Incursiunea rușilor pro-ucraineni în regiunea Belgorod din vestul Rusiei pare să se fi încheiat, după ce pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu mai multe vehicule blindate utilizate de Legiunea Libertății Rusiei și Corpul de Voluntari Ruși ca fiind capturate sau distruse de Forțele Armate ale Rusiei.

vehicule blindate folosite in incursiunea in Belgorod si distruse de Fortele armate ale RusieiFoto: - / Sputnik / Profimedia

Astfel, forțele ruse ar fi recucerit punctul de control al frontierei Graivoron. Până acum Legiunea Libertății Rusiei și Corpul de Voluntari Rusi au susținut că nu au suferit pierderi umane în timpul atacului, totuși Forțele de securitate rusești au reușit să captureze sau distrugă mai multe vehicule blindate utilizate de grup, potrivit grupului OSINTdefender, care monitorizează informații din surse deschise.

Imaginile ar fi capturi după un video publicat de Ministerul rus al Apărării care arată vehicule blindate de luptă distruse în timpul operațiunii de „combatere a terorismului” pentru eliminarea unui „grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere” care a traversat din Ucraina, în în regiunea Belgorod.

Cu toate acestea, Corpul de voluntari ruși, una dintre grupările antiguvernamentale ruse care s-au declarat că luptă de partea Ucrainei, a negat afirmațiile făcute de oficialii ruși pe 23 mai cu privire la distrugerea echipamentului lor militar și a victimelor în rândul combatanților lor.

Ce blindate ar fi pierdut cele două grupări armate care luptă de partea ucrainenilor

Potrivit OSINTdefende, cele două grupări de partizani au pierdut

  • -3 Humvee-uri americane
  • -2 vehicule rezistente la mine MaxxPro
  • -1 vehicul blindat ucrainean KRAZ COBRA
  • -1 un vehicul polonez AMZ Dzik-2

Potrivit OSINTdefender majoritatea acestor echipamente au putut fi geolocalizate la punctul de control al frontierei Graivoron, care confirmă că forțele ruse controlează din nou granița ucraineano-rusă cel puțin în această locație.

Statele Unite și-au exprimat scepticismul cu privire la rapoartele conform cărora arme furnizate de SUA au fost folosite într-un atac în interiorul teritoriului rus, a declarat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că Washingtonul nu încurajează și nu permite lovituri în interiorul Rusiei, relatează Reuters.

Astăzi mai devreme Rusia spunea că i-a înconjurat pe „teroriști” și a ucis pe peste 70 dintre ei, împingându-i pe restul înapoi în Ucraina.

„Grupurile armate naţionaliste au fost încercuite şi eliminate. Peste 70 de terorişti ucraineni au fost lichidaţi', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.

Cu toate acestea, jurnalistul Christopher Miller, corespondent Financial Times, a scris ulterior că a vorbit cu liderul Corpului Voluntarilor ruși, Denis Nikitin, unul dintre grupurile de partizani care ar fi implicați cu membrii Legiunii Libertatea Rusiei în incursiunea din Belgorod, și că era într-o dispoziție bună.

Între timp, Legiunea Libertatea Rusiei spusese chiar că a reușit să „demilitarizeze” sau să distrugă o întreagă companie de puști motorizate.

Decriși de Rusia drept militanți ucraineni, Kievul spune că aceștia provind din două grupuri paramilitare anti-Kremlin.

Oficialii ucraineni spun că sunt cetățeni ruși din Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul de Voluntari Rusi (RDK) care încearcă să creeze o „zonă de securitate” pentru ucraineni.

Ambele grupuri au fost descrise în trecut ca parte a unei legiuni internaționale implicate în apărarea teritorială a Ucrainei.

Andrii Iusov de la Direcția de informații din Kiev a declarat că ambele grupuri lucrează „în mod autonom pe teritoriul Rusiei” și ucrainenii nu au fost implicați, în timp ce televiziunea ucraineană a spus că sunt milițieni și „voluntari ruși”.

Corpul Voluntar al Rusiei (RDK) a devenit important în martie 2023, participând la un raid transfrontalier în regiunea Breansk din Rusia, despre care a spus că a implicat 45 de persoane.

Ce este Corpul Voluntarilor Ruşi

Corpul Voluntarilor Ruşi este o formaţiune paramilitară fondată în august 2022 de către rusul Denis Nikitin şi compusă din ultranaţionalişti, dintre care majoritatea au luptat din 2014 în cadrul batalionului ucrainean Azov, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Principiul fundamental al organizaţiei este intoleranţa faţă de orice fel de colaborare cu moştenitorii regimului sovietic, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, care, potrivit membrilor, urmăreşte "anihilarea ruşilor ca etnie".

Ei se declară moştenitorii mişcării emigranţilor ruşi "Ideea Albă", creată în anii 1930 de către emigrantul Victor Larionov, un duşman înverşunat al guvernului bolşevic.

Potrivit presei, în 2022, Corpul Voluntarilor Ruşi a participat la lupte în regiunile ucrainene Zaporojie şi Doneţk. Cu toate acestea, ei au căpătat notorietate mediatică după două atacuri în regiunea rusă Briansk, în martie şi aprilie 2023, şi, cel mai recent, din regiunea Belgorod, unde au cucerit mai multe localităţi.

Ce este Legiunea Libertate pentru Rusia

Legiunea Libertate pentru Rusia a fost constituită în martie 2022, la scurt timp după începerea campaniei ruseşti din Ucraina, cu dezertori din forţele armate ruse, precum şi cu emigranţi ruşi şi belaruşi fără experienţă militară.

Această formaţiune, care are ca scop "respingerea agresiunii ruse în Ucraina şi răsturnarea regimului lui Vladimir Putin", are două batalioane şi a fost implicată atât în lupte în estul ţării, cât şi în acte de sabotaj pe teritoriul rusesc.

Printre membrii săi se numără fostul vicepreşedinte al băncii ruseşti Gazprombank, Igor Volobuiev, de origine ucraineană, care s-a alăturat formaţiunii în iunie 2022, după ce a părăsit Rusia.

Împreună cu Corpul Voluntarilor Ruşi, legiunea a participat la raidul din 22 mai în regiunea Belgorod.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.