Regimul „antiterorist” instituit în regiunea rusă Belgorod luni după un raid luptătorilor înarmați din Ucraina a fost ridicat marți după ce Moscova a susținut că a eliminat gruparea, a anunțat guvernatorul regional, relatează Reuters și AFP. Cu toate acestea, imagini de pe rețelele de socializare par să infirme „lichidarea” „teroriștilor”, iar liderul Corpului Voluntarilor ruși spune că operațiunea este în desfășurare.

partizani rusi in BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

22:35 Incursiunea rușilor pro-ucraineni în regiunea Belgorod din vestul Rusiei pare să se fi încheiat, după ce pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu mai multe vehicule blindate utilizate de Legiunea Libertății Rusiei și Corpul de Voluntari Ruși ca fiind capturate sau distrusede Forțele Armate ale Rusiei.

„S-a decis desființarea regimului juridic al operațiunii antiteroriste pe teritoriul regiunii Belgorod”, a scris pe Telegram Viaceslav Gladkov. Această măsură a acordat în special puteri extinse forțelor de securitate.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat că s-a încheiat „operațiunea antiteroristă”și că i-a lichidat pe toţi „sabotorii” care au atacat luni regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina.

„Grupurile armate naţionaliste au fost încercuite şi eliminate. Peste 70 de terorişti ucraineni au fost lichidaţi', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov.

Cu toate acestea, jurnalistul Christopher Miller, corespondent Financial Times, a scrie marți că a vorbit cu liderul Corpului Voluntarilor ruși, Denis Nikitin, unul dintre grupurile de partizani care ar fi implicați cu membrii Legiunii Libertatea Rusiei în incursiunea din Belgorod, și că era într-o dispoziție bună.

„Tocmai am vorbit cu șeful operațiunii, care era într-o dispoziție destul de bună. Nu părea deloc că 70 dintre luptătorii săi au fost eliminați. De fapt, el a spus că operația nu s-a încheiat”, a scris Miller pe Twitter.

Imaginile și informațiile publicate de canalele militare pro-ucrainene spuneau acum câteva ore că luptătorii etnici ruși care operează în localitățile - rusești de graniță Graivoron, Kozinka și Borisovka - construiau fortificații de luptă pentru a lupta împotriva trupelor guvernamentale ruse trimise de Moscova, relatează Kyiv Post.

Pe rețelele de socializare, apar în continuare imagini cu membri ai Corpului de voluntari ruși.

Blogul militar MilitaryLand.net a distribuit un clip video în care membrii Corpului Voluntarilor ruși conduc pe un blindat la granița Graivoron, în Belgorod.

Imaginile video postate online de unul dintre grupurile de „partizani” ruși care au lansat un raid transfrontalier din Ucraina în regiunea Belgorod din Rusia par să arate că vehicule militare fabricate în SUA au fost implicate în raid, inclusiv vehicule multirol Humvee și ceea ce păreau vehicule rezistente la mine International Maxxpro 1224.

Raidul transfrontalier al rușilor pro-ucraineni

Rusia se confruntă cu tot mai multe amenințări la granița cu Ucraina, cel mai grav incident din ultima vreme fiind o incursiune a unui grup anti-regim care a declanșat o „operațiune antiteroristă” în regiunea rusească Belgorod, se arată în evaluarea de marți dimineață a serviciilor militare secrete britanice.

Pe 22 mai, Corpul de Voluntari Rusi și Legiunea Libertatea Rusiei au anunțat că au trecut granița și că „eliberează” așezările din regiunea Belgorod de actualele autorități ruse: au început cu satele Kozinka și Gora-Podol – dar vor „eliberarea” întregii Rusii.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, raporta luni seară că majoritatea locuitorilor din districtul Graivoron și-au părăsit casele

În timpul raidului unităților rusești pro-ucrainene peste graniță în regiunea Belgorod, un transportor de trupe blindat pe roți BTR-82Aa fost capturat la punctul de control de trecere a frontierei Graivoron, potrivit Ukraine Weapons Tracker.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.