Ucraina a declarat marți că intensitatea luptelor a scăzut în Bahmut, dar că bombardamentele au continuat în zona din jurul acestuia, trupele sale păstrând un mic punct de sprijin la marginea orașului, iar forțele rusești curățând zonele pe care le dețin, transmite Reuters.

Bahmutul a fost distrus în timpul luptelor aprige dintre forțele ucrainene și cele ruseștiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Forțele ruse au declarat sâmbătă că au cucerit complet Bahmut, în estul Ucrainei, după luni de lupte grele. Ucraina spune că a făcut progrese pe flancurile nordic și sudic ale orașului devastat și speră să îl încercuiască.

„În orașul Bahmut, luptele au scăzut, inamicul continuă să elibereze zonele aflate sub controlul său", a scris ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, pe aplicația de canalul de Telegram.

Ea a repetat afirmațiile Ucrainei potrivit cărora forțele sale dețin încă o mică parte a orașului la 15 luni după invazia pe scară largă a Rusiei: „Trupele noastre controlează periferia sud-vestică a orașului, în districtul 'Litak'".

Ea a spus că forțele Kievului au făcut unele progrese „pe flancurile de la nord și sud de Bahmut", dar nu a dat detalii.

Acțiunile ofensive rusești au scăzut ușor, a spus ea, și a adăugat: „În același timp, cantitatea de bombardamente este în mod constant ridicată".

Reuters preciează cî nu a putut verifica informațiile de pe câmpul de luptă.

Moscova spune că capturarea Bahmut deschide calea pentru noi progrese în regiunea industrială estică cunoscută sub numele de Donbas, care se învecinează cu Rusia.

Ucraina spune că avansul său pe flancurile forțelor rusești este mai semnificativ decât retragerea sa în interiorul Bahmut în sine, iar Rusia va trebui să își slăbească liniile în altă parte pentru a trimite întăriri pentru a păstra orașul distrus.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.