Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a declarat pe canalul NTV deținut de Gazprom că președintele Vladimir Putin trebuie schimbat la următoarele alegeri, relatează Newsweek.

Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / AP / Profimedia

În cadrul unei discuției, Nadejdin, care s-a opus invaziei Ucrainei de către Putin, a spus că sub actualul regim politic din Rusia, „nu avem nicio cale să ne întoarcem în Europa”.

„Trebuie pur și simplu să alegem un guvern diferit care încheie această poveste cu Ucraina și să să construiască o relație normală cu țările europene”, a spus el la emisiunea de la NTV, unul dintre cele trei canale principale de stat.

Ivan Trușkin, unul dintre prezentatori, a încercat să-l întrerupă. „Mă așteptam să spui toate acestea, cuvânt cu cuvânt”, adăugând că părerile lui sunt „plictisitoare”.

Nedescurajat, Nadejdin a spus că în 2024 vor avea loc alegeri prezidențiale în Rusia și că „trebuie să alegem pe altcineva, și nu pe Putin. Totul va fi bine atunci”.

Clipul a fost postat pe Twitter de consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gherașcenko, care a scris: „Pentru prima dată la TV rusă, propagandiştii au spus că Putin şi conducerea ţării trebuie să demisioneze, iar alţii trebuie să fie aleşi”.

Deși nu este clar că acesta este primul apel de la televiziunea de stat pentru ca Putin să părăsească puterea, iar criticile la adresa Kremlinului sunt rare, Nadejdin este un invitat obișnuit al programului, iar poziția sa față de război ar fi fost bine cunoscută producătorilor.

De altfel, Boris Nadejdin spunea în septembrie 2022 că Putin a fost indus în eroare de consilieri, făcându-l să creadă că Ucraina se va preda rapid și a cerut negocieri de pace pentru încheierea rapidă a conflictului, scria Newsweek.

Oficiali ruși au cerut inculparea lui Putin

Deputații municipalității Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut anul trecut Dumei de Stat a Federației Ruse inculparea preşedintelui rus Vladimir Putin printr-o petiție.

Potrivit documentului, în războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie „unități pregătite pentru luptă” ale armatei ruse sunt distruse, „tineri apți, cetățeni ai Rusiei” mor, economia țării suferă, lungimea graniței Rusiei cu țările NATO s-a dublat, iar Ucraina primește noi arme, deși unul dintre obiectivele „operațiunii militare speciale” a fost „demilitarizarea” țării.

Documentul afirma de asemenea că decizia președintelui rus de a lansa o „operațiune militară specială dăunează securității Rusiei și a cetățenilor săi”.

„În acest sens, vă cerem, în calitate de deputați ai Dumei de Stat, să veniți cu o propunere de a aduce acuzații de trădare împotriva președintelui Federației Ruse pentru a-l revoca din funcție”, se arată în apel.