Atacurile rusești au un „efect psihologic major” asupra locuitorilor din Kiev, în ciuda faptului că victimele din capitală sunt rare, a declarat un expert militar.

Locuitorii din Kiev, terorizați de ruși cu lovituri asupra locuințelor lor și asupra infrastructurii esențialeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite Britanice, a declarat pentru Sky News că acesta este „probabil unul dintre obiectivele” forțelor Moscovei înaintea mult lăudatei contraofensive ucrainene.

El a spus că atacul cu rachete și drone „nu face multe victime și distrugeri, au în mod clar un efect psihologic major asupra populației”.

Sir Richard a adăugat: „De fiecare dată când un lansator de rachete al apărării antiaeriene ucrainene trage o rachetă spre o dronă ieftină, rămâne cu o rachetă mai puțin... este vorba despre încercarea rușilor de a epuiza și apărarea antiaeriană ucraineană”.

Fostul comandant a declarat că forțele rusești „vor face tot ce pot pentru a reduce încrederea ucrainenilor” în contraofensivă, bătălia aeriană fiind „o parte cu adevărat importantă a ceea ce se va întâmpla în continuare”.

Sir Richard a explicat, de asemenea, că este complicat să evaluezi „bătălia voințelor” atunci când vine vorba de acest conflict.

„Cât de aprig, cât de hotărât vor alege rușii să apere tranșeele și șanțurile atunci când ucrainenii vor apărea cu echipamente NATO și cu toată voința de a lupta pe care am văzut-o până acum? Și din perspectiva ucrainenilor, atunci când vor trebui să atace o poziție bine apărată, vor avea voința de a continua?”, se întreabă comandantul

Contraofensiva va fi o „afacere costisitoare”, a spus Sir Richard.