Astăzi a fost una dintre „cele mai severe zile” pentru Ucraina din timpul războiului, după ce Rusia a lansat un nou val de lovituri aeriene asupra țării, a declarat un consilier de politică externă, potrivit Sky News.

MiG-31K lansând o rachetă KinjalFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Un bombardament de peste noapte asupra capitalei Kiev - în urma căruia se pare că majoritatea rachetelor și dronelor au fost interceptate de forțele de apărare ucrainene - a fost urmat de un alt atac rusesc cu rachete de croazieră și balistice în această dimineață.

Vorbind pentru Sky News, Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean, a calificat ultimele atacuri drept „îngrozitoare”.

„Aceasta este practic realitatea pe care o trăim în fiecare zi și în fiecare noapte”, a spus el.

„Aceasta este una dintre cele mai grave zile în timp de război și, din păcate, credem că acest lucru s-ar putea repeta”, a spus el.

Întrebat de ce Moscova țintește Kievul și nu obiective militare, Zhovkva a declarat că forțele rusești atacă zonele civile pentru a „împiedica Ucraina de la ceea ce plănuiește să facă pe câmpul de luptă” - probabil o referire la contraofensiva anticipată pe scară largă a Kievului.

Zhovkva a declarat că Kievul primește ajutor în materie de armament „în cantitate și calitate mult mai mare” din partea comunității internaționale în pregătirea contraofensivei, dar a adăugat că Ucraina are încă nevoie de „tot mai multe sisteme de apărare aeriană”.

„Avem nevoie... de avioane de luptă ca parte a apărării aeriene, pentru că în locurile unde nu avem suficiente sisteme antiaeriene și antirachetă, folosim avioanele”, a concluzionat el.

„Loviturile rusești au un „efect psihologic major” asupra ucrainenilor”

Atacurile rusești au un „efect psihologic major” asupra locuitorilor din Kiev, în ciuda faptului că victimele din capitală sunt rare, a declarat un expert militar.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite Britanice, a declarat pentru Sky News că acesta este „probabil unul dintre obiectivele” forțelor Moscovei înaintea mult lăudatei contraofensive ucrainene.

Sir Richard a adăugat: „De fiecare dată când un lansator de rachete al apărării antiaeriene ucrainene trage o rachetă spre o dronă ieftină, este o rachetă mai puțin... este vorba despre încercarea de a epuiza și apărarea antiaeriană ucraineană”.

Fostul comandant a declarat că forțele rusești „vor face tot ce pot pentru a reduce încrederea ucrainenilor” în contraofensivă, bătălia aeriană fiind „o parte cu adevărat importantă a ceea ce se va întâmpla în continuare”.​