Rusia a declanșat valuri de lovituri aeriene asupra Kievului în timpul nopții, în ceea ce oficialii au declarat că pare a fi cel mai mare atac cu drone asupra orașului de la începutul războiului, în timp ce capitala ucraineană se pregătea să sărbătorească duminică aniversarea fondării sale. Cel puțin o persoană a murit, potrivit autorităților ucrainene. Sâmbătă patru regiuni rusești situate la frontiera cu Ucraina au fost atacate cu vehicule aerine fără pilot, au anunţă autorităţile regionale, în contextul în care teritoriul rus este vizat într-o serie fără precedent de atacuri.

Clădire avariată în Kiev după un atac masv cu droneFoto: Danylo Antoniuk / AFP / Profimedia Images

07:21 Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni privind războiul, este aici

Rezumatul evenimentelor recente:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 459, LIVETEXT:

00:00Ucrainenii par să fi lansat rachete Storm Shadow asupra Mariupolului ocupat

22:43Rusia a reacţionat duminică virulent faţă de afirmaţiile unui senator republican american, Lindsey Graham, care, într-o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că ajutorul militar oferit Ucrainei de SUA este cel mai bun mod în care Washingtonul a cheltuit vreodată bani şi că "ruşii mor", relatează Reuters.

22:13Rachetele britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune furnizate recent Ucrainei dau rezultate impecabile pe câmpul de luptă, a spus Oleksii Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

„Pot spune că din numărul total de lansări Storm Shadow care au avut loc, 100% au atins țintele stabilite de Statul Major [al Forțelor Armate ale Ucrainei – n.d.]. 100 din 100, absolut impecabil.”

22:00Aproximativ 80 de soldați ruși au dezertat în zona ocupată Lisiceansk, regiunea Lugansk, iar aproximativ 30 de mercenari Wagner au fugit în zona Bahmut, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

Un fost deputat rus a cerut la TV schimbarea lui Putin de la putere

19:57 Șeful biroului președintelui Zelenski, Andrii Yermak, a spus că Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate pe măsură ce va intra în NATO, relatează The Guardian.

  • „Nu vorbim despre articolul 5 [al NATO] până când nu devenim membri ai NATO. Adică acestea sunt garanții absolut realiste”.
  • „În ceea ce privește garanțiile de securitate. Știți că președintele Zelenski a început să vorbească despre asta cu multe luni în urmă, că avem nevoie de garanții de securitate pe calea către aderarea noastră la NATO. Pentru că principala garanție este apartenența la NATO. NATO este cea mai puternică alianță din lume astăzi. Toată lumea recunoaște. Și sunt sigur că așa va fi.”

Articolul 5 al NATO prevede că un atac asupra unui membru NATO este perceput ca un atac asupra tuturor, ceea ce ar trebui să provoace un răspuns comun.

19:01Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a declarat pe canalul NTV deținut de Gazprom că președintele Vladimir Putin trebuie schimbat la următoarele alegeri, relatează Newsweek.

18:01Atacul cu drone de duminică dimineața a lovit și Jîtomirul, în urma căruia au fost avariate cel puțin 26 de clădiri, precum și unități de învățământ și de sănătate, relatează Ukrainska Pravda.

"După avertismentul de atac aerian de astăzi, există pagube în oraș. Mai ales în zonele comune ale blocurilor de apartamente. Ferestrele de deasupra scărilor au explodat."

"Instituțiile de învățământ și de sănătate, cu ușile și ferestrele deteriorate, funcționează ca de obicei. Doar elevii de la Liceul nr. 25, care învață temporar la Liceul nr. 33, vor face studiile de la distanță începând de mâine", a informat consiliul orășenesc.

Lukașenko spune că Kremlinul va da arma nucleare tuturor țărilor care se alătură Uniunii Statale Rusia-Belarus

17:20Dictatorul belarus Aleksander Lukașenko a spus că Rusia va da arme nucleare oricărui stat care se alătură Uniunii Statale Rusia-Belarus, Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

17:15Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat forțele de apărare aeriană ca fiind „eroii” Ucrainei, după un val de atacuri cu drone asupra Kievului peste noapte, relatează CNN.

Într-o postare pe canalul său oficial Telegram de duminică, Zelenski a evidențiat activitatea Apărării Aeriene a Ucrainei, despre care a spus că „auziți alarma raidului aerian diferit decât majoritatea oamenilor”.

„Vă ridicați privirea pentru a distruge rachetele, avioanele, elicopterele și dronele inamice. De fiecare dată când doborâți drone și rachete inamice, vieți sunt salvate”, a spus președintele.

„Sunteți eroii noștri”, a continuat Zelenski.

17:00Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2023 a fost folosit din nou pentru a protesta împotriva războiului pornit de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022, deși astfel de manifestări politice nu sunt permise.

16:00Atacurile rusești în apropiere de Bahmut s-au redus ușor, a declarat Serhii Cherevatii, purtător de cuvânt al comandamentului militar din est, pentru agenția ucraineană de știri Ukrainform, citată de The Guardian.

Acesta a precizat că a avut loc o singură ciocnire militară în ultimele 24 de ore.

„În direcția Bahmut, ocupanții au deschis focul cu diferite arme de 250 de ori. Forțele noastre au lansat, de asemenea, lovituri ca răspuns. Ca urmare, 80 de ocupanți au fost eliminați, 99 au fost răniți, iar un soldat rus a fost luat prizonier. Au fost distruse trei obuziere autopropulsate, un sistem de război electronic și un depozit de muniții”, a declarat reprezentantul grupării estice din cadrul armatei ucrainene.

El a adăugat că trupele grupului Wagner au fost înlocuite cu alte unități.

14:58VIDEO Jucătoare din Ucraina, huiduită pe Chatrier după ce a refuzat să dea mâna cu belarusa Aryna Sabalenka

14:25Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că Occidentul vrea să „dezmembreze” Rusia și că livrarea de avioane de luptă F-16 va duce la o escaladare a conflictului.

Prigojin, enervat că Șoigu a interzis presei să scrie despre el

14:01Liderul mercenarilor Wagner a declarat duminică că este convins că înalți oficiali de la Kremlin au interzis relatările despre el în mass-media de stat, avertizând că o astfel de abordare înșelătoare ar duce la o reacție din partea poporului rus în câteva luni, relatează Reuters.

13:34Dansul lebedelor, varianta belaruso-ucraineană - Faza fără strângeri de mână la fileu ​

Cândva prietene, Marta Kostyuk și Aryna Sabalenka sunt acum separate de războiul din Ucraina, dar și de mai multe locuri în ierarhia WTA. Întâlnirea de gală a celor două a fost prima găzduită de impunătoarea arenă Philippe Chatrier la ediția din 2023 a Roland Garrosului.

13:18Opozantul belarus Valeri Ţepkalo, un fost ambasador în Statele Unite, susține că liderul de la Minsk, Alensandr Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, a fost internat într-un spital, la Moscova, imediat după ce s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează Daily Express, citat de news.ro. Informația nu a fost confirmată din surse independente până acum.

12:34Politologul Ioan Stanomir susține că Vladimir Putin are mulţi simpatizanţi şi în Occident şi în România, aceştia recrutându-se „şi de la stânga extremă şi de la dreapta extremă".

11:18Oficialii ucraineni spun că raidul asupra Kievului a fost cel mai mare atac cu drone asupra orașului de la începutul războiului.

„Atacul a fost efectuat în mai multe valuri, iar alerta aeriană a durat mai mult de cinci ore", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev, pe canalul de Telegram.

Cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului

11:00Echipa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski spune că majoritatea discursurilor pe care le rostește îi aparțin, scrie Kyiv Post.

„El știe întotdeauna ce vrea să spună și îl formulează (discursul, n.r.) imediat în propoziții și fraze. Rostește gândurile, iar redactorul de discursuri trebuie să asculte, să ia notițe și, eventual, să adauge ceea ce președintele nu a spus", a declarat o sursă pentru Kyiv Post.

Alte persoane implicate în discursurile liderului de la Kiev sunt Dmytro Lytvyn, un redactor de discursuri, și Yuriy Kostyuk, care a lucrat cu Zelenski când acesta era actor.

„Principala sarcină a unui redactor de discursuri este să îți oprești complet egoul și să devii o reflectare a unei alte persoane. Ei pot face acest lucru", a declarat un oficial din biroul președintelui.

10:13Gigantul rus Gazprom a anunțat duminică că va livra 40,3 milioane de metri cubi de gaze către Europa prin Ucraina, față de 40,7 milioane de metri cubi sâmbătă, informează Reuters.

09:51 Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 52 din cele 54 de drone lansate de Rusia, numindu-l un atac record cu dronele „kamikaze" de fabricație iraniană. Nu este clar câte dintre drone au fost trimise deasupra Kievului, notează Reuters.

Este primul atac mortal asupra Kievului în luna mai și al 14-lea asalt din această lună.

Atacurile dinaintea zorilor au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătorește Ziua Kievului, aniversarea fondării sale oficiale în urmă cu 1.541 de ani. Această zi este marcată în mod obișnuit prin târguri stradale, concerte live și expoziții speciale la muzee - planuri pentru care au fost făcute și în acest an, dar la o scară mai mică.

09:19Un bărbat a murit la Kiev după un atac „masiv” cu drone ruseşti, din cauza căderii de resturi ale acestor dispozitive asupra capitalei, a anunţat duminică primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, notează AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Operațiunile preliminare au început deja pentru a deschide calea contraofensivei împotriva forțelor ruse de ocupație, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak
  • Înfrângerea Rusiei de către Ucraina în războiul început unilateral de către Kremlin nu ar detensiona relația dintre NATO și Moscova nici dacă ar dispărea Putin, ci ar lăsa Federația rusă „brutală” și „răzbunătoare”, spune șeful comandantul Forţelor aeriene britanice (RAF), Mike Wigston
  • Trei explozii au fost raportate la Mariupol, un oraș din sudul Ucrainei ocupat de Rusia
  • Primul grup de aproximativ 400 de militari ucraineni a început pregătirea în operarea și întreținerea tancurilor americane M1 Abrams în Germania
  • Forțele ruse au interceptat două rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei de Marea Britanie, a relatat sâmbătă agenția de presă RIA citând Ministerul Apărării.
  • Două drone au atacat sâmbătă conducta rusească de petrol Drujba din regiunea Tver, scrie ziarul Kommersant
  • Mercenarii Wagner au început probabil să se retragă din unele dintre pozițiile lor din jurul orașului ucrainean Bahmut și vor fi probabil folosiți pentru alte operațiuni ofensive în regiunea Donbas, potrivit serviciilor secrete britanice
  • Ucraina a cerut în mod oficial Guvernului german să-i livreze rachete de croazieră de tip aer-sol de tip Taurus
  • Un atac cu două drone a provocat pagube la clădirea administrativă a unui oleoduct din regiunea rusă Pskov

----------------

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro