Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat luni că un "grup de sabotaj" ucrainean a intrat pe teritoriul rusesc în districtul Graivoron, la granița cu Ucraina, și a fost respins de forțele de securitate ruse. Milițiile anti-Kremlin susțin că au invadat localitatea de frontieră rusă din Belgorod. Luptele au izbucnit de-a lungul graniței rusești cu Ucraina după ce forțele de partizani rusești au lansat un raid transfrontalier, susținând că au depășit o așezare de frontieră pentru prima dată în război. Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că orașul a fost, de asemenea, sub tirul artileriei ucrainene. El a precizat că opt persoane au fost rănite și că majoritatea locuitorilor au părăsit zona, însă situația a rămas „tensionată".

Razboi in UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:42 Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Incursiunea rușilor pro-ucraineni în regiunea Belgorod din vestul Rusiei pare să se fi încheiat, după ce pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu mai multe vehicule blindate utilizate de Legiunea Libertății Rusiei și Corpul de Voluntari Ruși ca fiind capturate sau distruse de Forțele Armate ale Rusiei.
  • Două bombardiere americane au fost detectate în timp ce se apropiau de frontiera rusă deasupra Mării Baltice, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de Sky News. Acesta afirmă că un avion de vânătoare a fost mobilizat pentru a intercepta cele două bombardiere și pentru a preveni orice incursiune la frontieră.
  • Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk a vizitat marți orașul ucrainean Bahmut și a spus că de acum acesta va fi cunoscut sub fostul său nume sovietic „Artemovsk”, relatează CNN.
  • VIDEO 28 de soldați ruși împreună cu ofițerii lor s-au predat ucrainenilor: „Ne-u trimis la moarte sigură”
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că misiunea principală a ţării sale şi scopul fiecărei comunicări internaţionale a sa este de a întări Ucraina, de a sprijini apărarea ţării. „Fiecare vizită externă şi aproape fiecare negociere permite Ucrainei să devină mai puternică”, adaugă el.
  • Trei sate din regiunea Kursk din Rusia, la granița cu Ucraina, au rămas marți fără curent, după ce o dronă a lansat explozibili asupra unei stații electrice, a declarat guvernatorul regiunii, relatează Reuters.
  • Rusia nu a declanșat niciun război, ci încearcă să-l încheie printr-o operațiune militară specială pe cel declanșat împotriva ei, a declarat joi președintele Vladimir Putin la o ceremonie de acordare a distincțiilor de stat.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 454, LIVETEXT:

01:15VIDEO 28 de soldați ruși împreună cu ofițerii lor s-au predat ucrainenilor: „Ne-u trimis la moarte sigură”

Aceștia au înregistrat un video în care acuzau comandamentul rus că i-a trimis la moarte sigură. Cel mai înalt ofițer are gradul de căpitan.

00:58Zelenski: Fiecare vizită externă şi fiecare negociere permite Ucrainei să devină mai puternică

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că misiunea principală a ţării sale şi scopul fiecărei comunicări internaţionale a sa este de a întări Ucraina, de a sprijini apărarea ţării. „Fiecare vizită externă şi aproape fiecare negociere permite Ucrainei să devină mai puternică”, adaugă el, potrivit News.ro.

00:40Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk a vizitat marți orașul ucrainean Bahmut și a spus că de acum acesta va fi cunoscut sub fostul său nume sovietic „Artemovsk”, relatează CNN.

23:14Pentagonul a confirmat că a existat o „interacțiune” între două dintre bombardierele sale B-1 și avioanele rusești, potrivit CNN.

Două bombardiere americane au fost detectate în timp ce se apropiau de frontiera rusă deasupra Mării Baltice, potrivit Ministerului rus al Apărării.

23:01 Lukașenko spune că nu are probleme de sănătate grave: „Nu voi muri, băieți”

Alexandr Lukașenko a apărut în public și a respins afirmațiile potrivit cărora ar avea probleme de sănătate.

Într-o înregistrare video arătată unei instituții media de stat, președintele belarus, în vârstă de 68 de ani, le-a spus oficialilor: „Nu am de gând să mor, băieți”.

Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, nu a mai fost văzut de la 9 mai, la o paradă militară la Moscova, unde a părut obosit și instabil.

„Două bombardiere americane s-au apropiat de granița rusă”

22:35 Incursiunea rușilor pro-ucraineni în regiunea Belgorod din vestul Rusiei pare să se fi încheiat, după ce pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu mai multe vehicule blindate utilizate de Legiunea Libertății Rusiei și Corpul de Voluntari Ruși ca fiind capturate sau distruse de Forțele Armate ale Rusiei.

21:50 Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) a declarat că a lansat o anchetă penală asupra lui Andrei Ruzinski, un comandant rus pe care Reuters l-a identificat anul trecut ca ajutând la conducerea ocupației militare a estului Ucrainei.

21:41Vladimir Putin s-a întâlnit astăzi, la Moscova, cu liderul sârbilor bosniaci.

Milorad Dodik, unul dintre cei mai importanți politicieni din Bosnia și Herțegovina, a mers mai departe cu această vizită, în ciuda criticilor puternice din partea UE.

Discuțiile dintre cei doi sunt necunoscute deocamdată, dar s-a speculat că se va discuta despre prețurile la gaze și gazoducte în timpul șederii lui Dodik la Kremlin.

21:15Ministerul rus al Apărării: „Două bombardiere americane s-au apropiat de granița rusă”

Două bombardiere americane au fost detectate în timp ce se apropiau de frontiera rusă deasupra Mării Baltice, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de Sky News.

Acesta afirmă că un avion de vânătoare a fost mobilizat pentru a intercepta cele două bombardiere și pentru a preveni orice incursiune la frontieră.

21:00Statele Unite sunt sceptice cu privire la rapoartele conform cărora arme furnizate de SUA au fost folosite într-un atac în interiorul teritoriului rus, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că Washingtonul nu încurajează și nu permite lovituri în interiorul Rusiei.

Putin spune că Rusia nu a început niciun război, ci doar se apără

20:55Ambasada SUA la Moscova s-a declarat "profund îngrijorată" de decizia de marți a unui tribunal rus de a prelungi cu trei luni arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich.

"Suntem profund îngrijorați de decizia de astăzi a tribunalului rus de a prelungi cu încă trei luni detenția preventivă a jurnalistului de la Wall Street Journal Evan Gershkovich. Această decizie vine după ce săptămâna trecută a fost respinsă cererea ambasadei de vizită consulară pentru Evan Gershkovich, marcând a doua oară când autoritățile ruse au refuzat în mod nejustificat accesul consular în acest caz", a declarat ambasada într-un comunicat.

20:20Trei sate din regiunea Kursk din Rusia, la granița cu Ucraina, au rămas marți fără curent, după ce o dronă a lansat explozibili asupra unei stații electrice, a declarat guvernatorul regiunii, relatează Reuters.

19:58Casa Albă reiterează că reporterul american arestat în Rusia "nu ar trebui să fie reținut deloc"

Casa Albă reiterează faptul că jurnalistul american Evan Gershkovici "nu ar trebui să fie reținut deloc", după ce s-a aflat că arestul preventiv al reporterului de la Wall Street Journal în Rusia a fost prelungit cu trei luni.

19:09 Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținut în Rusia în martie sub acuzația de spionaj, rămâne în arest preventiv până pe 30 august la Moscova, marți, a informat agenția de presă de stat RIA, citând instanța, relatează Reuters.

18:41 VIDEO Rusia nu a declanșat niciun război, ci încearcă să-l încheie printr-o operațiune militară specială pe cel declanșat împotriva ei, a declarat joi președintele Vladimir Putin la o ceremonie de acordare a distincțiilor de stat.

18:23Jurnalistul Christopher Miller, corespondent Financial Times, a scrie marți că a vorbit cu liderul Corpului Voluntarilor ruși, Denis Nikitin, unul dintre grupurile de partizani care ar fi implicați cu membrii Legiunii Libertatea Rusiei în incursiunea din Belgorod, și că era într-o dispoziție bună. Acesta ar fi zis că operațiunea este în desfășurare.

Țările UE au furnizat Ucrainei 220.000 de obuze de artilerie și 1.300 de rachete

17:46 Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat marţi că în 2022 profitul său net a scăzut cu peste 40%, până la 1.266 miliarde ruble (15,77 miliarde dolari), de la 2.093 miliarde ruble în 2021, din cauza unei majorări a taxelor introduse în a doua jumătate a anului trecut.

17:37Aproximativ 100 de civili au fost evacuați din așezările rusești de graniță Glotovo și Kozinka din regiunea Belgorod, spun autoritățile locale, relatează CNN.

Guvernatorul regional al Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a spus pe canalul său Telegram: „De ieri seară, grupul nostru operativ, condus de șeful departamentului de securitate regională, Evgheni Vorobiov, evacuează civili din Glotovo și Kozinka. În total, aproximativ 100 de persoane au fost scoase până acum, printre care se numără imobilizați la pat și copii.”

Luni, un grup de naționaliști anti-Putin a susținut că a „eliberat” așezarea Kozinka.

17:31 Ministerul ucrainean de externe i-a transmis marți premierului Viktor Orban că s-a numărat printre liderii europeni care se îndoiau că Ucraina va putea rezista asaltului rusesc la începutul invaziei, după ce prim-ministrul Ungariei a declarat din nou că Kievul nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei.

17:20Antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă occidentale F-16 nu face din NATO o parte a conflictului, a declarat marți șeful acesteia Jens Stoltenberg, în timp ce aliații s-au angajat să accelereze pregătirile pentru a începe antrenamentele, relatează Reuters.

Stoltenberg a spus că Ucraina are dreptul să se apere. „Ajutăm Ucraina să susțină acest drept”, a spus el reporterilor de la Bruxelles. „Asta nu face ca NATO și aliații NATO să fie parte la conflict”.

17:10Țările UE au furnizat Ucrainei 220.000 de obuze de artilerie și 1.300 de rachete în cadrul unui plan convenit de miniștri în martie, a declarat marți șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, relatează Reuters.

Blindate americane par să fi fost folosite în atacul din Belgorod

16:59 Imaginile video postate online de unul dintre grupurile de „partizani” ruși care au lansat un raid transfrontalier din Ucraina în regiunea Belgorod din Rusia par să arate că vehicule militare fabricate în SUA au fost implicate în raid, inclusiv vehicule multirol Humvee și ceea ce păreau vehicule rezistente la mine International Maxxpro 1224, relatează The Guardian.

16:38Portul ucrainean Pivdennyi din orașul Yuzhne de lângă Odesa și-a oprit operațiunile deoarece Rusia nu le permite navelor să intre, renunțând de fapt la acordul privind exporturile de cereale în condiții de siguranță la Marea Neagră, a declarat marți un oficial ucrainean citat de Reuters.

„Formal, portul Pivdennyi este prevăzut în acord, dar de fapt nu mai este operațional de o lună. (...)

[Rusia] a găsit acum o modalitate eficientă de a reduce semnificativ exporturile de cereale, excluzând din acord portul Pivdennyi, care se ocupă de nave cu tonaj mare”, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Yuriy Vaskov.

16:23 Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat internaţional de arestare în legătură cu crimele comise în Ucraina, va fi reţinut dacă ajunge în Republica Moldova, a declarat preşedintele Maia Sandu într-un interviu cu mai mulţi jurnalişti străini.

Ucraina îi îindeamnă pe bașchiri să se revolte împotriva lui Putin

16:05 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, i-a îndemnat pe bașchiri, grupul etnic turcic care alcătuiește aproape o treime din populația Republicii Bașcortostan (Bașchiria) din Rusia, să se răvrăteasca împotriva Moscovei și a președintelui Vladimir Putin pentru a-și exercita dreptul la autodeterminare.

15:47Emisarul președintelui chinez Xi Jinping, Li Hui, va merge în Rusia pe 26 mai, a anunțat agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă, relatează Reuters.

Li, fost ambasador la Moscova, s-a aflat într-un turneu extins în Ucraina, Polonia, Franța, Germania și, în cele din urmă, în Rusia.

Săptămâna trecută, el a devenit cel mai înalt oficial chinez care a vizitat Ucraina de când Rusia și-a trimis forțele armate în februarie 2022.

15:28Ministerul rus al Apărării a anunțat marţi după-amiază că s-a încheiat „operațiunea antiteroristă”și că i-a lichidat pe toţi „sabotorii” care au atacat luni regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, transmite Reuters.

„Grupurile armate naţionaliste au fost încercuite şi eliminate. Peste 70 de terorişti ucraineni au fost lichidaţi', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.

Ucraina neagă că a fost implicată în acest atac.

Ungaria se împotrivește aderării Suediei la NATO

14:45Premierul ungar Viktor Orban a declarat din nou marți că Ucraina nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei „cu cifrele” actuale și că soldații ucraineni de pe câmpul de luptă nu au nicio perspectivă pentru victorie.

14:39 Relațiile dintre Ungaria și Suedia trebuie să se îmbunătățească înainte de a fi aprobată candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO, a declarat marți premierul ungar Viktor Orban la Forumul Economic din Qatar, informează Reuters.

13:55Cu cât mai distructive sunt armele pe care Ucraina le primește de la aliații occidentali, cu atât mai mare este riscul unei „apocalipse nucleare", a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a relatat agenția de presă de stat RIA, informează Reuters.

RIA l-a citat pe Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, spunând că negarea de către Kiev a implicării într-o incursiune armată în regiunea de frontieră rusă Belgorod este „mincinoasă".

13:22Volodimir Zelenski a postat un clip video cu vizita sa de astăzi la pușcașii marini de pe linia frontului, dezvăluind că locația a fost linia de apărare Vuhledar-Mariinka din regiunea Donețk.

Luptele continuă în Bahmut,

12:14Relațiile politice dintre Ungaria și Suedia trebuie să se îmbunătățească înainte de a fi aprobată candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO, a declarat marți premierul ungar Viktor Orban la Forumul Economic din Qatar, transmite Reuters.

„Relațiile politice dintre Ungaria și Suedia sunt îngrozitor de proaste", a spus el.

„Nu vrem să importăm conflicte în NATO".

11:58 O fotografie care arăta o pretinsă explozie în apropierea Pentagonului a dus luni la o scădere cu 500 de miliarde de dolari a bursei americane, aceasta redresându-se însă rapid după ce s-a descoperit că imaginea era falsă. Imaginea a fost imediat preluată de unele canale rusești de propagandăprecum Russia Today.

11:55Ucraina a declarat marți că intensitatea luptelor a scăzut în Bahmut, dar că bombardamentele au continuat în zona din jurul acestuia, trupele sale păstrând un mic punct de sprijin la marginea orașului, iar forțele rusești curățând zonele pe care le dețin, transmite Reuters.

10:46Andrei Neciaev, primul ministru rus al Economiei după căderea Uniunii Sovietice, afirmă că economia țării conduse acum de Vladimir Putin a ajuns „în rahat”, dar că acesta nu este de fapt cel mai îngrijorător lucru.

10:30Germania analizează opțiunile de sprijinire a unei coaliții de țări care intenționează să antreneze piloți ucraineni pentru folosirea avioanelor de luptă F-16, a declarat marți ministrul german al apărării, Boris Pistorius, transmite Reuters.

Acesta a adăugat că orice potențială contribuție germană ar putea fi doar minoră, deoarece Germania nu deține niciunul dintre avioanele construite de SUA.

10:00Ripostând la sancțiunile Statelor Unite, Rusia și-a mărit lista amecanilor sancționați, dar uimitor este faptul că președintele Vladimir V. Putin îi consideră pe unii adversari ai fostului președinte Donald J. Trump ca fiind și ai săi, potrivit New York Times, citat de Rador.

Rușii caută „teroriștii” din Belgorod

08:43Un om de afaceri rus în exil a avertizat că Putin nu poate fi oprit decât dacă țările vor înceta să mai cumpere bunuri rusești precum petrol și gaze, potrivit Sky News.

08:20Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat marți că „operațiunea antiteroristă" din regiune continuă, Ministerul rus al Apărării și agențiile de aplicare a legii continuând „să curețe" teritoriul de la granița cu Ucraina, potrivit Reuters.

01:12 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, într-un discurs, că Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o declaraţie importantă, prin care recunoaşte ca genocid crimele Rusiei împotriva Ucrainei şi condamnă clar “ideologia ruscistă”.

“În fiecare săptămână, adăugăm valoare pentru Ucraina de la Summitul NATO de la Vilnius. Facem totul pentru a ne asigura că decizia de la summit este cea care va funcţiona pentru noi. Vom vedea, dar tot lucrăm la asta. Apropo, astăzi a existat o declaraţie importantă din partea Adunării Parlamentare a NATO. Li se spune lucrurilor pe nume: o recunoaştere clară a crimelor Rusiei împotriva ţării noastre ca genocid, o condamnare clară a ideologiei rusciste. Aceasta este baza potrivită şi pentru alte organizaţii internaţionale”, a spus Zelenski.

00:32 Avioanele de luptă F-16, cheia pentru viitorul pe termen scurt și lung al Ucrainei

Ambasadorul Ucrainei în SUA spune că trimiterea la Kiev a unor avioane de luptă F-16 este esențială pentru viitorul pe termen scurt și lung al țării, potrivit Sky News.

"Aceasta este o capacitate de care avem neapărat nevoie", a declarat Oksana Markarova, în cadrul unei alocuțiuni la Boston College.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, într-un discurs, că Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o declaraţie importantă, prin care recunoaşte ca genocid crimele Rusiei împotriva Ucrainei şi condamnă clar „ideologia ruscistă”.
  • Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a raportat că majoritatea locuitorilor din districtul Graivoron și-au părăsit casele
  • Primul vehicul capturat pe teritoriul Rusiei în acest război? În timpul raidului unităților rusești pro-ucrainene peste graniță în regiunea Belgorod, un transportor de trupe blindat pe roți BTR-82A ar fi fost capturat la punctul de control de trecere a frontierei Graivoron, potrivit Ukraine Weapons Tracker.
  • Legiunea „Libertate pentru Rusia” difuzează o înregistrare video care pare să arate steagul opoziției fluturând deasupra unei universități din Moscova
  • O nouă ipoteză despre explozia gazoductului Nord Stream 2, în care apare un suspect ucrainean și un nume românesc. Explozia gazoductului Nord Stream 2 este în continuare un mister, pentru opinia publică. S-au lansat mai multe teorii, una recentă și cam alambicată fiind difuzata în mass-media germană. Potrivit acesteia, anchetatorii urmează o nouă direcție, care implică în atentat un cetățean român și un ucrainean.
  • Antrenarea piloților ucraineni să folosească F-16 și colaborarea cu aliații pentru a oferi Ucrainei avioane de luptă avansate rămâne o „prioritate” pentru SUA în următoarele luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
  • Orașele Bahmut și Marinka din estul Ucrainei continuă să fie "epicentrul luptelor", potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei
  • Liderul opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil, l-a acuzat pe Aleksander Lukașenko că a ordonat personal transferul ilegal de orfani ucraineni și a sugerat că acesta ar putea fi vinovat de crime de război, relatează The Guardian.

-------------------

Evenimentele de luni, ziua 453 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro