​Statele Unite urmează să livreze Ucrainei noi ajutoare militare în valoare de 675 de milioane de dolari, a anunțat joi secretarul american al Apărării Lloyd Austin, citat de ABC News și Agerpres.

Antony Blinken la o intalnire cu guvernul ucraineanFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

„Azi (joi), constatăm succesul evident al eforturilor noastre comune pe câmpul de luptă”, a salutat Lloyd Austin înaintea deschiderii unei reuniuni a Grupului de Contact, în baza militară americană Ramstein aflată în vestul Germaniei.

Aliaţii Kievului se reunesc joi la baza militară americană de la Ramstein pentru a continua să-şi coordoneze ajutorul militar pentru Ucraina, care desfăşoară de săptămâna trecută o contraofensivă în sudul ţării pentru a disloca forţele ruse.

Cea de-a cincea reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, ce are loc la invitaţia şefului Pentagonului, Lloyd Austin, îşi propune să facă dovada „unităţii şi solidarităţii” aliaţilor Ucrainei, a indicat şeful Statului Major american, generalul Mark Milley.

Reprezentanţii a peste 40 de ţări şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se vor reuni la baza din Germania pentru a discuta mai ales despre provocările în materie de producţie de armament ale conflictului.

„Consumul de muniţii este foarte important în acest război în Ucraina”, le-a explicat generalul Milley jurnaliştilor care îl însoţesc.

Armata ucraineană este dependentă de ajutorul venit din Occident

Ucraina şi-a epuizat tot armamentul de fabricaţie rusească, iar apărarea sa este de acum dependentă total de ajutorul militar occidental.

De partea cealaltă, conform Washingtonului, Rusia s-a îndreptat spre Coreea de Nord pentru a cumpăra mari cantităţi de rachete şi obuze de artilerie.

SUA, principalul furnizor de sprijin militar pentru Ucraina, au promis deja să trimită armament divers în valoare de 13,5 miliarde de dolari, în principal rachete antitanc Javelin, piese de artilerie şi obuze compatibile cu sistemele de artilerie ale NATO.

Washingtonul a trimis de asemenea lansatoare multiple de rachete HIMARS, ghidate prin GPS, care sunt larg folosite în sudul şi estul Ucrainei.

Cel mai mare pachet de asistență militară pentru forțele armate ucrainene, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari, a fost anunțat de președintele american Joe Biden pe 24 august, când Ucraina și-a celebrat Ziua Independenței.

Urmărește ultimele evoluții din a 197-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.