Liderii celor mai bogate democrații din lume au convenit vineri să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei și au promis sprijin financiar pentru Ucraina, în timp ce Zelenski (ce va ajunge la reuniunea G7 din Japonia duminică) s-a dus în Arabia Saudită pentru a participa la summitul Ligii Arabe, unde a cerut sprijin pentru planul său de pace.

Transportor blindat ucrainean din DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 450, LIVETEXT:

09:12 Nou articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

01:50 Rusia a recrutat aproape 120.000 de militari până acum în acest an, se laudă Dmitri Medvedev

01:24Mai multe explozii puternice s-au auzit vineri seara în oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, care este sub controlul ruşilor de aproape un an, iar un consilier al primarului ucrainean, aflat în afara oraşului, susţine că exploziile au avut loc la o bază a forţelor Moscovei.

Petro Andriuşcenko, care nu se află în Mariupol, a declarat pe Telegram că este vorba despre o bază ce găzduieşte aproximativ 150 de soldaţi ruşi şi care este folosită în principal pentru sprijinul apărării aeriene.

01:06VIDEO Zelenski le-a cerut liderilor din Liga Arabă să nu închidă ochii la conflictul din Ucraina / Arabia Saudită, dispusă să medieze

00:52 Volkswagen a finalizat vânzarea fabricii Kaluga din Rusia

00:39Danemarca va antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16 după unda verde americană

Biden şi Zelenski vor avea întrevederi la summitul G7, în Japonia

00:13 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va avea întrevederi cu omologul său american Joe Biden, la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, a informat vineri şeful său de cabinet.

Cei doi lideri urmează să discute în special despre coaliţia internaţională vizând să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16, la care Joe Biden şi-a anunţat vineri sprijinul, ceea ce „va permite Ucrainei să aibă foarte curând tot ce trebuie ca să-şi apere cerul”, a spus şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Yermak, potrivit AFP.

El a confirmat astfel că preşedintele ucrainean, care s-a adresat vineri summitului Ligii Arabe în Arabia Saudită, va călători în Japonia pentru G7.

23:50Zelenski salută decizia „istorică” a SUA de a permite livrarea de avioane de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri decizia „istorică” a preşedintelui american Joe Biden care s-a declarat pregătit să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care le cere, avioane F-16 de fabricaţie americană.

23:26Premierul olandez Mark Rutte a salutat decizia SUA de a sprijini pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16.

„Împreună cu colegii mei britanici, danezi și belgieni, salutăm vestea că SUA este pregătită să aprobe pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16”, a declarat Rutte într-o postare pe Twitter. „Modalitățile vor fi stabilite în următoarele săptămâni”.

23:14 O jucătoare de tenis ucraineană a refuzat să-și salute adversara rusoaică: „O bombă a explodat lângă casa bunicilor mei” / Replica rusoaicei

Jucătoarea ucraineană de tenis Anhelina Kalinina a refuzat să dea mâna cu adversara sa din Rusia după victoria sa în semifinalele Mastersului de la Roma, în Italia, vineri, potrivit CNN.

Erdogan salută „relaţia specială” pe care o are cu Vladimir Putin

22:50Erdogan spune că nu e încă pregătit să susţină aderarea Suediei la NATO şi salută „relaţia specială” pe care o are cu Vladimir Putin

21:56Barack Obama și Stephen Colbert, printre cei 500 de americani cărora li s-a interzis accesul în Rusia

Fostul președinte american Barack Obama și comediantul Stephen Colbert se numără printre cei 500 de cetățeni americani care vor avea interdicție de a intra în Rusia ca răspuns la ultima rundă de sancțiuni anunțate de Washington, a anunțat MAE de la Kremlin, potrivit Sky News.

De asemenea, Rusia a menționat că a refuzat ultima cerere a SUA de acces consular pentru reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, arestat în martie sub suspiciunea de spionaj.

21:40Grupul Wagner încearcă să folosească țări terțe pentru a ascunde achiziția de arme

Organizația de mercenari ruși Wagner Group a depus eforturi pentru a-și ascunde eforturile de a achiziționa echipamente militare pentru a le folosi în Ucraina, inclusiv prin încercarea de a procura materialele din Mali, unde grupul are un punct de sprijin puternic, a declarat un oficial american pentru CNN.

21:16 Procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan, pus de Rusia pe lista persoanelor urmărite

20:48Premierul britanic Rishi Sunak a salutat anunțul Washingtonului privind susținerea cu avioane de război a Ucrainei împotriva Rusiei.

"Este binevenit anunțul că SUA va aproba antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16. Marea Britanie va lucra împreună cu SUA și cu Olanda, Belgia și Danemarca pentru a oferi Ucrainei capacitatea de luptă aeriană de care are nevoie", a scris Sunak pe Twitter.

Biden a dat undă verde instruirii piloților ucraineni pe avioane F-16

20:29Eșecul armelor-minune ale Rusiei înseamnă pentru Putin sfârșitul jocului

Ultimul atac masiv asupra Kievului, în care s-au folosit drone iraniene de tip Shahed, rachete supersonice Kalibr și Kinjal, nu a însemnat decât o umilire de ultimă speță pentru Putin, scrie colonelul Richard Kemp, fost comandant de infanterie, pentru The Telegraph.

Am văzut cum forțele aeriene ucrainene, dotate cu sisteme Patriot americane și cu Gheparduri germane, păreau să fi reușit să respingă fiecare rachetă rusească de pe cer. La lumina zilei, orașul a revenit la normal, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Acest eveniment simbolizează dârzenia ucraineană și slăbiciunea rusească. Mai ales aceasta din urmă.

19:36De ce zboară Zelenski în jurul lumii pentru a participa la summitul G7? - analist militar

Președintele ucrainean a sosit în această dimineață la Jeddah, unde liderii arabi organizează un summit. De asemenea, el urmează să participe la summitul liderilor G7 din orașul japonez

Analistul militar Sean Bell a declarat pentru Sky News că G7 reprezintă cele mai bogate democrații din lume și că, prin urmare, vizitarea acestor țări îi oferă lui Zelenski o „oportunitate unică” de a se angaja în discuții cu acestea.

18:55Biden susține planurile de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16

Președintele Joe Biden a aprobat planurile de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, potrivit unor rapoarte citate de Sky News.

Mai multe surse au declarat că liderul american a anunțat că a aprobat antrenamentul, care probabil va fi efectuat în Europa în următoarele luni.

Cum s-a schimbat mentalitatea rușilor de rând privind utilizarea arsenalului țării

18:36 Ungaria avertizează din nou cu privire la problema maghiarilor din Transcarpatia: „De neconceput ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene”

18:12Sute de persoane protestează în Georgia după ce țara a reluat zborurile cu Rusia

Poliția georgiană a dispersat în această după-amiază protestatarii care s-au adunat pe aeroportul din Tbilisi pentru a întâmpina un zbor al companiei Azimuth Airlines de la Moscova, primul care sosește din Rusia din iulie 2019, cu pancarte și sloganuri care criticau Kremlinul și ceea ce ei au descris ca fiind cursul pro-Rusia al guvernului lor, potrivit Sky News.

17:41 ​Poşta Moldovei a oprit temporar trimiterea coletelor şi scrisorilor în Rusia

17:25„Noua normalitate”: Un expert în strategie nucleară explică cum s-a schimbat mentalitatea rușilor de rând privind utilizarea arsenalului țării

Profesorul Dmitri Adamski - expert în strategie nucleară și în politica de securitate a Rusiei - susține pentru Foreign Affairs că schimbarea de mentalitate în rândul liderilor ruși din ultimii ani și schimbarea limbajului pe care aceștia tind să îl folosească atunci când fac aluzie la arsenalul țării are implicații îngrijorătoare.

„Războiul a accentuat și mai mult gândirea strategică a liderilor ruși și a normalizat armele nucleare în conștiința publicului. Aceste tendințe care se consolidează reciproc au implicații pentru comportamentul viitor al Rusiei”, potrivit lui Adamski.

17:09Franţa vrea să comande 130 de blindate pentru a le înlocui pe cele trimise Ucrainei

16:51Greenpeace a fost declarată „organizație indezirabilă” de către Rusia, conform procurorului general rus Igor Krasnov, citat de Reuters.

Cine este Evgheni Roizman, unul dintre ultimii opozanți ai lui Putin?

16:40Polonia a cerut vineri Beijingului să condamne invazia Rusiei în Ucraina și a criticat "șantajul" nuclear al Moscovei, în timpul unei întâlniri la Varșovia.

16:34Andriy Yermak, șeful Administrației prezidențiale ucrainene, despre vizita lui Zelenski în Arabia Saudită: „Vizita de lucru în Regatul Arabiei Saudite a început cu întâlnirea președintelui cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Președintele l-a invitat pe Mohammed bin Salman al-Saud să viziteze Ucraina”.

15:56 Cinci militari dintr-un regiment de voluntari belaruși care luptă pentru Ucraina au fost uciși în luptele pentru Bahmut, a declarat vineri principala figură a opoziției belaruse în exil.

„Am aflat cu inima frântă de moartea a cinci membri ai regimentului belarus Kastus Kalinouski care luptă în Bahmut. Regimentul a raportat că un comandant a fost ucis în timp ce ajuta la evacuarea răniților", a scris Svetlana Tikhanovskaia pe Twitter.

„Patru (cadavre) se află încă sub dărâmături în urma tirurilor de artilerie inamice asupra clădirii lor și nu pot fi recuperate în acest moment. Luptele continuă", a adăugat ea.

15:48În Arabia Saudită, Zelenski spune că „unele” țări arabe „închid ochii” la invazia rusă. Președintele ucrainean a declarat vineri că „unele” țări arabe „închid ochii” la invazia Rusiei în țara sa, în timp ce participa la summitul Ligii Arabe din Arabia Saudită.

„Din nefericire, unele țări din lume și aici, printre voi, închid ochii la aceste închisori și anexării ilegale”, a declarat el, făcând apel la liderii regionali să „privească cu onestitate” războiul, potrivit AFP.

Zelenski cere țărilor arabe să sprijine planul său de pace

15:41„Ultimele rămăşiţe” ale acordurilor de control al armamentelor între Rusia şi SUA dispar, a declarat vineri Kremlinul, după ce un grup de senatori americani a introdus joi un proiect de lege ce prevede retragerea Statelor Unite din tratatul New START privind controlul armamentului nuclear.

15:32 Zelenski a îndemnat țările prezente la summitul Ligii Arabe să sprijine inițiativa sa de pace pentru a pune capăt războiului rusesc.

Zelenski, care se află la prima sa vizită în Arabia Saudită, a spus într-un discurs că delegații vor primi fiecare textul planului de pace în 10 puncte și le-a cerut să lucreze cu Ucraina direct, fără intermediari. (Reuters)

15:23 Rusia: Cine este Evgheni Roizman, unul dintre ultimii opozanți ai lui Putin?

Fostul primar al orașului Ekaterinburg riscă cinci ani de închisoare pentru „discreditarea forțelor armate”.

Carismatic, controversat, original, Evgheni Roizman este unul dintre ultimii adversari ai lui Vladimir Putin, încă prezent în Rusia şi care nu a fost condamnat la o pedeapsă grea de închisoare. Le Point îi face un portret acestui adversar neclasificat al lui Vladimir Putin.

15:16Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Arabia Saudită, unde va participa la summitul Ligii Arabe ca parte a primei sale vizite oficiale efectuate după declanșarea invaziei rusești într-un stat care nu este membru al NATO.

Declarație halucinantă a lui Patrușev

15:13Autoritățile de la Chișinău duc o campanie intensă de mobilizare a oamenilor la Adunarea „Moldova Europeană”, convocată duminică în Piața Marii Adunări Naționale. „Sunt Maia Sandu și vă aștept la adunarea Moldova Europeană” - este mesajul care răsună în autobuzele societății de transport public din Capitala Republicii Moldova. La eveniment și-a anunțat vineri participarea și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

15:11 Polonia a cerut vineri Chinei să „condamne agresiunea Rusiei" în Ucraina, în timpul unei întâlniri bilaterale la Varșovia cu emisarul special chinez Li Hui însărcinat cu dosarul ucrainean, potrivit Ministerului polonez de Externe.

Adjunctul ministrului polonez de externe Wojciech Gerwel „și-a exprimat speranța că China (...) va condamna agresiunea Rusiei și va face presiuni asupra Moscovei pentru a reveni la principiile dreptului internațional". (AFP)

15:07 Nikolai Patrușev, considerat succesorul aparent al președintelui rus Vladimir Putin și „super-șoimul” său în materie de politică externă, a amenințat vineri că un nor radioactiv se apropie de Europa după ce forțele ruse ar fi aruncat în aer un depozit ce conținea muniție cu uraniu sărăcit.

15:02 Vladimir Putin a declarat vineri că Occidentul încearcă să creeze o prăpastie între diferitele grupuri etnice și naționale din Rusia și să divizeze țara în zeci de state diferite. El a spus că, cu cât Occidentul lovește Rusia cu mai multe sancțiuni, cu atât mai mare este nivelul de coeziune în cadrul societății rusești. (Reuters)

Câte rachete produce Rusia pe lună

14:43 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat vineri cartierul general al forțelor ruse care luptă în regiunea ucraineană Zaporojie, potrivit agențiilor de presă rusești, care au postat și un clip video.

14:37 Rusia a epuizat un stoc important rachete, dar a reușit să își stabilizeze producția, lucru ce este evidențiat de resturile rachetelor doborâte, a declarat Vadim Skibițkîi, adjunctul șefului serviciului de informații ucrainean, potrivit RBC Ucraina și Kyiv Post.

„Rușii aduc Kalibr în Crimeea ocupată cel puțin de două ori pe lună. În prezent, Rusia este capabilă să producă lunar aproximativ 25 de Kalibr, 35 de de X-101, două Kinjal și 5 rachete balistice 9M723 pentru Iskander-M", a declarat Skibițkîi.

„Prin urmare, ei reușesc să importe componente pentru producerea de rachete în ciuda sancțiunilor internaționale", a adăugat el.

14:11 Principalele extrase din comunicatul de vineri al liderilor G7:

„Ne vom extinde acțiunile pentru a ne asigura că exporturile tuturor articolelor esențiale pentru agresiunea Rusiei, inclusiv cele folosite de Rusia pe câmpul de luptă, sunt restricționate în toate jurisdicțiile noastre, inclusiv exporturile de mașini industriale, unelte și alte tehnologii pe care Rusia le folosește pentru a-și reconstrui mașina de război.

Îi vom viza în continuare pe cei care operează în aceste sectoare-cheie, cum ar fi producția, construcțiile și transporturile, precum și serviciile pentru întreprinderi. Vom preveni în continuare evitarea și eludarea măsurilor noastre împotriva Rusiei, inclusiv vizând entitățile care transportă materiale către front."

Ne vom consolida coordonarea pentru a preveni și a reacționa față de părțile terțe care furnizează arme Rusiei și vom continua să luăm măsuri împotriva entităților din țări terțe care sprijină material războiul Rusiei.

Luăm măsuri pentru a reduce și mai mult posibilitățile pe care le are Rusia de a eluda măsurile noastre financiare, inclusiv prin împiedicarea utilizării sucursalelor din țări terțe ale băncilor rusești pentru a evita sancțiunile"

Rușii spun că au distrus 50 dintre cele 20 de HIMARS-uri ucrainene

14:03 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat vineri că NATO își sporește capacitatea militară la granițele Rusiei, potrivit agenției de presă TASS.

13:46 Zelenski a sosit vineri la Jeddah, cu un avion al guvernului francez, pentru a participa la summitul Ligii Arabe. „Regatul Arabiei Saudite joacă un rol semnificativ și suntem pregătiți să ducem cooperarea noastră la un nou nivel", a scris el pe Twitter la scurt timp după sosire.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, a mai mediat în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Anul trecut, el a obținut eliberarea a 10 străini capturați de Rusia în Ucraina, cel mai probabil datorită legăturilor sale strânse cu Vladimir Putin. (Reuters)

13:36 Ministerul rus de externe susține că a distrus până acum 50 de HIMARS-uri ucrainene, în condițiile în care aceștia au primit doar 20 de astfel de lansatoare.

De asemenea, Moscova pretinde că a distrus 8 din cele 13 lansatoare de tip M270 livrate Kievului de aliații occidentali, 185 de tunuri M-777 (ucrainenii au primit doar 155) și 5 Bradley, dintre care 4 în septembrie, deși SUA le-a promis în ianuarie și primele au început să vină în aprilie.

Unde ar fi al doilea sistem Patriot al ucrainenilor

13:21 Summitul G7: Ucraina are sprijin bugetar pentru anul acesta și începutul anului viitor

13:09 Un blindat rusesc încărcat cu mine antitanc a fost vaporizat după ce a fost lovit de grenade aruncate dintr-o dronă ucraineană:

12:55 „Rușilor nu le va plăcea, nu le va plăcea deloc”. Unde ar fi al doilea sistem Patriot al ucrainenilor și legătura cu ziua neagră a aviației ruse

12:03Ungaria este pregătită să ofere o platformă pentru negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina, a declarat vineri ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat agenției RIA Novosti, șeful diplomației ungare subliniind că țara sa plătește „un preț mare” pentru conflictul din țara vecină.

Noua estimare a pierderilor rusești

11:35 Trupele ruse încearcă să recucerească zonele pe care le-au pierdut în jurul orașului Bahmut, dar forțele Kievului resping atacurile, a declarat vineri ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar.

Forțele rusești au câștigat ceva teren în interiorul orașului în sine, dar nu îl controlează și luptele continuă, a spus Maliar la televiziune. (Reuters)

11:28 Premierul indian Narendra Modi se va întâlni cu Zelenski în marja summitului G7 de la Hiroshima, a relatat vineri postul de televiziune CNN-News 18.

11:12 Premierul rus Mihail Mișustin va vizita China în perioada 23-24 mai. „La invitația premierului Li Qiang (...), premierul Federației Ruse, Mișustin, va efectua o vizită oficială în China în perioada 23-24 mai", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

„Va fi discutată cooperarea sino-rusă în domeniile economic și comercial", a precizat și Kremlinul. (AFP)

11:03 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 660 de soldați, 4 tancuri, 4 alte blindate, 12 tunuri, 10 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 1 echipament special, 10 drone și 21 de rachete de croazieră.

Zelenski se duce la summitul Ligii Arabe înainte de participarea la reuniunea G7

10:51 Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că este puțin probabil ca orașul Bahmut să cadă în mâinile forțelor sale în următoarele două zile.

„Bahmut încă nu a fost cucerit. Este puțin probabil să fie cucerit mâine sau poimâine", a spus Prigozhin într-un mesaj vocal postat pe Telegram.

„Există un cartier cunoscut sub numele de `Avionul` - este ca o fortăreață inexpugnabilă dintr-o platformă de clădiri cu mai multe etaje în sud-vestul Bahmutului, unde au loc lupte incredibil de grele." (Reuters)

10:39 În ultimele săptămâni, forțele ruse au consolidat pozițiile defensive în interiorul și în jurul centralei nucleare Zaporojie, au declarat pentru Reuters patru martori oculari.

Noi tranșee au fost săpate în jurul orașului și au fost amplasate mai multe mine. Camerele de supraveghere de la centrală sunt îndreptate spre nord, peste un mare bazin, spre teritoriul controlat de Ucraina.

Rușii au poziții de tragere instalate în vârful unora dintre clădirile uzinei de câteva luni. Au fost instalate plase pentru o posibilă descurajare a dronelor.

09:52 Pe drumul spre Japonia Zelenski se va opri vineri în Arabia Saudită unde va participa la summitul Ligii Arabe, au declarat pentru CNN doi diplomați arabi.

09:45 Zelenski va merge în Japonia pentru summitul G7 / De ce reuniunea are loc la Hiroshima

Ucrainenii au preluat inițiativa în jurul Bahmut

09:02 Evaluarea britanică de vineri dimineață:

  • Un tren a deraiat joi în apropiere de Simferopol, blocând singura linie de cale ferată către portul Sevastopol, baza Flotei ruse a Mării Negre (BSF). Autoritățile feroviare au declarat că a fost rezultatul unei „interferențe din exterior".
  • Rusia va interveni pentru a repara rapid linia, dar incidentul va întrerupe livrările de bunuri și, potențial, și de armament, cum ar fi rachetele de croazieră Kalibr, către BSF.
  • Orice sabotaj în această zonă sensibilă va spori și mai mult îngrijorarea Kremlinului cu privire la capacitatea sa de a proteja alte infrastructuri-cheie din Crimeea. Peninsula continuă să aibă un rol psihologic și logistic vital pentru războiul Rusiei în Ucraina.

08:46 Forțele ucrainene au preluat inițiativa tactică și au obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în jurul Bahmutului în cadrul operațiunilor de contraatac de joi, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Aceste operațiuni sunt o continuare a contraatacurilor localizate pe care forțele ucrainene le desfășoară de câteva zile și nu reflectă începutul unei noi operațiuni majore.

Mai mulți bloggeri militari ruși au afirmat că forțele ucrainene au trecut prin liniile defensive rusești la sud și sud-vest de Ivanivske (6 km vest de Bahmut) și la nord-vest de Klishchiivka (6 km sud-vest de Bahmut) dinspre nord-vest. De asemenea, bloggeri ruși au afirmat că forțele rusești s-au retras din pozițiile de la nord de Sakko i Vantsetti (15 km nord de Bahmut) spre pozițiile de la sud de localitate, dar că forțele ucrainene nu au intrat încă în aceasta.

Rușii au lansat azi-noapte 28 de rachete și drone

08:38 Apărarea antiaeriană ucraineană a respins azi-noapte un alt atac aerian rusesc, distrugând 19 drone și rachete din cele 28 lansate, a anunțat armata ucraineană, potrivit Reuters

„Trei rachete Kalibr lansate din Marea Neagră și 16 drone au fost doborâte. Loviturile continuă aproape în fiecare zi", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, pentru televiziunea ucraineană.

08:20 Explozii au fost raportate în Lviv în noaptea de joi spre vineri, a relatat Radio Svoboda pe Telegram. Explozii au fost raportate, de asemenea, de grupuri locale de monitorizare în regiunile Cernihiv, Nikolaev și Dnipropetrovsk, inclusiv în orașul Krivoi Rog. (Kyiv Independent).

07:52 Administrația Biden a semnalat aliaților europeni în ultimele săptămâni că SUA le-ar permite să exporte F-16 în Ucraina, potrivit surselor CNN, în condițiile în care Casa Albă se află sub o presiune tot mai mare din partea membrilor Congresului și a aliaților pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze aceste avioane de luptă.

Cu toate acestea, oficialii administrației nu au cunoștință de nicio solicitare oficială din partea vreunui aliat de a exporta avioane F-16, iar oficialii Departamentului de Stat care ar trebui în mod normal să fie însărcinați cu documentația pentru a aproba astfel de transferuri de la terți nu au fost anunțați să se apuce de treabă, au declarat sursele citate.

07:01 Puterea lui Putin scârțâie? De la insultele lui Prigojin la oligarhii ruși sub presiune

Începe summitul G7, se pregătesc noi sancțiuni „semnificative”

06:54 Zelenski ar urma să ajungă duminică la summit-ul G7 - presă

06:52 De ce au eșuat încercările lui Putin de a șantaja Europa folosind energia

06:03 După Marea Britanie, Uniunea Europeană anunţă că va limita comerţul cu diamante ruseşti

05:51 Ucraina: Noi alerte aeriene nocturne la Kiev şi în alte oraşe

01:11 Summitul G7 de la Hiroshima: SUA anunță noi sancțiuni „semnificative” împotriva Rusiei / PLUS: La ce ne putem aștepta și ce speră liderii care vor participa

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul său dorește măsuri pragmatice pentru a preveni eludarea sancțiunilor impuse Rusiei, părând să tempereze apelurile SUA pentru o interdicție mai amplă a exporturilor.
  • Liderii G7 vor discuta despre cum să depisteze comerțul cu diamante rusești în vederea impunerii de restricții într-o etapă ulterioară, a declarat un oficial UE. Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, intenționează să anunțe o interdicție asupra diamantelor rusești și a importurilor de metale din Rusia, inclusiv cupru, aluminiu și nichel.
  • Bateria de rachete Patriot avariată de un un atac rusesc de rachete pe frontul din Ucraina a fost reparată, a declarat joi Pentagonul.
  • Nu există nicio îndoială că Rusia are „intenția și capacitatea” de a viza energia subacvatică și liniile de comunicații ale Occidentului, a spus secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.
  • Ucraina a spus joi că a respins atacuri rusești în Bahmut și în jurul orașului și a obținut câștiguri de un kilometru în unele locuri, câștigând timp pentru „anumite acțiuni planificate”.
  • Papa Francisc speră să trimită emisari de pace președinților Ucrainei și Rusiei pentru a încerca să negocieze o încetare a focului, a raportat joi un site catolic.
  • Fostul premier britanic Boris Johnson l-a descris pe Emmanuel Macron drept „greţos” și „lingăul lui Putin”, afirmă un consilier al lui Johnson din perioada în care acesta era șeful guvernului de la Londra.
  • Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a acuzat joi unităţile regulate ale armatei ruse că s-au retras 570 de metri la nord de oraşul Bahmut din estul Ucrainei, lăsând expuse flancurile propriilor luptători.
  • Armata ucraineană a achiziționat sute de drone în acest an folosind banii colectați de agențiile anticorupție din soluționări în cazuri de corupție.
  • România merge mai departe cu o serie de achiziții militare impresionante: 2 miliarde de euro pentru 2 submarine Scorpene de la francezii de la Naval Group / 1 miliard de euro pe 54 de tancuri Abrams M1A2 din SUA / Vânătoare de mine second-hand din Marea Britanie și rachete antinavă „stealth” NSM pentru navele purtătoare de rachete din marină.
  • Kremlinul a declarat joi că decizia de a îngheța conturile bancare ale ambasadelor și consulatelor Finlandei din Rusia a fost un răspuns la actele neprietenoase ale „Occidentului colectiv”.
  • Armata ucraineană a notat miercuri că o armă autopropulsată pe care primit-o de la partenerii occidentali încă de anul trecut este „probabil” cea mai bună din lume.
  • Pentagonul a supraestimat valoarea munițiilor, rachetelor și a altor echipamente pe care le-a trimis Ucrainei cu aproximativ 3 miliarde de dolari, o eroare care ar putea deschide calea trimiterii mai multor arme Kievului pentru apărarea sa împotriva forțelor rusești.
  • „Coridorul” de cereale din Marea Neagră nu și-a reluat încă activitatea, în ciuda declarațiilor Turciei și Rusiei privind prelungirea acordului, a declarat joi un oficial ucrainean de rang înalt. Acordul a fost prelungit miercuri pentru două luni.
  • Traficul feroviar a fost suspendat între Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, și orașul Sevastopol, după ce un tren de marfă care transporta cereale a deraiat, a declarat joi liderul regional instalat în Rusia. Deraierea a fost cauzată de „intervenția unor persoane din afară".
  • Kremlinul a confirmat că o delegație din țările africane care speră să prezinte inițiativa lor de a pune capăt conflictului din Ucraina va vizita Moscova. Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este gata să asculte „orice propunere" care să contribuie la rezolvarea conflictului.

-------------------