Liderul opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil, l-a acuzat pe Aleksander Lukașenko că a ordonat personal transferul ilegal de orfani ucraineni și a sugerat că acesta ar putea fi vinovat de crime de război, relatează The Guardian.

Aleksandr LukaşenkoFoto: Belarus' Presidential Press Office / AP / Profimedia

Țihanovskaia, care locuiește în exil la Vilnius, a spus că au fost strânse „dovezi ample” care indică „implicarea directă” a lui Lukașenko și a regimului său în deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia în Belarus.

„Aleksander Lukașenko a ordonat personal transferul orfanilor în Belarus și a facilitat sosirea acestora prin sprijin financiar și organizațional”, se arată într-un raport trimis de Svetlana Țihanovskaia președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și miniștrilor de externe ai UE.

Echipa lui Svetlana Țihanovskaia estimează că cel puțin 2.150 de copii vor fi aduși în Belarus până la sfârșitul lunii mai 2023. Unii au fost trimiși în tabăra Dubrava din regiunea Minsk, despre care se spune că este condusă de Belaruskali, o companie de stat de potasiu și sursă majoră de venituri pentru regimul Lukașenko.

Acuzația împotriva lui Lukașenko și Belaruskali vine pe fondul presiunii tot mai mari asupra UE pentru a înăspri sancțiunile împotriva Belarusului. UE a impus deja sancțiuni Belarusului, inclusiv Belaruskali, atât pentru rolul său în sprijinirea invaziei ruse, cât și pentru represiunea brutală a protestatarilor în urma alegerilor din 2020. Dar o prelungire a sancțiunilor a fost suspendată de luni de zile, din cauza întrebării dacă Belaruskali ar trebui să primească o scutire în numele securității alimentare.

Comisia Europeană a propus o scutire pentru Belaruskali în convingerea că va atenua penuria globală de alimente.

Lituania, susținută de Polonia, Estonia și Ungaria, refuză să aprobe sancțiunile, dacă este inclusă o scutire pentru Belaruskali. Vilnius susține că piața se adaptează pentru a oferi alternative la potasiu din Belarus. „Este de datoria noastră să nu cădem în capcana propagandei ruse. Lipsa îngrășămintelor [și] sancțiunilor împotriva Rusiei nu provoacă insecuritate alimentară”, a transmis luni Ministerul de Externe lituanian pe Twitter.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului pentru drepturile copilului Maria Alekseyevna Lvova-Belova pentru crima de război de deportare ilegală a copiilor.