Rusia nu a declanșat niciun război, ci încearcă să-l încheie printr-o operațiune militară specială pe cel declanșat împotriva ei, a declarat joi președintele Vladimir Putin la o ceremonie de acordare a distincțiilor de stat, relatează Interfax.

Vladimir PutinFoto: Vladimir Astapkovich / AP / Profimedia

„Noi suntem adesea acuzați și auzim că Rusia a început un anumit război. Nu este adevărat. Rusia încearcă să încheie acest război, care se poartă împotriva noastră, împotriva poporului nostru, o parte a sa fiind în afara teritoriului istoric al statului rus din cauza unei nedreptăți istorice. Dar ei nu au încetat să fie oamenii noștri”, a declarat el.

El a promis că Rusia „va face totul pentru a-i proteja pe acești oameni”, admițând totuși că țara trece prin vremuri dificile.

„Dar totuși, astăzi este un moment special al consolidării noastre puternice, o intensificare a sentimentului nostru național, dorința de a consolida cu orice preț bazele spiritualității noastre, de a crea condiții în domeniul economiei, producției și educării tinerilor noștri pentru a asigura un viitor necondiționat al țării noastre”, a declarat Putin.

Oficialii ruși susțin că Rusia nu a atacat pe nimeni

Mai mulți oficiali ruși de rang înalt, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov, au declarat după declanșarea războiului din Ucraina că Rusia nu a început de fapt vreun conflict militar, însă aceasta pare a fi prima oară când Vladimir Putin face o astfel de declarație.

La începutul acestui an el a oferit însă o nouă justificare pentru așa-zisa „operațiune militară specială”, declarând că aceasta urmărește să pună capăt ostilităților din Donbas despre care a afirmat că au durat din 2014.

El a mai spus că Rusia „nu a putut să nu reacţioneze” la evenimentele care au avut loc în Ucraina începând cu anul respectiv, când Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Separatiști pro-ruși din estul Ucrainei au declanșat un conflict separatist în Donețk și Lugansk, regiuni aflate în zona cunoscută sub denumirea istorică de Donbas, imediat după ce Moscova a anexat peninsula.

În pofida numeroaselor dovezi în acest sens, Rusia a negat timp de ani de zile orice legătură sau susținere militară pentru separatiști, afirmând că aceștia sunt doar „patrioți ruși” care luptă pe cont propriu împotriva oprimării Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.