 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat luni că orice acord de pace acceptabil pentru Ucraina ar trebui să includă nu numai o restaurare a frontierelor suverane ale Ucrainei, ci şi o zonă demilitarizată, de 100-120 km, care ar trebui să fie stabilită în interiorul Rusiei, de-a lungul graniţei cu Ucraina.

18:29 După ce Putin a retras oficial Rusia din tratatul privind armele convenționale, Kremlinul declară că s-a creat un „vid” în acest domeniu: „Nu este din vina noastră”

Kremlinul a declarat luni că a apărut un „vid” în domeniul controlului armelor, ca urmare a deteriorării relaţiilor între o serie de state, pretinzând însă că nu Rusia este vinovată pentru această situaţie.

17:40 Miniştrii de externe ai Suediei şi Turciei se vor întâlni „în curând” pentru a discuta despre ratificarea aderării țării nordice la NATO, a declarat luni Ministerul suedez de Externe, a doua zi după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a pus piedici aderării Suediei la NATO, a câştigat un nou mandat prezidenţial de cinci ani.

16:05 Danemarca a declarat luni că intenționează să își majoreze cheltuielile militare pentru ajutarea Ucrainei cu nu mai puțin de 17,9 miliarde de coroane (2,59 miliarde de dolari) în decursul lui 2023 și a anului viitor, a anunțat luni premierul danez Mette Frederiksen.

15:30 Ministerul rus al apărării a spus că forțele sale au desfășurat un atac cu rachete asupra aerodromurilor ucrainene în cursul nopții, transmite agenția RIA.

„Obiectivul atacului a fost atins. Toate țintele desemnate au fost distruse. Armata rusă a reușit să lovească posturi de comandă, posturi radar, echipamente de aviație, depozite cu arme și muniții ale forțelor armate ucrainene", a susținut sursa citată.

Ciudata declarație ucraineană privind pierderea a cinci avioane

15:24 Danemarca intenționează să crească fondul pentru ajutorul militar acordat Ucrainei la 17,9 miliarde de coroane (2,59 miliarde de dolari) în acest an și anul viitor, a declarat luni premierul Mette Frederiksen, primind mulțumiri din partea lui Zelenski.

Danemarca, cu o populație de mai puțin de 6 milioane de locuitori, a creat în martie un fond de un miliard de dolari pentru ajutor militar, civil și de afaceri pentru Ucraina în 2023. Frederiksen, văzut ca un posibil candidat pentru a deveni noul șef al NATO, a declarat luni la radioul public danez că guvernul intenționează să pună 7,5 miliarde de coroane la acest fond în acest an și 10,4 miliarde anul viitor.

14:58 Noi „înțepături” între aliații Rusiei: Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat luni că țara sa nu are nevoie să se alăture uniunii statale dintre Rusia și Belarus, afirmând însă că a apreciat „gluma” lui Alexandr Lukașenko în acest sens.

14:51 Ciudata declarație ucraineană privind pierderea a cinci avioane și posibilele explicații: „Greu de crezut că oficialii ucraineni ar furniza rușilor o BDA”

Companiile străine au plecat din Rusia cu 36 de miliarde de dolari

14:39Președintele Vladimir Putin a promulgat luni legea privind denunțarea de către Rusia a Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa(CFE), o măsură pe care el însuși o ceruse.

13:56 Lavrov avertizează Occidentul: Acordul privind cerealele din Marea Neagră este în pericol de colaps

13:02 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât luni toate rachetele lansate asupra Kievului în atacul din timpul zilei și nicio țintă nu a fost lovită în capitală, a anunțat administrația militară a orașului.

Atacul aerian a venit la câteva ore după atacurile cu rachete și drone din timpul nopții și a fost al 16-lea asupra Kievului din această lună, a precizat sursa citată.

12:34Investitorii străini care au plecat din Rusia în ultimele 15 luni au retras aproximativ 36 de miliarde de dolari din țara condusă de Vladimir Putin, potrivit datelor publicate luni de Bănca Centrală de la Moscova în contextul în care autoritățile de la Moscova încearcă să cârpească bugetul țării după creșterea explozivă a deficitului.

Moscova a dat în urmărire un senator american

12:14 Atacul rusesc de dinaintea orelor prânzului a fost cu rachete balistice, potrivit forțelor aeriene ucrainene. „Inamicul a folosit rachete cu traiectorie balistică - preliminar este vorba de Iskanders.

Există posibilitatea să fi fost folosite și rachete S-300 și S-400 (sisteme sol-aer nota red.)", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ihnat, pentru televiziunea ucraineană.

12:06 Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, a afirmat luni că mai multe localități de frontieră au fost bombardate simultan de forțele ucrainene.

Într-un comunicat postat pe Telegram, Viaceslav Gladkov a spus că două instalații industriale din orașul Șebekino au fost bombardate și că patru angajați au fost răniți. (Reuters)

12:04Ministerul de Interne al Rusiei l-a inclus pe senatorul american Lindsey Graham pe o listă a persoanelor căutate, a anunțat luni presa rusă, citând baza de date a ministerului.

Nou atac asupra Kievului, după cel masiv de azi-noapte

11:49 Corespondenta The Guardian din Ucraina, Isobel Koshiw, a scris pe Twitter că a auzit „11 explozii în succesiune rapidă în centrul Kievului, la mai puțin de cinci minute după ce a sunat sirena raidul aerian. Foarte puternice. Toți copiii au fugit din parcul de lângă casa mea.”

Ambasadoarea Marii Britanii la Kiev, Melinda Simmons a scris și ea pe rețeaua de socializare „Totul a reînceput. La miezul dimineții, prăbușiri și explozii afară. Apărarea antiaeriană este testată din nou de rușii lași. Înapoi în adăpost”.

11:37 Explozii au fost auzite luni în centrul capitalei ucrainene Kiev, după o nouă alertă de raid aerian, transmite Reuters. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că au avut loc explozii în centrul capitalei și a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

Imagini de pe rețelele de socializare arată cum locuitorii capitalei s-au adăpostit la metrou:

11:05 Generalul de brigadă Serghei Golubțov, șeful aviației la Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, afirmă că Kievul ar avea nevoie de câteva escadrile de avioane F-16 americane pentru a opri atacurile aeriene rusești asupra teritoriului țării.

Rușii au lovit un aerodrom din vestul Ucrainei

10:41 Noi informații privind lovitura efectuată de ruși asupra regiunii Khmelnytskiy din vestul Ucrainei.

Guvernatorul regiunii a precizat pe Telegram că „Cinci aeronave au fost scoase din funcțiune. Pista de aterizare este în curs de reparare. Datele privind victimele sunt în curs de actualizare.”

10:09Atacurile aeriene din primele ore ale zile de luni au lovit un obiectiv militar din regiunea Khmelnytskiy, în vestul Ucrainei, iar forțele de intervenție încă se străduiesc să țină sub control flăcările, a declarat guvernatorul regional.

„În acest moment, se lucrează în continuare pentru a limita incendiile din depozitele de combustibil și lubrifianți și muniții", a scris biroul guvernatorului regional din Khmelnytskiy pe Telegram.

09:42 Evaluarea britanică de luni dimineață:

  • Rusia a efectuat joi un exercițiu de securitate în jurul podului Crimeei, care leagă orașul rus Kerci de peninsula ocupată. Acesta a inclus crearea unei perdele de fum, mascând parțial podul.
  • Perdeaua de fum a fost realizată cu ajutorul unor generatoare de fum montate pe camioane TDA-3, probabil ale Brigăzii a 28-a a trupelor ruse de protecție nucleară, biologică și chimică.
  • Doctrina rusă consideră că utilizarea fumului face parte din maskirovka (camuflaj și înșelăciune) - pe care pune un accent deosebit.
  • Cu toate acestea, în practică, maskirovka rusă a fost în general ineficientă în războiul din Ucraina, probabil din cauza lipsei unei instituții solide de planificare centrală și a unei discipline de luptă slabe la nivel inferior.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:35 Ministerul de Interne al Rusiei l-a pus pe senatorul american Lindsey Graham pe o listă de persoane căutate, a anunțat luni agenția rusă de presă TASS. Graham a respins duminică criticile rusești privind sprijinul său pentru Ucraina, spunând că a lăudat pur și simplu spiritul ucrainenilor care au rezistat unei invazii rusești cu ajutorul asistenței oferite de Washington.

Într-o înregistrare video editată, publicată de biroul președintelui ucrainean, a întâlnirii de vineri a lui Graham cu Zelenski, Graham este auzit spunând că „rușii mor" și apoi afirmând că sprijinul SUA reprezintă „cei mai eficienți bani pe care i-am cheltuit vreodată". După ce Rusia a criticat aceste remarci, Ucraina a publicat o înregistrare video completă a întâlnirii, care arată că cele două declarații nu au legătură între ele.

09:31 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 430 de soldați, 4 tancuri, 11 alte blindate de luptă, 10 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 15 diferite vehicule, 2 echipamente speciale și 61 de drone.

Ucrainenii spun că au doborât peste noapte 66 de rachete și drone

08:57 Forțele aeriene ucrainene au afirmat luni că au doborât în cursul nopții 29 din 35 de drone și 37 din cele 40 de rachete de croazieră lansate de Rusia. Forțele Aeriene au mai precizat pe Telegram că Rusia a vizat instalații militare și infrastructuri critice în atacurile sale de luni.

07:34 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre ultimele evoluții ale luptelor:

  • Ritmul operațiunilor rusești din jurul Bahmutului rămâne deosebit de scăzut.
  • Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kremina.
  • Trupele Moscovei au desfășurat operațiuni ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka - orașul Donețk.
  • Forțele ruse au continuat să tragă asupra unor zone din sudul Ucrainei.
  • Oficialii de ocupație continuă să deporteze cu forța copiii ucraineni în Rusia sub pretextul unor tabere de vară.

07:26 Investitorii străini care au părăsit Rusia după ce și-au vândut afacerile în această țară între martie 2022 și martie 2023 au retras aproximativ 36 de miliarde de dolari din Rusia, a transmis luni agenția de presă de stat RIA, citând o analiză a datelor Băncii Centrale.

Zeci dintre cele mai mari companii din lume au plecat sau și-au redus operațiunile din Rusia după începutul invaziei. Săptămâna trecută, banca centrală a minimizat impactul ieșirii companiilor străine, afirmând că aproximativ 200 de tranzacții de vânzare au fost finalizate în perioada martie 2022- martie 2023, doar 20% dintre acestea implicând vânzări mari de active, adică cele de peste 100 de milioane de dolari. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a reacţionat vehement faţă de afirmaţiile unui senator republican american, Lindsey Graham, care, într-o discuţie cu Zelenski, a spus că ajutorul militar oferit Ucrainei este cel mai bun mod în care SUA au cheltuit vreodată bani şi că „ruşii mor".
  • Rachetele britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune furnizate recent Ucrainei dau rezultate impecabile pe câmpul de luptă, a spus Oleksii Reznikov.
  • Aproximativ 80 de soldați ruși au dezertat în zona ocupată Lisiceansk, regiunea Lugansk, iar aproximativ 30 de mercenari Wagner au fugit în zona Bahmut.
  • Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a declarat pe canalul NTV deținut de Gazprom că președintele Vladimir Putin trebuie schimbat la următoarele alegeri.
  • Aleksander Lukașenko a spus că Rusia va da arme nucleare oricărui stat care se alătură Uniunii Statale Rusia-Belarus.
  • Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Occidentul vrea să „dezmembreze” Rusia și că livrarea de avioane de luptă F-16 va duce la o escaladare a conflictului.
  • Liderul mercenarilor Wagner a declarat duminică că este convins că înalți oficiali de la Kremlin au interzis relatările despre el în mass-media de stat.
  • Opozantul belarus Valeri Ţepkalo, fost ambasador în Statele Unite, susține că liderul de la Minsk, Alensandr Lukaşenko, a fost internat într-un spital, la Moscova, imediat după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin.
  • Politologul Ioan Stanomir susține că Vladimir Putin are mulţi simpatizanţi şi în Occident şi în România, aceştia recrutându-se „şi de la stânga extremă şi de la dreapta extremă".
  • Un bărbat a murit la Kiev după un atac „masiv” cu drone ruseşti, din cauza căderii de resturi ale acestor dispozitive asupra capitalei, a anunţat duminică dimineață primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko.
  • Zelenski a propus un proiect de lege care ar sancționa Iranul pentru 50 de ani, din cauza rolului său în aprovizionarea Rusiei cu arme, inclusiv sute de drone.
  • Atacurile rusești în apropierea orașului Bahmut din estul țării, scena unor lupte grele în ultimele luni, s-au atenuat ușor în weekend, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
  • Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Nabila Massrali, a declarat că Rusia „va fi trasă la răspundere" pentru atacurile asupra zonelor civile. „Liderii [ruși] și autorii vor fi trași la răspundere. Rămânem angajați să ajutăm Ucraina să se apere", a scris ea pe Twitter.
  • Rusia a afirmat că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus duminică mai multe drone în timp ce se apropiau de rafinăria de petrol Ilsky din regiunea Krasnodar, în apropiere de Marea Neagră. „Mai multe vehicule aeriene fără pilot (UAV) au încercat să se apropie de teritoriul rafinăriei de petrol Ilsky din Krasnodar Krai. Toate au fost neutralizate, iar infrastructura uzinei nu a fost afectată", au spus oficiali din regiune.
  • Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a înființat un grup de experți pentru a investiga acuzațiile SUA potrivit cărora o navă rusă a preluat armament de la o bază navală din apropierea Cape Town anul trecut.

----------------