Ministerul de Interne al Rusiei l-a inclus pe senatorul american Lindsey Graham pe o listă a persoanelor căutate, a anunțat luni presa rusă, citând baza de date a ministerului, potrivit Reuters.

Senatorul Lindsey GrahamFoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Măsura vine după ce biroul președinției ucrainene a publicat o înregistrare video de la o întâlnire a lui Graham cu Volodimir Zelenski și alți lideri de la Kiev, în care senatorul american afirmă că „rușii mor” datorită sprijinului militar pe care Statele Unite l-au acordat Ucrainei.

„Este cel mai bun mod în care am cheltuit vreodată bani”, a subliniat Graham, referindu-se la pierderile uriașe înregistrate de forțele armate ruse în timpul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o anul trecut.

Comentariile sale au atras reacții furioase de la Moscova, Kremlinul afirmând prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov că „este dificil de imaginat o mai mare ruşine pentru o ţară decât să aibă astfel de senatori”.

La rândul său, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev l-a descris pe Graham, în vârstă de 67 de ani, drept un „bătrân nebun”.

În luna martie a acestui an Medvedev a sugerat că senatorul american ar putea fi victima unui accident aviatic, după ce Graham a cerut o reacție dură din partea SUA în urma prăbușirii unei drone americane MQ-9 Reaper în Marea Neagră în urma coliziunii cu un avion de luptă rusesc care a încercat să o șicaneze.

Cine este Lindsey Graham

Includerea senatorului american pe o listă a persoanelor căutate de Rusia vine după ce Comitetul de Investigații de la Moscova a anunțat duminică deschiderea unei anchete penale în legătură cu comentariile făcute de acesta în timpul întâlnirii cu președintele Ucrainei.

Autoritatea rusă nu a precizat infracțiunea de care este suspectat acesta.

Graham a respins reacțiile virulente ale Moscovei, afirmând în urmă cu o zi că doar a lăudat spiritul ucrainenilor în rezistența față de invazia rusească, cu ajutorul oferit de Washington Kievului.

Lindsey Graham este senator în Congresul de la Washington din partea statului Carolina de Sud, făcând parte din aripa neoconservatoare a Partidului Republican, cunoscută pentru pozițiile sale intervenționiste în materie de politică externă.

Graham este unul dintre cei mai longevivi legiuitori republicani din Congres, fiind ales pentru prima oară pentru un mandat în 1993, când a candidat pentru Camera Reprezentanților. După 4 mandate în camera inferioară a legislativului american, el a fost ales în Senat.

Graham a fost un aliat și prieten apropiat al fostului senator american John McCain, de asemenea un republican neoconservator. Numele lui Graham a fost pentru o perioadă vehiculat pentru o funcție înaltă în administrația fostului președinte republican Donald Trump, în pofida divergențelor lor în materie de politică externă.

În cele din urmă Trump nu l-a ales pentru o funcție în cabinetul său și Graham a devenit un critic puternic al politicilor acestuia, în pofida susținerii oferite în prima parte a mandatului.