Investitorii străini care au plecat din Rusia în ultimele 15 luni au retras aproximativ 36 de miliarde de dolari din țara condusă de Vladimir Putin, potrivit datelor publicate luni de Banca Centrală de la Moscova, relatează Reuters și Agerpres.

O fabrica Renault in RusiaFoto: Renault

Zeci de companii de talie mondială fie au plecat, fie şi-au redus operaţiunile din Rusia, ca răspuns la invazia declanşată de Moscova în Ucraina, în luna februarie 2022.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Rusiei a minimizat impactul plecării companiilor străine, precizând că aproximativ 200 de contracte de vânzare au fost finalizate în perioada cuprinsă între luna martie 2022 şi luna martie 2023 şi doar 20% au implicat mari vânzări de active, respectiv cele care au depăşit suma de 100 de milioane de dolari.

„Plecând de la ipoteza regulii lui Pareto 80/20 în legătură cu mărimea activelor, putem estima valoarea capitalului retras de investitorii străini din Rusia la 36 de miliarde de dolari”, a spus Maxim Osadchiy, directorul de analiză al băncii BKF Bank.

Autoritățile de la Moscova au încercat să oprească exodul companiilor străine, inițial printr-un moratoriu până la sfârșitul lui 2022 asupra controalelor făcute la agenții economici, apoi prin măsuri punitive.

Rusia încearcă să cârpească bugetul după plecarea investitorilor străini

În prezent ministerul rus al Finanțelor, autoritatea care trebuie să își dea aprobarea pentru vânzarea oricărei companii străine către entități rusești, cere ca investitorii străini să își vândă afacerile cu un discount de 50%.

Însă autoritățile ruse analizează și alte măsuri în acest sens, în condițiile în care deficitul bugetar al țării a crescut vertiginos din cauza războiului din Ucraina.

Bugetul federal rus în perioada ianuarie-aprilie a avut un deficit de 3.400 de miliarde de ruble (40,6 de miliarde de euro), fiind primul trimestru mai mare decât cel prognozat pentru tot anul 2023.

Andrei Neciaev, primul ministru rus al Economiei după căderea Uniunii Sovietice, a afirmat recent că finanțele țării conduse acum de Vladimir Putin a ajuns „în rahat”, dar că acesta nu este de fapt cel mai îngrijorător lucru.

„[Problema] nu e că suntem în rahat, ci că am decis să ne culcăm în el”, a afirmat Neciaev la un forum pe teme financiare organizat mai devreme în cursul lunii mai.

Fostul ministru rus al Economiei a spus că Moscova are suficiente rezerve pentru a acoperi deficitul timp de un an, dar că va fi nevoită să se împrumute apoi.

Urmărește ultimele evoluții din a 460-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.