Volodimir Zelenski se duce în Japonia pentru a participa la summitul G7, unde se va întâlni cu omologul său american Joe Biden, care a deschis calea pentru o viitoare livrare de avioane de luptă către Ucraina. Zelenski urmează să aterizeze sâmbătă la Hiroshima, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică. El va participa duminică la întâlniri cu liderii G7 și ai altor țări invitate la summit.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 451, LIVETEXT:

09:11 Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

23:00 În comunicatul adoptat la finalul summitului, sâmbătă, grupul G7 a condamnat „în termenii cei mai fermi posibil” războiul „brutal” al Rusiei împotriva țării vecine Ucraina, calificându-l o „încălcare gravă a dreptului internațional”. În cadrul acestei declarații comune, liderii mondiali au făcut totodată apel la o „pace justă și durabilă” și și-au reafirmat intenția de a oferi Ucrainei sprijin militar, financiar și umanitar.

22:17 Ucraina încearcă să obţină includerea mai multor porturi şi a mai multor mărfuri în acordul pentru cerealele transportate pe Marea Neagră şi este dispusă să facă Rusiei o concesie

21:20 Papa Francisc îi cere unui cardinal italian să îşi asume o misiune de pace pentru Ucraina

Situația la Bahmut este „critică”, spune Ucraina

20:32Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a afirmat sâmbătă că situația în oraşul asediat Bahmut este „critică”, trupele ucrainene menținând o apărare în partea de sud-vest a orașului.

„Lupte grele în Bahmut. Situația este critică”, a declarat ea într-o postare pe Telegram. „La acest moment, apărătorii noștri controlează unele facilități industriale și de infrastructură din zonă și sectorul privat”, a mai precizat oficialul ucrainean, potrivit The Guardian.

19:53De ce a fost declarat „indezirabil” de către Moscova ONG-ul Greenpeace. „Prin campaniile sale de informare, împiedică realizarea de proiecte rentabile pentru Rusia”

19:30 Volodimir Zelenski a postat pe rețelele sociale un mesaj video în care îi informează pe ucraineni cu privire la prima sa zi la summitul G7, desfășurat la Hiroshima, în Japonia.

Președintele ucrainean spune că a avut întâlniri productive cu prim-ministrul indian Narendra Modi, cu premierul britanic Rishi Sunak, cu premierul italian Giorgia Meloni, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Formula de pace. Atragem cât mai multe ţări şi cât mai mulţi lideri posibil de dragul Ucrainei. Apărare. Programe de sprijin pe termen lung pentru Ucraina. Finanţe şi economie. Prima zi la Hiroshima este foarte puternică. A doua zi va fi şi mai puternică”, a notat Zelenski pe Twitter.

18:50Georgian Airways a reluat sâmbătă zborurile directe către Rusia, spre nemulţumirea Ucrainei şi UE

„Lumea izolează Rusia pentru a o forţa să oprească războiul, dar Georgia salută companiile aeriene ruse şi îşi trimite propriile sale avioane la Moscova. Asta în timp ce 20% din teritoriul georgian rămâne ocupat de Rusia cu impunitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, pe Twitter.

Zelenski, întâlniri bilaterale consecutive cu liderii mondiali

18:02 Prigojin a susținut că mercenarii Wagner controlează în întregime oraşul Bahmut, dar Ucraina dezminte

„Nu este adevărat. Unităţile noastre luptă la Bahmut” - a transmis un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serhi Cervatîi.

17:41 VIDEO Cum a fost capturat un soldat rus după ce a băut trei litri de rachiu cu colegii săi

17:00 Volodimir Zelenski a primit un călduros bun venit în Japonia, după ce a sosit pentru a participa la summitul Grupului celor Şapte (G7) de la Hiroshima pentru întâlniri bilaterale consecutive cu liderii mondiali, el discutând deja cu premierul indian Narendra Modi, cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cu prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak, printre alţii.

16:30 De la ochelari de soare la maşini de muls, SUA interzic exportul către Rusia a diferite articole de larg consum ce ar putea ajuta armata rusă

Prigojin susține că Wagner controlează în întregime oraşul Bahmut

16:02 Șeful grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat sâmbătă controlul total al orașului ucrainean Bahmut.

El a declarat că forțele sale se vor retrage din Bahmut din 25 mai pentru odihnă și reinstruire. „Am cucerit complet întregul oraș, casă cu casă”, a spus el.

15:41 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că deciziile luate de Grupul celor Șapte la summitul din Japonia au avut ca scop „dubla izolare” a Rusiei și a Chinei.

15:32 Ministrul apărării din Ucraina a postat pe Twitter un mesaj în stilul celor pentru promovarea marilor premiere cinematografice:

„Din această toamnă!

Cel mai mare blockbuster al forțelor aeriene din toate timpurile!

F-16 pe cerul Ucrainei!

Ne vom apăra văzduhurile!”

Amnistie pentru ucrainenii forțați să primească cetățenia rusă

15:07 Ucrainenii care au fost forțați să obțină pașapoarte rusești nu vor fi pedepsiți, a declarat un oficial citat de Kyiv Independent.

„Dacă nu poți părăsi (teritoriile ocupate) din diverse motive și, pentru a supraviețui, ești forțat să obții un pașaport rusesc - ia-l și supraviețuiește", a declarat la televiziune Avocatul Poporului din Ucraina, Dmytro Lubinets.

15:02 Zelenski a declarat că a invitat India să se alăture formulei de pace a Ucrainei în timpul discuțiilor sale cu premierul Narendra Modi, în marja summitului Grupului celor Șapte.

Zelenski a precizat pe Telegram că au discutat, de asemenea, despre nevoile Ucrainei în materie de deminare și spitale mobile în timpul primei lor întâlniri față în față de după începutul invaziei ruse. (Reuters)

14:16 Ucraina refuză orice mediere de pace cu Rusia care să nu excludă de la bun început orice pierdere teritorială pentru Kiev sau o încetare a luptelor, a afirmat, la Lisabona, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

„Niciun plan sau iniţiativă de pace, nicio mediere nu ar trebui să implice o pierdere legală sau reală de teritoriu ucrainean", a afirmat el la finalul unei întâlniri cu omologul său portughez Joao Gomes Cravinho.

„Nicio iniţiativă, nicio mediere nu ar trebui să se bazeze pe premisa că ar trebui să îngheţăm conflictul şi apoi să vedem ce se întâmplă", a adăugat Kuleba. (AFP via Agerpres)

Zelenski s-a întâlnit cu Sunak și Meloni

13:57 Bombardamentele rusești au ucis 5 persoane și au rănit alte 13 în mai multe regiuni ucrainene, potrivit autorităților locale citate de Kyiv Independent.

Astfel, loviturile rusești au ucis cinci civili și au rănit patru între 19 și 20 mai în regiunile Herson, Harkov și Donețk.

13:49G7 a cerut vineri tuturor participanților la acordul privind Marea Neagră „să continue și să implementeze pe deplin buna funcționare a acestuia la potențialul său maxim și atât timp cât va fi necesar", se arată într-un comunicat.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu încă două luni la începutul acestei săptămâni, în cadrul unui înțelegeri la care s-a ajuns cu o zi înainte ca Rusia să fi putut părăsi pactul, invocând obstacolele în calea exporturilor sale de cereale și îngrășăminte. (Reuters)

12:55 Zelenski s-a întâlnit sâmbătă cu premierul britanic Rishi Sunak în marja summitului G7 de la Hiroshima.

Aceștia s-au îmbrățișat călduros la întâlnire și s-au așezat unul lângă altul pentru a purta discuții înainte ca mass-media să fie scoasă din sală, transmite Reuters.

Anterior, Zelenski a avut în Japonia și o întâlnire și cu premierul italian Giorgia Meloni.

Ce spune Rusia despre livrarea de F-16 Ucrainei

12:46 Reacția Rusiei la scenariul livrării de F-16 către Ucraina: „Implică riscuri colosale”

12:20VIDEO Ce a rămas dintr-una din cele mai moderne arme trimise de Marea Britanie în Ucraina după ce rușii au lovit-o cu o dronă kamikaze

11:47 Un consilier al președintelui Andrzej Duda a declarat că obiectul care a intrat în spațiul aerian al Poloniei anul trecut și a fost găsit căzut în aprilie era o rachetă de fabricație rusească. Pawel Szrot a spus că a fost găsit vârful rachetei și că acesta este „ciudat", deoarece este din beton.

El a afirmat că este vorba de „tehnologie rusească" și că, cel mai probabil, cimentul era menit să dea greutate vârfului și să permită rachetei să încerce să deruteze sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei. Botul rachetei nu conținea explozibili, a precizat Szrot. (Associated Press)

Ucrainenii distrug metodic artileria rușilor

11:12 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 670 de soldați, 4 tancuri, 5 alte blindate de luptă, 19 tunuri, 20 de diferite vehicule, 6 sisteme antiaeriene, 4 echipamente speciale și 32 de drone.

De remarcat faptul că ucrainenii par să continue campania de eliminare cu prioritate a pieselor de artilerie ale rușilor, care ar fi pierdut 113 tunuri doar în ultima săptămână.

10:57 Liderii G7 au cerut sâmbătă Chinei să „exercite presiuni asupra Rusiei pentru a înceta agresiunea" împotriva Ucrainei.

„Suntem pregătiți să construim relații constructive și stabile cu China", au afirmat în declarația lor șefii de stat și de guvern ai celor mai industrializate șapte democrați, subliniind „importanța unui dialog sincer" cu autoritățile chineze.

Zelenski a ajuns la summitul G7 de la Hiroshima

10:52 Nou delir televizat al propagandistului rus Vladimir Soloviov care l-a provocat la un duel pe Zelenski: „Hai să ne întâlnim ca între bărbați. Eu am arma mea, tu pe a ta, haide!”

10:15 Institutul pentru Studiul Războiului subliniază și el că forțele ruse și-au concentrat majoritatea rezervelor disponibile în zona Bahmut pentru a încetini contraatacurile ucrainene.

Contraatacurile ucrainene în apropiere de Bahmut au eliminat probabil amenințarea unei încercuiri rusești a forțelor ucrainene din Bahmut și au forțat trupele rusești să aloce din resursele sale militare limitate pentru a se apăra împotriva unui efort ofensiv limitat și localizat, reacție pe care probabil probabil că a mizat și comandamentul ucrainean, mai notează ISW.

09:58 Zelenski a sosit sâmbătă la Hiroshima, cu un avion al guvernului francez, pentru a participa la summitul liderilor Grupului celor Șapte.

„Întâlniri importante cu parteneri și prieteni ai Ucrainei. Securitate și cooperare consolidată pentru victoria noastră. Pacea va ajunge astăzi mai aproape”, a scris el pe Twitter.

Rușii și-au trimis rezervele pe flancurile frontului din Bahmut

09:31Evaluarea britanică de sâmbătă dimineață subliniază faptul că rușii au fost nevoiți să-și arunce o parte din puținele lor rezerve de luptă pentru a încerca să stopeze contratacurile ucrainene de pe flancurile Bahmutului:

  • „În ultimele patru zile, este foarte probabil ca Rusia să fi redislocat până la câteva batalioane pentru a întări sectorul Bahmut.
  • Această decizie vine ca urmare a câștigurilor tactice ucrainene pe flancurile orașului și a îndoielilor exprimate public cu privire la hotărârea forțelor Grupului Wagner de a continua să lupte în acest sector.
  • Având în vedere că Rusia are probabil relativ puține unități de luptă neangajate în Ucraina, redistribuirea reprezintă un angajament notabil din partea comandamentului rus.
  • Liderii ruși continuă probabil să considere capturarea Bahmut ca fiind principalul obiectiv imediat de război care le-ar permite să revendice un anumit grad de succes în conflict.”

09:17 Joe Biden intenționează să discute în acest weekend cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și cu premierul indian Narendra Modi despre Ucraina și despre problema „sacrosanctă" a suveranității și integrității teritoriale, a declarat sâmbătă consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

Lula și Modi participă la summitul Grupului celor șapte națiuni bogate (G7) de la Hiroshima, la invitația Japoniei, gazda din acest an a reuniunii G7, din care mai fac parte SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada. (Reuters)

Nou atac masiv cu drone asupra Kievului

08:44Noua atac masiv cu drone Shahed asupra Kievului: „Toate au fost doborâte”

07:47Rusia vrea să compenseze embargoul petrolului cu ruta arctică

01:50Rusia a recrutat aproape 120.000 de militari până acum în acest an, se laudă Medvedev

01:24VIDEO Explozii puternice în Mariupolul ocupat de ruşi. Ucrainenii susţin că ar fi fost lovită o bază cu 150 de soldaţi inamici

00:39Danemarca va antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16 după unda verde americană

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-------------------