Ucraina a lovit sâmbătă instalațiile unei conducte de petrol din Rusia, cu o serie de atacuri cu drone, inclusiv o stație care deservește vastul oleoduct Drujba, care trimite țiței din Siberia în Europa, potrivit presei ruse, relatează Reuters.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Atacurile ucrainene cu drone în interiorul Rusiei au crescut în intensitate în ultimele săptămâni, iar New York Times a raportat că serviciile de informații americane consideră că Ucraina s-a aflat în spatele unui atac cu drone asupra Kremlinului la începutul acestei luni.

Ucraina nu a recunoscut public că a lansat atacuri asupra țintelor din interiorul Rusiei.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, după informațiile apărute în presa rusă.

În regiunea Tver, care se află la nord-vest de Moscova, două drone au atacat o stație care deservește conducta Drujba, una dintre cele mai mari conducte de petrol din lume, a relatat ziarul Kommersant.

Consiliul local din Tver a declarat că o dronă s-a prăbușit în apropierea satului Erokhino, la aproximativ 500 km de granița cu Ucraina.

Canalul de Telegram Baza, care are surse bune în interiorul serviciilor de securitate din Rusia, a declarat că dronele au atacat o stație care deservește conducta Drujba.

Drujba, construită de Uniunea Sovietică, are capacitatea de a pompa mai mult de 2 milioane de barili pe zi, dar a fost sever subutilizată după ce Europa a încercat să-și reducă dependența de energia rusească după ce trupele președintelui Vladimir Putin au invadat Ucraina anul trecut.

Operatorul rusesc de conducte petroliere Transneft a declarat la începutul acestei luni că un punct de alimentare al oleoductului Drujba a fost atacat într-o regiune rusă de la granița cu Ucraina.

Anterior, sâmbătă, în regiunea Pskov din vestul Rusiei, două drone au provocat o explozie care a deteriorat clădirea administrativă a unei conducte de petrol, a declarat guvernatorul local Mihail Vedernikov. Incidentul a avut loc în apropierea satului Litvinovo, la mai puțin de 10 km de granița Rusiei cu Belarus.

„Temporar, clădirea a fost avariată ca urmare a unui atac cu două vehicule aeriene fără pilot”, a spus Vedernikov.

El a spus că nu au fost victime și că la fața locului lucrează un grup operațional care analizează locul incidentului.