​De la începutul războiului, comentatorii de la televiziunea rusă de stat s-au întrecut între ei în a-și exprima susținerea pentru „operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin, inclusiv cu mesaje de amenințare a occidentului, însă contraofensiva fulgerătoare a forțelor ucrainene au forțat o schimbare a discursului în mass-media de stat, pledând inclusiv pentru o negociere de pace cu Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

În urma contraofensivei fulgerătoare de la Kiev, starea de spirit de pe tv-urile rusești a fost domolită, iar narațiunea s-a îndreptat către modul în care forțele ucrainene i-au depășit cu o majoritate covârșitoare pe rușii din nord-est, relatează Reuters.

Vitaly Ganchev, un oficial numit de Rusia în regiunea Harkov, a spus la televiziune de stat Rossiya-24 că trupele rusești au fost depășite numeric „de opt ori”. El a mai spus, fără a furniza dovezi, că forțele ucrainene au fost întărite de „mercenari occidentali”.

Ganchev a declarat că "situația devine din oră în oră mai dificilă", precizând că granița cu regiunea rusă Belgorod a fost închisă.

În weekend, forțele ucrainene au cucerit principalele centre de aprovizionare rusești din Izium și Kupiansk, unde își avea sediul administrația numită de Rusia în regiunea Harkov.

„Cea mai dificilă săptămână pe front”, a spus prezentatorul Dmitri Kiselyov la deschiderea emisiunii sale de duminică seara.

Kiselyov a spus că forțele ruse au abandonat „așezările eliberate anterior” sub presiunea „forțelor inamice superioare”.

Un fost deputat rus spune la TV că este imposibil ca Rusia să bată Ucraina și cere negocieri de pace

Într-o rară manifestare de disidență, Boris Nadejdin, un fost politician liberal și un invitat obișnuit al talk-show-ului, a declarat pe canalul NTV deținut de Gazprom, că Putin a fost indus în eroare de consilieri, făcându-l să creadă că Ucraina se va preda rapid și a cerut negocieri de pace pentru încheierea rapidă a conflictului, scrie Newsweek.

  • „Oamenii care l-au convins pe președintele Putin că operațiunea specială va fi rapidă și eficientă, nu vom lovi populația civilă, vom intra și Garda noastră Națională, alături de kadîrpviți, vom face ordine. Toți acești oameni ne-au întins o capcană”, a spus fostul deputat rus Boris Nadejdin.
  • „Cineva i-a spus președintelui Putin că ucrainenii se vor preda, că vor fi liberi, că vor vrea să se unească cu Rusia. Cineva i-a spus asta. Au spus același lucru la TV. Suntem acum pe punctul de a înțelege: Este absolut imposibil să învingem Ucraina, folosind acele resurse și metode coloniale, ... folosind soldați contractuali, mercenari și fără mobilizare.
  • O armată puternică se opune Armatei Ruse, susținută pe deplin de cele mai puternice țări, în sens economic și tehnologic, inclusiv țările europene”, a adăugat el.

Prezentatorul TV l-a întrebat dacă Nadejdin sugerează Rusiei să se mobilizeze pe deplin împotriva Ucrainei, însă el a răspuns că sugerează contrariul.

  • „Sugerez discuții de pace pentru oprirea războiului și trecerea la tratarea problemelor politice”.

Critica deschisă a lui Nadejdin i-a surprins pe comentatorii occidentali, jurnalistul de la Guardian, Shaun Walker, remarcând că emisiunile rusești „au avut întotdeauna „oaspetele NATO” care spunea lucruri relativ sensibile și putea fi apoi dărâmat de ceilalți”.

„Dar Boris Nadejdin a spus aici niște adevăruri periculoase, vă întrebați dacă ar putea fi pur și simplu arestat în curând”, a scris el pe Twitter.

O ultimă redută în propaganda rusă

În emisiunea 60 Minutes, gazda Olga Skabeeva a deschis emisiunea de luni dimineață, descriind bombardamentele rușilor de duminică asupra centralelor electrice ucrainene și întreruperile de curent care au rezultat în estul Ucrainei drept „un punct de cotitură în operațiunea militară specială”.

Câțiva oaspeți au adus în discuție și remarcile lui Putin din iulie că Rusia „nu a început încă nimic serios”, spunând că Moscova va intensifica acum acțiunea militară.

Retragerea Rusiei de pe unele teritorii a fost încadrată de unele ziare de discursul Ministerului Apărării despre o „redistribuire tactică” a trupelor sale, deși unele publicații citau experți militari care sugerau că nu totul a mers conform planului.

Ziarul Izvestia, în rezumatul său de weekend, a spus că Rusia a ucis 4.000 de soldați ucraineni, iar armata „a redistribuit forțele pentru a se concentra asupra Donbasului”.

Nezavisimaya Gazeta a fost mai critică, spunând că Ministerul rus al Apărării nu a comentat „rapoartele extrem de tulburătoare din Ucraina... timp de câteva zile”.

Ziarul a menționat că, pe măsură ce forțele ucrainene înaintau la granița de vest a Rusiei, conducerea militară a Moscovei se afla la mii de kilometri distanță, în estul îndepărtat al țării, pentru exerciții anuale de război care implicau 50.000 de soldați.

Soloviov cere împușcarea comandanților ruși care au permis contraofensiva Ucrainei

Principalul propagandist al Kremlinului, Volodimir Soloviov, a cerut împușcarea comandanților ruși care au permis contraofensiva Forțelor Armate în regiunea Harkov, potrivit Inforesist.

Asta, după ce săptămâna trecută Soloviov s-a declarat îngrijorat de evoluția luptelor din Ucraina într-o apariție în care poate fi văzut cu vânătăi pe față.

„Sunt totuși îngrijorat. Bineînțeles că ne-ar plăcea ca ai noștri doar să înainteze dar în viață asta nu se întâmplă”, afirmă Soloviov, adăugând că „știința are multe lucruri eterogene”.

În contextul în care negocierile de pace între Ucraina și Rusia sunt blocate, la televiziunea rusă șefa Russia Today, Margarita Simonian, și președintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrey Kartapolov, păreau să nege orice posibilitate a reluării unor discuții de pace în urmă cu aproape două luni.

De asemenea, nu cu mult timp în urmă, propagandiștii ruși cereau ca centrele decizionale din Kiev să fie atacate, după ce mașina în care se afla Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul președintelui rus Vladimir Putin, a sărit în aer în apropiere de Moscova.