Președintele american Joe Biden a declarat că a primit „asigurări categorice” din partea lui Volodimir Zelenski că Ucraina nu va folosi avioane de luptă F-16 furnizate de Occident pentru a intra pe teritoriul rusesc, transmite Reuters.

Volodimir Zelenski și Joe Biden la reuniunea G7 din JaponiaFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Biden a spus duminică, la Hiroshima, Japonia, după reuniunea G7, că avioanele de luptă F-16 ar putea fi folosite „oriunde s-ar afla trupele rusești în Ucraina și în zonă”.

El a spus că este „foarte puțin probabil” ca avioanele să fie folosite în orice ofensivă ucraineană din următoarele săptămâni, dar că trupele ucrainene ar putea avea nevoie de astfel de arme pentru a se apăra împotriva forțelor rusești aflate în afara razei lor de acțiune actuale.

Duminică, liderii din G7 au subliniat că nu vor renunța la susținerea Ucrainei, un avertisment adresat președintelui rus Vladimir Putin, chiar când acesta susținea că a cucerit orașul Bahmut, lucru negat de Kiev.

Biden a anunțat un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari, inclusiv artilerie și vehicule blindate, pentru Ucraina, în ultima zi a summitului de trei zile al G7.

Biden: Avioanele F-16 vor „face o mare diferență”

Liderul american le-a spus liderilor G7 în timpul summitului că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16, dar Kievul nu a obținut încă angajamente specifice și publice pentru livrarea avioanelor de luptă.

Tot duminică, Zelenski a declarat că este încrezător că Kievul va primi avioane de luptă F-16 din partea Occidentului.

Biden a declarat reporterilor că a discutat această problemă cu Zelenski în timpul întâlnirii lor private. El a spus că avioanele F-16 nu ar fi ajutat forțele ucrainene în ceea ce privește Bahmut, de exemplu, dar ar putea „face o mare diferență în ceea ce privește capacitatea de a face față la ceea ce urmează să se întâmple în viitor”.

___