Președintele Joe Biden a aprobat planurile de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, potrivit unor rapoarte citate de Sky News.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Sursele neidentificate au declarat că liderul american a anunțat că a aprobat antrenamentul, care probabil va fi efectuat în Europa în următoarele luni.

Biden le-a spus liderilor G7 că deciziile privind momentul, numărul și cine va furniza avioanele de luptă de generația a patra pentru ca Ucraina să le folosească în luptă vor fi luate în lunile următoare, în timp ce antrenamentul este în curs de desfășurare.

Un avion de vânătoare foarte manevrabil, F-16 este versatil și poate atinge viteze de peste 1.200 de km/h.

Acesta poate localiza ținte în orice condiții meteorologice și poate detecta avioanele care zboară la joasă înălțime, potrivit SUA.

Volodimir Zelenski a cerut în mod constant furnizarea de avioane de luptă occidentale pentru a consolida apărarea țării sale, dar până acum s-a confruntat cu scepticismul SUA.

În conformitate cu normele privind licențele de export, SUA trebuiau să aprobe orice efort aliat de a antrena piloți ucraineni.

Membrii NATO, Polonia și Slovacia, au început recent să predea Ucrainei avioane de luptă MiG-29, în timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Referință: