Dictatorul belarus Aleksander Lukașenko a spus că Rusia va da arme nucleare oricărui stat care se alătură Uniunii Statale Rusia-Belarus, Kyiv Independent și Ukrainska Pravda. Declarația pare să fi fost făcută mai devreme săptămâna aceasta, în timp ce în acest weekend au început să apară pe rețelele de socializare zvonuri că Lukașenko ar fi în spital.

Putin si LukasenkoFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia
  • „Dacă cineva este îngrijorat... nu cred că Kassym Tokayev [președintele Kazahstanului – n.red.] este îngrijorat de acest lucru, dar dacă ceva se întâmplă brusc, atunci nimeni nu se supără dacă Kazahstan și alte țări care au aceleași relații strânse așa cum avem noi cu Federația Rusă. E foarte simplu. Ar trebui să se alăture Uniunii Belarusului cu Rusia și asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toți”, a susținut el într-un interviu pentru propagandistul Pavel Zarubin.

Potrivit lui Lukașenko, aceste țări au „o șansă unică de a se uni”.

Propagandistul a publicat videoclipul pe 28 mai, deși se pare că a fost filmat în timpul summitului Uniunii Economice Euroasiatice desfășurat la Moscova pe 25 mai.

De subliniat este că acest clip a apărut după ce opozantul belarus Valeri Ţepkalo, un fost ambasador în Statele Unite, a susținut că liderul de la Minsk, Alensandr Lukaşenko, a fost internat într-un spital din Moscova.

Rusia și Belarus fac parte oficial dintr-o așa-numită Uniunea Statală, un acord care vizează aprofundarea integrării celor două țări atât din punct de vedere politic, cât și economic.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologul său din Belarus Viktor Khrenin au semnat pe 25 mai la Minsk documente privind amplasarea armelor nucleare nestrategice rusești pe teritoriul belarus.

La summitul Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) care se desfăşoară la Moscova, preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a criticat în mod neobişnuit de dur uniunea şi a calificat apropierea observată între Rusia şi Belarus drept o problemă gravă.

În discursul său, Tokaev a declarat că principiile UEE enunţate în tratatul din 2015 au fost încălcate. Potrivit acestuia, „Kazahstanul este absolut dedicat integrării întocmai pe baza tratatului din 2015, adică pe baza implementării celor patru libertăţi şi a principiilor de bază, cum ar fi accesul nediscriminatoriu la infrastructură, concurenţa loială, egalitatea şi luarea în considerare a intereselor naţionale”.

Cu toate acestea, aceste principii sunt încălcate, a spus Tokaev:

  • „Cred că nu este momentul şi nici locul potrivit pentru a enumera numeroasele fapte de blocaj şi restricţii reciproce care apar cu regularitate - încă apar cu regularitate. Nu sunt în favoarea dramatizării situaţiei, dar problemele trebuie să fie rezolvate”.

Mai mult, declarația vine în timp ce există semnale că occidentul se pregătește să trimită avioane F-16 Ucrainei.

Rusia a început deja transferul armelor nucleare concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, potrivit președintelui belarus Alexander Lukașenko.

Moscova afirmă că această mișcare se datorează amenințărilor la adresa granițelor sale, pe care avertizează că le va apăra cu toată puterea sa, în urma recentei incursiuni de la Belgorod.

Preşedintele rus anunţase în 25 martie că Moscova va desfăşura arme nucleare „tactice” pe teritoriul belarus, ţară situată la porţile Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului în Ucraina.