Sâmbătă a fost o zi neagră pentru aviația rusească. Colonelul Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat duminică că trei elicoptere au fost doborâte sâmbătă în regiunea Briansk din Rusia, și nu două, așa cum s-a raportat anterior, scrie Ukrainska Pravda, confirmând informațiile despre care scrisese o singură publicație din Rusia. Ignat spune că Ucraina nu a avut nicio legătură cu prăbușirea celor cinci aeronave, potrivit BBC.

Un avion ucrainean Su-25 după un atac asupra rușilor în UcrainaFoto: Evgeniy Maloletka / AP - The Associated Press / Profimedia

Colonelul Ihnat a declarat duminică la televiziunea națională că Rusia a pierdut sâmbătă în total cinci aeronave.

Ucraina nu recunoaște în mod regulat desfășurarea de operațiuni militare în interiorul Rusiei, iar în bilanțul zilnic al armatei ucrainene privind pierderile Rusiei nu există aeronave doborâte.

Ihnat a declarat că avioanele și elicopterele rusești „au avut ceva probleme". Potrivit acestuia, apărarea aeriană rusă a fost „implicată în aceste prăbușiri". Informațiile oficialului ucrainean nu au putut fi verificate independent.

El a precizat că aeronavele se aflau în drum spre a îndeplini o sarcină de luptă pe front.

Sâmbătă, mai multe aeronave rusești s-au prăbușit în apropiere de granița cu Ucraina, în regiunea rusească Briansk, iar informațiile au fost incerte la început.

Ce spune propganda rusă

Inițial, propaganda rusă a spus un elicopter s-a prăbușit din cauza unui incendiu la motor.

Apoi a relatat despre prăbușirea unui avion de vânătoare, fără să precizeze cauza incidentului.

Apoi au recunoscut doborârea a două elicoptere și a unui avion, dând vina pe „sabotorii ucraineni".

Varianta Kommersant

Singura publicație care a scris despre prăbușirea a patru aeronave ruseștii a fost publucația rusă Kommersant, specializată pe știri economice.

Kommersant, un cotidian respectat, independent, axat pe afaceri, a scris pe site-ul său că avionul de vânătoare Su-34, avionul de vânătoare Su-35 și două elicoptere Mi-8 formaseră un grup de raid și au fost „doborâte aproape simultan” într-o ambuscadă în regiunea Briansk, învecinată cu nord-estul Ucrainei.

„Conform datelor preliminare... luptătorii trebuiau să lanseze un atac cu rachete și bombă asupra țintelor din regiunea Cernihiv din Ucraina, iar elicopterele erau acolo pentru a le susține - printre altele pentru a ridica echipajele „Su” dacă ar fost doborâți”.

Kommersant nu a oferit nicio dovadă pentru raportul său că patru aeronave au fost doborâte, dar aceeași afirmație a fost făcută și de mai mulți bloggeri militari pro-război foarte urmăriți.

În același timp, pe canalele rusești de Telegram, bloggerii plângeau după echipajele aeronavelor, care ar fi murit după prăbușirea aparatelor de zbor, ceea ce părea să confirme informațiile de pe Kommersant.

Elicopter prăbușit în Crimeea

Ministerul rus al Apărării nu a comentat incidentele în timpul ultimului briefing de presă.

Aceste incidente au avut loc a doua zi după ce un elicopter rus s-a prăbușit în Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.

Doi piloți au fost uciși după ce un elicopter militar Mi-28N s-a prăbușit pe 12 mai.

Ministerul rus al Apărării a susținut că prăbușirea Mi-28 a avut loc în timpul unui zbor de exerciții în Crimeea.

Urmărește ultimele evoluții din a 445-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.