Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) a declarat că a lansat o anchetă penală asupra lui Andrei Ruzinski, un comandant rus pe care Reuters l-a identificat anul trecut ca ajutând la conducerea ocupației militare a estului Ucrainei.

Balaklia, HarkovFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Ruzinski a fost comandantul Corpului 11 de armată al Flotei baltice ruse, care a trecut în Ucraina la începutul anului 2022 și a preluat controlul unui lanț de orașe la sud de Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

SBU a declarat într-un comunicat că lui Ruzinski, care se află pe pământ rusesc, i s-a comunicat că acesta este suspectat că a intrat într-o conspirație pentru a conduce acte de agresiune militară.

Potrivit oficialilor și rezidenților ucraineni, acesta a ordonat atacuri cu arme grele asupra zonelor populate și că a dat ordine comandantului militar din orașul Balaklia, unde au existat mai multe cazuri de torturare a civililor.

Rusia s-a retras din zonă în septembrie anul trecut.

Documente rusești rămase în urma retragerii forțelor Rusiei dovedesc rolul lui Ruzinski în Balaklia

Reuters nu l-a putut contacta pe Ruzinski prin sale numerele de telefon, în timp ce ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Kremlinul a negat în mod repetat informațiile conform cărora trupele sale ar fi comis crime de război sau au vizat civili.

Într-un Raport special publicat în octombrie anul trecut, Reuters a dezvăluit modul în care soldați din Corpul 11 ​​de armată au ocupat zona din jurul Balaklia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.

Raportul, bazat pe documente militare rusești descoperite într-un buncăr de comandă abandonat, îl numea pe Ruzinski ca făcând parte din lanțul de comandă care supraveghează forța rusă de acolo.

Tot acolo, Reuters a găsit și patru documente care l-au identificat pe Ruzinski drept comandantul grupării militare Balaklia, pe lângă rolul său de șef al Corpului 11 Armată.

Documentele aveau numele și rolul lui Ruzinski în partea de sus a paginii, dând instrucțiuni despre indicativele de apel radio pe care ar trebui să le folosească gruparea Balaklia.

Mai târziu, anul trecut, Ruzinski a predat comanda grupării Balaklia unuia dintre subalternii săi, colonelul Ivan Popov, arată documentele.

Valeri Buslov, un alt nume de care sunt legate reținerile ilegale ale localnicilor din Balaklia

Într-un articol separat luna trecută, Reuters l-a identificat pe comandantul care fusese responsabil cu supravegherea populației civile în timpul ocupației rusești de șase luni în Balaklia. Bărbatul, care avea indicativul „Granit”, este Valeri Buslov, un polițist militar rus din Flota Baltică.

În urma articolului Reuters, SBU a anunțat luna aceasta că Buslov a fost anunțat că este suspect că ar fi încălcat legile și obiceiurile războiului. Agenția a spus că Buslov a organizat „detenția ilegală a localnicilor” în Balaklia.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.