Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk a vizitat marți orașul ucrainean Bahmut și a spus că de acum acesta va fi cunoscut sub fostul său nume sovietic „Artemovsk”, relatează CNN.

Denis PuşilinFoto: AP / AP / Profimedia

„Bahmut a avut ghinionul de a fi ucrainean. Acum nu este Ucraina, este Rusia. Și nu este Bahmut, ci Artemovsk”, a spus Denis Pușilin într-un videoclip postat pe Telegram.

Videoclipul îl arată pe Pușilin mergând pe străzile orașului grav avariat în uniformă militară și punând steagul Republicii Populare Donețk pe o clădire.

În videoclip, el a mai susținut că capturarea Bahmutului ar deschide o cale pentru ca forțele ruse să obțină câștiguri suplimentare în Ucraina.

Pușilin a promis că „orașul va fi reînnoit”, promițând noi case, locuri de muncă și școli.

Ucraina spune că încă mai deține o mică parte din periferia Bahmutului

Ucraina a declarat marți că luptele au scăzut în intensitate în Bahmut, dar bombardamentele au continuat în zona orașului, trupele sale menținând controlul asupra unei zone mici la marginea orașului, relatează Reuters.

Forțele ruse au declarat sâmbătă că au cucerit complet Bahmut în estul Ucrainei, după luni de lupte grele. Ucraina spune că a făcut progrese pe flancurile de nord și de sud ale orașului devastat și speră să-l încercuiască.

„În orașul Bahmut, luptele au scăzut, inamicul continuă să curețe zonele aflate sub controlul său”, a scris adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Repetând afirmațiile Ucrainei că forțele sale dețin încă o mică parte a orașului la 15 luni după invazia pe scară largă a Rusiei, ea a spus: „Trupele noastre controlează periferia de sud-vest a orașului în districtul „Litak””.

Pentagonul a refuzat marți să dea detalii cu provire la luptele din Bahmut și dacă Ucraina sau Rusia controlează orașul.