Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a fost plasat pe lista persoanelor căutate în Rusia, potrivit unei note a Ministerului rus de Interne, văzută de AFP la două luni după de CPI a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin.

Procurorul Karim KhanFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

„Data naşterii: 30 martie 1970. Locul naşterii: Edinburgh, Scoţia (...) Căutat în baza unui articol din Codul penal”, se arată în notă, fără a preciza despre ce infracţiune este vorba.

Moscova a respins acuzaţia CPI împotriva lui Vladimir Putin de crime de război în legătură cu „deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni în cadrul conflictului dintre Moscova şi Kiev. Potrivit Kremlinului, Rusia nu este membră a CPI şi deci nu recunoaşte competenţa acestui tribunal.

Moscova a lansat o anchetă penală împotriva lui Karim Khan şi a trei judecători ai CPI la câteva zile după anunţarea mandatului împotriva lui Vladimir Putin, la jumătatea lunii martie.

Potrivit anchetei ruse, Karim Khan este acuzat că a „lansat urmăriri penale împotriva unei persoane cunoscute ca nevinovată” şi că a „pregătit un atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin”, notează Agerpres.

Citește și:

___