În Bahmut, scena celor mai sângeroase bătălii ale războiului, situația era confuză. Ucraina a declarat că forțele sale încă mai au un punct de sprijin în orașul aflat în ruină și că încearcă să-l încercuiască după ce Moscova a afirmat că l-a capturat. Niciuna dintre cele două afirmații nu a putut fi verificată în mod independent.

Soldați ucraineni din brigada 80 își camuflează poziția de artilerie în direcția Bahmut, în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, într-un discurs, că Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o declaraţie importantă, prin care recunoaşte ca genocid crimele Rusiei împotriva Ucrainei şi condamnă clar „ideologia ruscistă”.
  • Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a raportat că majoritatea locuitorilor din districtul Graivoron și-au părăsit casele
  • Primul vehicul capturat pe teritoriul Rusiei în acest război? În timpul raidului unităților rusești pro-ucrainene peste graniță în regiunea Belgorod, un transportor de trupe blindat pe roți BTR-82A ar fi fost capturat la punctul de control de trecere a frontierei Graivoron, potrivit Ukraine Weapons Tracker.
  • Legiunea „Libertate pentru Rusia” difuzează o înregistrare video care pare să arate steagul opoziției fluturând deasupra unei universități din Moscova
  • O nouă ipoteză despre explozia gazoductului Nord Stream 2, în care apare un suspect ucrainean și un nume românesc. Explozia gazoductului Nord Stream 2 este în continuare un mister, pentru opinia publică. S-au lansat mai multe teorii, una recentă și cam alambicată fiind difuzata în mass-media germană. Potrivit acesteia, anchetatorii urmează o nouă direcție, care implică în atentat un cetățean român și un ucrainean.
  • Antrenarea piloților ucraineni să folosească F-16 și colaborarea cu aliații pentru a oferi Ucrainei avioane de luptă avansate rămâne o „prioritate” pentru SUA în următoarele luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
  • Orașele Bahmut și Marinka din estul Ucrainei continuă să fie "epicentrul luptelor", potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei
  • Liderul opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil, l-a acuzat pe Aleksander Lukașenko că a ordonat personal transferul ilegal de orfani ucraineni și a sugerat că acesta ar putea fi vinovat de crime de război, relatează The Guardian.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 453, LIVETEXT:

01:12Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, într-un discurs, că Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o declaraţie importantă, prin care recunoaşte ca genocid crimele Rusiei împotriva Ucrainei şi condamnă clar “ideologia ruscistă”.

“În fiecare săptămână, adăugăm valoare pentru Ucraina de la Summitul NATO de la Vilnius. Facem totul pentru a ne asigura că decizia de la summit este cea care va funcţiona pentru noi. Vom vedea, dar tot lucrăm la asta. Apropo, astăzi a existat o declaraţie importantă din partea Adunării Parlamentare a NATO. Li se spune lucrurilor pe nume: o recunoaştere clară a crimelor Rusiei împotriva ţării noastre ca genocid, o condamnare clară a ideologiei rusciste. Aceasta este baza potrivită şi pentru alte organizaţii internaţionale”, a spus Zelenski.

00:32Avioanele de luptă F-16, cheia pentru viitorul pe termen scurt și lung al Ucrainei

Ambasadorul Ucrainei în SUA spune că trimiterea la Kiev a unor avioane de luptă F-16 este esențială pentru viitorul pe termen scurt și lung al țării, potrivit Sky News.

"Aceasta este o capacitate de care avem neapărat nevoie", a declarat Oksana Markarova, în cadrul unei alocuțiuni la Boston College.

Primul vehicul capturat pe teritoriul Rusiei în acest război?

23:58Antrenarea piloților ucraineni să folosească F-16 și colaborarea cu aliații pentru a oferi Ucrainei avioane de luptă avansate rămâne o „prioritate” pentru SUA în următoarele luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în timpul unei conferințe de presă din 22 mai, relatează Kyiv Independent.

23:18Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a raportat că majoritatea locuitorilor din districtul Graivoron și-au părăsit casele

23:00Primul vehicul capturat pe teritoriul Rusiei în acest război?

În timpul raidului unităților rusești pro-ucrainene peste graniță în regiunea Belgorod, un transportor de trupe blindat pe roți BTR-82A ar fi fost capturat la punctul de control de trecere a frontierei Graivoron, potrivit Ukraine Weapons Tracker.

22:55Legiunea „Libertate pentru Rusia” difuzează o înregistrare video care pare să arate steagul opoziției fluturând deasupra unei universități din Moscova

Legiunea Libertate pentru Rusia - un grup care a revendicat responsabilitatea pentru o aparentă incursiune în interiorul teritoriului rusesc în Belgorod - a postat luni seară o înregistrare video care pare să arate așa-numitul steag al Rusiei libere fluturând deasupra Universității de Stat din Moscova, potrivit CNN.

În videoclipul incidentului, pentru care Legiunea nu a revendicat în mod direct responsabilitatea, mai multe baloane par să ridice steagul cu dungi albastre și albe deasupra clădirii principale a universității.

Lupta pentru Bahmut nu s-a încheiat

22:36Bahmutul rămâne "epicentrul luptelor", afirmă forțele armate ucrainene

Orașele Bahmut și Marinka din estul Ucrainei continuă să fie "epicentrul luptelor", potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de CNN. Douăzeci și cinci de "angajamente de luptă" au avut loc în jurul orașelor Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, se arată în actualizare.

"Luptele pentru orașul Bahmut continuă. Ocupanții au efectuat lovituri aeriene în apropiere de Bahmut și Ivanivske", a precizat Statul Major General. "Forțele de apărare ucrainene au respins numeroase atacuri inamice în apropierea orașului Marinka. În plus, satul Pobieda din regiunea Donețk a fost bombardat de inamic".

22:00 Rusia ar urma să organizeze săptămâna aceasta o audiere privind prelungirea arestului preventiv al jurnalistului american, a declarat o sursă cunoscută pentru CNN.

Gershkovich, care este considerat ca fiind deținut pe nedrept de către Departamentul de Stat al SUA, a apărut în instanță în aprilie pentru a cere ca detenția sa preventivă să fie în arest la domiciliu și nu în închisoare. Acest apel a fost respins, iar el a fost trimis în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova până la 29 mai.

Audierea așteptată în această săptămână va viza prelungirea arestului său preventiv dincolo de 29 mai. Nu este clar dacă Gershkovici va apărea în persoană, așa cum a făcut în aprilie

21:50Aurescu a arătat, la Consiliul Afaceri Externe, susţinerea pentru un acord privind un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina şi pentru adoptarea rapidă a celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, arătând susţinere pentru ajungerea rapidă la un acord asupra celui de-al optulea pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace, dar şi pentru adoptarea cât mai rapidă a celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, evidenţiind importanţa unei implementări eficiente a măsurilor restrictive adoptate până acum şi evitarea eludării acestora de către state terţe., potrivit News.ro.

O nouă ipoteză despre explozia gazoductului Nord Stream 2

21:28O nouă ipoteză despre explozia gazoductului Nord Stream 2, în care apare un suspect ucrainean și un nume românesc

Explozia gazoductului Nord Stream 2 este în continuare un mister, pentru opinia publică. S-au lansat mai multe teorii, una recentă și cam alambicată fiind difuzata în mass-media germană. Potrivit acesteia, anchetatorii urmează o nouă direcție, care implică în atentat un cetățean român și un ucrainean.

21:03Şase lideri africani propun ca Ucraina să accepte deschiderea discuţiilor de pace cu Rusia chiar dacă trupele ruse rămân pe teritoriul său, a declarat luni preşedinţia Africii de Sud, în timp ce oficialii sud-africani se pregătesc să viziteze ambele ţări pentru a discuta despre această idee, relatează Reuters.

20:44Reportaj: Poveștile celor strămutați din Bahmut: lacrimi și furie / „Este o mare rușine că ei susțin” Rusia - AFP

„Ați obținut ceea ce ați vrut”, spune Olga cu lacrimi de furie după ce a fugit din orașul său natal Bahmut din estul Ucrainei, despre care Moscova a afirmat că a fost capturat după ce luptele l-au devastat aproape în întregime, potrivit AFP.

Femeia de 33 de ani, care a ajuns la Kiev în octombrie împreună cu soțul și cei doi copii, a vorbit cu cei din Bahmut care „așteptau” sosirea rușilor, în timp ce alții au fugit.

19:32 Bilanțul răniților în urma bombardamentelor din Belgorod a crescut la 8, potrivit guvernatorul regiunii Vyacheslav Gladkov, în timpul unei transmisiuni în direct pe rețeaua de socializare rusă VKontakte. Potrivict acestuia, nu s-a înregistrat niciun deces, relatează The Guardian.

19:15 Viaceslav Gladkov, guvernatorul Belgorodului, a anunțat pe Telegram că a introdus măsuri de urgență împotriva terorismului, relatează The Guardian.

„Pentru a asigura siguranța cetățenilor din Regiunea Belgorod, astăzi a fost introdus regimul juridic al operațiunii de combatere a terorismului, care stabilește măsuri speciale și restricții temporare. Începând cu verificarea documentelor care dovedesc identitatea acestora și terminând cu suspendarea activităților industriilor și organizațiilor periculoase care utilizează substanțe explozive, radioactive, periculoase din punct de vedere chimic și biologic.”

Lukașenko, implicat direct în deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de Rusi

18:55Curtea de Apel din Comrat - centrul administrativ al Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia din sudul Republicii Moldova - a decis luni validarea scrutinului electoral din Găgăuzia, în urma căruia candidata Partidului Şor, Evghenia Guţul, a acumulat cele mai multe voturi, recunoscând astfel legalitatea alegerilor pentru funcţia de başcan (guvernator) al regiunii, în pofida încălcărilor reclamate de responsabilii de la Chişinău, scrie presa din Republica Moldova.

18:48Legiunea Libertatea Rusiei spune că creează o „zonă demilitarizată” în Rusia

„Situația este complicată, Legiunea și Corpul de Voluntari Rusi creează o zonă demilitarizată la granița cu Federația Rusă, astfel încât [forțele obișnuite ruse] să nu poată ataca Ucraina de pe acel teritoriu. Mergând înainte, ne propunem să eliberăm toată Rusia de dictatura lui Putin și să punem capăt războiului criminal”, arată un comunicat al Legiunii, citat de Suspilne, potrivit Ukrainska Pravda.

Legiunea Libertatea Rusiei, care se descrie ca o miliție anti-Kremlin care încearcă să răstoarne Kremlinul și să elibereze Rusia de Vladimir Putin, a susținut că a trecut granița și a eliberat Kozinka, trimițând în același timp unități în orașul Grayvoron din Rusia, regiunea Belgorod, relatează The Guardian.

17:52Liderul opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil, l-a acuzat pe Aleksander Lukașenko că a ordonat personal transferul ilegal de orfani ucraineni și a sugerat că acesta ar putea fi vinovat de crime de război, relatează The Guardian.

17:18Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat despre o incursiune în curs de desfăşurare pe teritoriul rus a unor „sabotori” veniţi din Ucraina, un atac menit să „distragă atenţia” de la cucerirea oraşului Bahmut, revendicată de Moscova, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform AFP.

„Ministerul Apărării, FSB şi gărzile de frontieră l-au informat pe preşedinte (...), se acţionează pentru a elimina acest grup de sabotaj de pe teritoriul rus (...) Înţelegem pe deplin că scopul acestui act de sabotaj este de a distrage atenţia de la Bahmut, pentru a minimiza efectul pierderii oraşului de către partea ucraineană”, a declarat Dmitri Peskov pentru agenţiile ruse.

17:08Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat luni că cel puțin trei persoane au fost rănite și trei case și o clădire administrativă locală au fost avariate în timpul unui atac transfrontalier din Ucraina, relatează Reuters.

Danemarca se oferă să găzduiască negocieri de pace din Ucraina, dar vrea ca India, China și Brazilia să participe

17:03 Susținătorii partidului pro-rus Renașterea au vandalizat o clădire a UE din capitala Bulgariei în timpul unui protest de duminică împotriva ajutoarelor militare acordate Ucrainei pentru a contracara invazia rusă, relatează Politico.eu. Protestatarii au cerut guvernului lor să oprească ajutoarele acordate Kievului, notează Radio Europa Liberă.

16:10 Danemarca ar dori să găzduiască un summit în iulie care să vizeze pacea între Ucraina și Rusia, dar o astfel de întâlnire ar necesita implicarea Indiei, Chinei și Braziliei, a declarat luni ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a căutat duminică sprijin global la reuniunea G7 din Japonia pentru planul Kievului de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina și a propus organizarea unui summit global în iulie.

"Dacă Ucraina consideră că a sosit momentul să aibă o astfel de întâlnire, ar fi fantastic. Și atunci, evident, Danemarca ar dori să găzduiască întâlnirea", a declarat Lokke Rasmussen reporterilor în marja Consiliului Afaceri Externe al UE de la Bruxelles.

O propunere din decembrie a Ucrainei de a organiza un summit pentru pace în februarie anul acesta nu s-a materializat niciodată.

„Pentru început, trebuie să depunem un efort pentru a crea un angajament global de a organiza o astfel de întâlnire”, a spus Lokke Rasmussen, adăugând că la summit nu ar trebui să participe doar aliații Ucrainei.

„Este necesar să se dezvolte interes și implicare din țări precum India, Brazilia și China”, a spus el. „Îmi este greu să văd” participarea Rusiei, a adăugat el.

Atac în Belgorod. Serviciile secrete militare ucrainene susțin că ruși s-ar afla în spatele atacului

16:06Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat luni că un „grup de sabotaj" al armatei ucrainene a intrat pe teritoriul rus în localitatea Graivoron, care se învecinează cu Ucraina, informează Reuters. Serviciile secrete militare ucrainene susțin că ruși s-ar afla în spatele atacului, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a fost informat.

15:00Panică în Belgorod. Soldații din Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) au declarat că au trecut pentru a treia oară granița ruso-ucraineană, scrie BBC Rusia. Canalele rusești și ucrainene vorbesc despre „un tanc ucrainean” care atacă la granița cu Ucraina. Autoritățile regionale au susținut inițial că sunt „atacate informativ”, apoi au preluat narațiunea canalelor rusești.

13:30Ucraina pare că a primit un prim semnal că va poate visa la avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA, după ce președintele american Joe Biden a declarat că sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe aeronavele multirol. Cu toate acestea, Kievul nu a obținut încă angajamente specifice și publice pentru livrarea acestora. Îndeplinirea dorinței armatei ucrainene, însă nu este o soluție pentru a câștiga războiul, susțin experți americani într-o analiză CNN.

12:18Trupele ucrainene continuă să avanseze pe flancurile orașului devastat Bahmut, deși „intensitatea" mișcării lor a scăzut, iar Rusia aduce mai multe forțe, a declarat luni ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, potrivit Reuters.

12:05Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ruși, a publicat duminică o poză de la ​un miting de amploare din centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova, sugerând că mulțimea de oameni din fotografie ar participa la un protest împotriva președintei Maiei Sandu în Găgăuzia, regiunea semi-autonomă condusă de partidul ȘOR.

Soldații ucraineni continuă să lupte în Bahmut - forțele armate

11:54Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, susține că forțele ruse au început operațiunile de deminare în Bahmut, scrie The Guardian, citând agenția rusă de stat Tass.

„Există o deminare preliminară a orașului. Este important pentru noi să facem o deminare completă și minuțioasă, care este și dificilă, având în vedere amploarea ostilităților care au avut loc acolo”, a spus Pușilin la postul TV Rossiya-24.

11:35 Luptele continuă în Bahmut, au declarat forțele armate ucrainene în actualizarea lor de dimineață, după ce Rusia a afirmat că a finalizat „eliberarea" orașului din estul țării în weekend, potrivit The Gurdian.

„(În Bahmut) inamicul continuă să conducă acțiuni ofensive. Luptele pentru orașul Bahmut continuă", au declarat forțele armate, adăugând că în ultima zi forțele rusești au „încercat fără succes să recupereze pozițiile pierdute la sud de așezarea (din apropiere) Ivanivske".

Rusia a efectuat, de asemenea, lovituri aeriene asupra Bahmut.

Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi confirmate de o sursă independentă.

10:57Rusia înființează un nou grup de atac aerian pentru a lovi Ucraina, susține ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni dimineață.

10:06Mașina de lux a Patriarhului Kirill ar fi lovit luni dimineață un autorusim în centrul Moscovei, relatează publicația rusă Baza. O persoană a fost rănită.

09:40 Cel puțin opt persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate într-un atac aerian rusesc în cursul nopții asupra regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat luni oficiali ucraineni, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus 20 de drone și patru rachete de croazieră, transmite Reuters.

Întâlnirea lui Zelenski cu Lula a eșuat

09:05Compania ucraineană de stat Energoatom, care produce energie electrică, a declarat luni că a existat o pană de curent la centrala nucleară Zaporojie, după ce un oficial instalat în Rusia a declarat că centrala a fost comutată la alimentarea cu energie de rezervă și de urgență, transmite Reuters.

„Da, avem cea de-a șaptea pană de curent de la începutul ocupației (rusești)", a declarat Energoatom pentru Reuters.

Iuriy Malashko, guvernatorul regiunii Zaporojie, a declarat că a avut loc un incendiu la una dintre instalațiile din orașul Zaporojie, din cauza unei supraîncărcări a sistemului energetic.

„Problemele cu alimentarea cu energie electrică care au apărut în orașul Zaporojie nu au legătură cu bombardamentele", a declarat Malashko pe canalul său de Telegram.

09:00Forțele ucrainene au nlovit cinci zone de concentrare a trupelor rusești, două depozite de muniții, trei unități de artilerie la pozițiile lor de tragere, două puncte de control, un sistem de război electronic, un sistem de rachete antiaeriene și „o altă țintă importantă", a precizat Statul Major General în actualizarea de luni dimineață, transmite The Kyiv Independent.

08:57O femeie îmbrăcată cu o rochie în culorile drapelului ucrainean a protestat pe covorul roșu al celei de-a 76-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, duminică, turnându-și sânge fals pe ea înainte de a fi înlăturată de agenții de securitate, relatează WION.

07:56Misiunea de supraveghere aeriană a NATO în statele baltice va avea sediul temporar în Letonia în loc de Estonia în 2024, au afirmat duminică miniştri ai apărării din ţări vecine membre ale UE, relatează dpa și Agerpres.

07:33Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat luni că o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în marja summitului G7 din Japonia, a eșuat deoarece Zelenski a întârziat, transmite Reuters.

06:35 Transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO în conflict, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un mesaj publicat luni dimineaţa, potrivit Reuters și news.ro

​h2: Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-------------------

Evenimentele de duminică, ziua 452 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro