Serhii Holubțov, un comandant ucrainean al forțelor aeriene a declarat că Ucraina are mare nevoie de avioane de luptă F-16, pe care le-a descris joi drept „de patru sau cinci ori” mai eficiente decât avioanele din epoca sovietică utilizate în prezent de Ucraina, relatează Reuters.

avioane F-16Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Serhii Holubțov a declarat că, în timp ce avioane de luptă MiG-29 din era sovietică sunt un „pas important”, avioanele nu au îndeplinit pe deplin cerințele câmpului de luptă ale Ucrainei.

Membrii NATO, Polonia și Slovacia, au început recent să predea Ucrainei avioane de luptă MiG-29, în timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Dar Holubțov a spus că, deși avioanele de război din epoca sovietică sunt mai bune decât nimic, ele nu vor fi capabile să contracareze pe deplin vasta forță aeriană a Rusiei.

"F-16 este un avion de vânătoare care a devenit o aeronavă multirol care poate îndeplini întregul spectru de sarcini aeriene. MiG-29, din păcate, este (un avion) ​​din secolul trecut", a spus el la televiziunea națională.

Într-o vizită la Varșovia, miercuri, președintele Volodimir Zelenski a spus că el crede că Polonia va avea un rol principal în formarea unei „coaliții” a puterilor occidentale care va furniza avioane de război Ucrainei. Varșovia a contribuit la stimularea sprijinului pentru aprovizionarea cu tancuri la începutul acestui an.

În timpul vizitei lui Zelenski, Polonia a promis Ucrainei încă 10 avioane MiG-29, pe lângă cele patru deja furnizate.

Orice posibilă coaliție a unor state care să trimită F-16 s-ar baza probabil pe sprijinul SUA, de departe cel mai mare operator și constructor de avioane.

Cu toate acestea, Washingtonul a exclus deocamdată trimiterea de avioane F-16 în Ucraina, iar oficialii americani au estimat că cel mai scurt timp necesar pentru antrenamentul forțelor ucrainene și livrare este de 18 luni.

Holubțov a spus că există posibilitatea ca piloți străini să piloteze avioane ucrainene, dar că aceștia vor fi folositori doar atunci când vor zbura aeronave pe care au fost deja antrenați.

El a mai spus că doi piloți ucraineni au fost supuși unor teste în SUA pentru a le evalua abilitățile, despre care a spus că au fost un „succes” și ar putea duce la o „scurtare semnificativă” a timpului de pregătire necesar piloților ucraineni.