Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2023 a fost folosit din nou pentru a protesta împotriva războiului pornit de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022, deși astfel de manifestări politice nu sunt permise.

Festivalul de Film de la CannesFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Modelul ucrainean Alina Baikova a fost reținută de poliție după ce a pășit pe covorul roșu și a arătat că pe sub un trenci bej purta un tricou lung galben pe care scris cu litere albastre „F.ck you, Putin”.

Tânăra de 34 de ani a scris ulterior pe contul său de Instagram că acesta este „dovada suportului adevărat pentru Ucraina! Am fost arestată și mi s-a cerut să părăsesc covorul roșu”.

Alina Baikova a precizat că ar fi fost lăsată în pace dacă se încheia la trenci, astfel încât tricoul cu mesajul obscen să nu poată fie văzut.

„Vrem să continuăm să trăim în liniște. Dar nu putem! Compatrioții mei sunt uciși în fiecare zi de ruși! Tocmai au sărbătorit eliberarea Bahmutului, i-au ucis pe toți cei de acolo și au șters complet orașul de pe fața pământului. L-au eliberat de cine și pentru ce? De ce trebuie să suferim asa? Rușii trebuie să se retragă de pe pământul nostru! Suntem o țară liberă și democratică, nu vreau să fim sub controlul lor! Nu ne vom opri!”, și-a explicat Alina gestul făcut la Paris.

Și regimul de la Teheran a fost taxat de modelul iranian Mahlagha Jaberi, care a purtat o rochie neagră, cu un ștreang pus la gât, în semn de protest, potrivit The Persian Magazine.

O femeie îmbrăcată cu o rochie în culorile drapelului ucrainean a protestat pe covorul roșu al celei de-a 76-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, săptămâna trecută, turnându-și sânge fals pe ea înainte de a fi înlăturată de agenții de securitate, potrivit WION.

Regizoarea franceză Justine Triet a criticat sâmbătă guvernul lui Emmanuel Macron în discursul pe care l-a avut în momentul în care a primit premiul Palme d'Or la cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, relatează Al Jazeera.

Cineasta a acuzat executivul de la Patis că a „reprimat" protestele privind pensiile și politicile culturale.

Justine Triet a câștigat sâmbătă premiul cel mai mare al Festivalului de Film Cannes 2023, Palme d'Or, pentru drama sa „Anatomie d'une chute”, devenind a treia femeie regizor care câștigă prestigiosul premiu.