Rusia a transmis luni că acordul privind cerealele transportate pe Marea Neagră nu va mai fi operațional dacă nu va fi respectat acordul ONU cu Moscova pentru depășirea obstacolelor în calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești, transmite Reuters.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Dacă totul rămâne așa cum este, și se pare că așa va fi, atunci va fi necesar să se plece de la faptul că [acordul] nu mai funcționează", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul unei vizite la Nairobi.

Acordul încheiat în luna iulie a anului trecut prevede ca Națiunile Unite să ajute Rusia să depășească orice obstacol în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte timp de trei ani.

Lavrov susține că acest acord nu a fost respectat „deloc".

Acordul dintre ONU și Rusia a fost încheiat în același timp cu un acord care permite exportul în siguranță prin Marea Neagră de alimente și îngrășăminte din Ucraina.

În această lună, Moscova a acceptat cu greu să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră pentru încă două luni, până la 17 iulie, dar a subliniat că trebuie să se facă mai multe progrese pentru a-și promova propriile interese.

Lavrov a declarat că mai puțin de 3% din cerealele exportate în cadrul acordului au ajuns în cele mai sărace țări din lume.