Andrei Neciaev, primul ministru rus al Economiei după căderea Uniunii Sovietice, afirmă că economia țării conduse acum de Vladimir Putin a ajuns „în rahat”, dar că acesta nu este de fapt cel mai îngrijorător lucru, relatează Insider.

Andrei NeciaevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„[Problema] nu e că suntem în rahat, ci că am decis să ne culcăm în el”, a afirmat Neciaev la un forum pe teme financiar organizat săptămâna trecută. O înregistrare video cu momentul a fost publicată pe Telegram de către Vecherniye Vedomosti, un ziar local.

Neciaev, care a fost responsabil de gestionarea economiei ruse între 1992 și 1993, a avertizat de asemenea că țara se confruntă cu o criză economică iminentă în contextul în care deficitul bugetar al Rusiei a cunoscut o creștere explozivă anul acesta, fiind în doar în lunile ianuarie-aprilie mai mare decât cel prognozat pentru tot anul 2023.

Fostul ministru rus al Economiei a spus că Moscova are suficiente rezerve pentru a acoperi deficitul timp de un an, dar că va fi nevoită să se împrumute apoi.

În cadrul aceluiași eveniment el a glumit că, deși McDonald's poate fi înlocuit cu blinii (n.r. un tip de clătite rusești), nu există înlocuitori pentru produsele electronice avansate.

Importurile de componente electronice, una dintre marile probleme ale economiei ruse

Neciaev nu este primul economist rus care trage un semnal de alarmă asupra problemei pe care țara le are cu găsirea unor înlocuitori pentru componentele electronice fabricate în Occident, o situație care a afectat deja capacitatea industriei ruse de armament de a înlocui pierderile din Ucraina.

În luna septembrie a anului trecut Oleg Viughin, un fost oficial de rang înalt din cadrul ministerului rus al Finanțelor care a lucrat și în Banca Centrală a Rusiei, a avertizat că „lumea va merge înainte, dar Rusia va folosi doar tehnologie de mâna a doua și va cheltui resurse uriașe pentru a recrea ceea ce deja există în lume, dar nu poate fi importat”.

Al zecelea pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei în data de 25 februarie a acestui an vizează inclusiv noi restricții în ceea ce privește exporturile de componente care pot fi folosite de industria rusă de armament și în alte sectoare tehnologice.

Acordul din UE pentru sancţiuni a venit după ce Marea Britanie, SUA şi Canada anunţaseră deja pachete asemănătoare prin care au impus noi sancțiuni asupra Rusiei la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei în Ucraina. G7, grupul celor mai puternice economii democratice, a luat de asemenea măsuri pentru extinderea sancţiunilor deja în vigoare.

Luna aceasta Statele Unite au impus restricții pe scară largă inclusiv asupra bunurilor de consum ce pot fi exportate către Rusia și folosite ulterior de forțele armate ale lui Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.