Unul dintre cele două sisteme antiaeriene Patriot primite de armata ucraineană de la aliații occidentali a doborât cel puțin un avion de luptă rusesc în ultimele săptămâni, au declarat mai multe surse americane pentru CNN.

Sistemul PatriotFoto: Dominika Zarzycka / ddp USA / Profimedia

Oficiali din domeniul apărării și membri ai Congresului au spus pentru CNN că trupele ucrainene au folosit sistemul Patriot pentru a doborî cel puțin un avion de vânătoare rusesc aflat la mare distanță.

Aeronavele de luptă rusești stau de obicei în spatele liniilor de apărare ale trupelor Moscovei, ceea ce înseamnă că nu prea pot fi lovite de ucraineni cu sistemele lor cu rază mai mică de acțiune, precum NASAMS.

Avioanele rusești luate la țintă de sistemul Patriot se aflau într-o misiune de lansare de rachete împotriva țintelor ucrainene, au declarat sursele televiziunii americane.

Oficiali din SUA au spus că ucrainenii sunt responsabili pentru propriile decizii de tragere, menționând că este la latitudinea lor când și cum să folosească sistemele de apărare antiaeriană Patriot.

Ziua neagră a aviației ruse

Ucrainenii nu au mai pus vreun avion inamic doborât în evaluarea zilnică privind pierderile rusești de peste o lună. Însă, sâmbătă, forțele Moscovei au pierdut două avioane de luptă și două sau trei elicoptere.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a spus că cele cinci aeronave „au avut ceva probleme" în timp ce se aflau în drum spre a îndeplini o sarcină de luptă. De precizat că acestea se aflau în spațiul aerian rusesc, în regiunea Bryansk, iar ucrainenii nu obișnuiesc să admită niciun fel de atac de pe teritoriul rusesc.

Singura publicație rusă care a scris despre prăbușirea a patru aeronave ruseștii a fost Kommersant, care a precizat că avioanele Su-34 și Su-35 și două elicoptere Mi-8 formaseră un grup de raid și au fost „doborâte aproape simultan” într-o ambuscadă în regiunea Bryansk, aflată la nord-est de Ucraina.

„Conform datelor preliminare... luptătorii trebuiau să lanseze un atac cu rachete și bombă asupra țintelor din regiunea Cernihiv din Ucraina, iar elicopterele erau acolo pentru a le susține - printre altele pentru a ridica echipajele „Su” dacă ar fost doborâte”, potrivit Kommersant.

De precizat că o parte din granița ruso ucraineană este între regiunea rusă Bryansk și cea ucraineană Cernihiv.

„Rușilor nu le va plăcea, nu le va plăcea deloc”

Analistul de securitate Jimmy Rushton, crede că există o legătură între ce spun sursele din știrea CNN și ce s-a întâmplat în weekend.

„Foarte probabil rezolvă misterul Su-34, Su-35 și a celor două elicoptere Mi-8 rusești doborâte săptămâna trecută deasupra regiunii Bryansk; ucrainenii au strecurat un sistem Patriot aproape de graniță și le-au lovit de la distanță...”, a scris Rushton pe Twitter.

Un alt cont de Twitter care urmărește și analizează evoluția războiului din Ucraina, cel al lui Thomas C. Theiner, veteran al trupelor de elită italiene, a spus încă de acum trei zile că „rușilor n-o să le placă deloc” unde este unul dintre cele două sisteme Patriot:

„Bateria Patriot donată de armata americană se află la Kiev. Bateria Patriot donată de Forțele Aeriene Germane este în... ei bine, nu vom spune unde, dar rușilor nu le va plăcea - nu le va plăcea deloc”.

Theiner a revenit cu o altă postare pe Twitter după articolul CNN: „În urmă cu trei zile am făcut aluzie la sistemele Patriot care se plimbă de colo colo ... dar un oficial american a declarat acum pentru Natasha Bertrand (autoare a articolului CNN) suficient pentru ca voi toți să înțelegeți ce se întâmplă.”