Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținut în Rusia în martie sub acuzația de spionaj, rămâne în arest preventiv până pe 30 august la Moscova, marți, a informat agenția de presă de stat RIA, citând instanța, relatează Reuters.

Evan GershkovichFoto: AFP / AFP / Profimedia

Serviciul de securitate al FSB l-a reținut pe Gershkovich, un cetățean american, pe 29 martie, în orașul Ekaterinburg din Urali, sub acuzații care presupun o posibilă pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Acesta l-a acuzat că a strâns secrete de stat despre complexul industrial militar al Rusiei.

Gershkovich a fost inițial arestat preventiv până pe 29 mai, iar această perioadă a fost prelungită acum cu încă trei luni.

Un reporter al rețelei americane de știri CNN a postat pe Twitter că părinții lui Gershkovich s-au aflat la tribunalul Lefortovo din Moscova pentru audiere.

Gershkovich și Journal neagă ambele acuzații de spionaj, pe care președintele american Joe Biden le-a numit ilegale, iar Statele Unite l-au considerat oficial „deținut pe nedrept”.

Kremlinul a spus că Gershkovich, primul jurnalist american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj de la sfârșitul Războiului Rece, a fost prins „în flagrant”.

Statele Unite au cerut marți eliberarea imediată a reporterului reținut de Wall Street Journal, Evan Gershkovich, după prelungirea arestului preventiv.

"Nu ar trebui să fie reținut deloc. Jurnalismul nu este o crimă. Trebuie eliberat imediat", a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. „Vom lucra în continuare foarte, foarte mult pentru a vedea dacă îl putem duce acasă cu familia, unde îi este locul”.

Oficialii americani încă fac presiuni pentru acces consular la Gershkovich, a spus Kirby.

„Nu există niciun motiv pentru a refuza accesul consular... Ne dorim cu adevărat să obținem acel acces consular”, a spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.