Mai multe explozii puternice s-au auzit vineri seara în oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, care este sub controlul ruşilor de aproape un an, iar un consilier al primarului ucrainean, aflat în afara oraşului, susţine că exploziile au avut loc la o bază a forţelor Moscovei, relatează News.ro citând CNN.

Război în Ucraina: steag rusesc arborat de forțele rusești în MariupolFoto: AP / AP / Profimedia

Petro Andriuşcenko, care nu se află în Mariupol, a declarat pe Telegram că este vorba despre o bază ce găzduieşte aproximativ 150 de soldaţi ruşi şi care este folosită în principal pentru sprijinul apărării aeriene.

Consiliul Municipal din Mariupol, instituţie care, de asemenea, se află în prezent în afara teritoriului ocupat, s-a făcut ecoul afirmaţiei lui Andriuşcenko. „Trei explozii puternice au fost auzite de locuitorii din Mariupol”, a declarat Consiliul ucrainean pe Telegram. Informaţiile preliminare indică faptul că explozia a lovit o bază rusă de la aeroportul oraşului, susţine Consiliul, care a postat un scurt videoclip în care se văd flăcări şi fum care se ridică în depărtare.

„Judecând după imagini, dacă informaţiile se confirmă, inamicul ar fi trebuit să sufere pierderi semnificative”, comentează Consiliul.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmaţiile oficialilor ucraineni, iar administraţia locală instalată de Rusia nu a comentat încă nimic despre explozii sau despre ce le-ar fi provocat.

NEXTA scrie că propagandiştii ruşi spun că patru rachete au lovit zona aeroportului, dar că nu ar fi victime.

Un grup local care se identifică drept „Rezistenţa Mariupol” a declarat că explozia a zguduit o zonă de la periferia oraşului. Pe canalul său Telegram, grupul a postat de asemenea ceea ce pare a fi o înregistrare video făcută de locuitori, în care se vede apărarea antiaeriană în acţiune.

Mariupol a devenit un important punct de staţionare pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei, iar convoaiele militare ruseşti trec frecvent prin zonă.

___