Rachete rusești au lovit orașul natal al reprezentanților Ucrainei la Eurovision chiar în timpul concursului. Ternopil, orașul natal al membrilor trupei Tvorchi, a fost printre locurile vizate de atacuri, potrivit Melindei Simmons, ambasadorul britanic în Ucraina. Autoritățile locale au spus că loviturile au lovit câteva depozite, rănind două persoane.

Luptator ucrainean la BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

07:42Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers duminică seara la Paris pentru o cină la Palatul Elysee în cadrul căreia vor fi abordate „nevoile urgente ale Ucrainei, la nivel militar și umanitar”, potrivit președinției franceze
  • Forțele ucrainene de Apărare au capturat mai mult de zece poziții rusești în nordul și sudul periferiei orașului Bahmut, a scris ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar pe Telegram.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminică de la Berlin orice atac asupra teritoriului rusesc, după ce sâmbătă cinci aeronave rusești ale unui grup de raid aerian au fost doborâte.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat sâmbătă la remarcile fostului președinte al SUA Donald Trump conform cărora va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales președinte al SUA
  • Anunțul rar al ministerului rus al Apărării despre moartea simultană a doi colonei este o veste proastă pentru trupele care luptă în Ucraina, scie BBC. Ofițerii de rang înalt nu ar trebui să fie pe lina de contact
  • Germania va sprijini Ucraina cât timp va fi necesar, a dat asigurări cancelarul Olaf Scholz duminică
  • Rusia a pierut 198.880 de militari de la începutul războiului, susține Ucraina.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 445, LIVETEXT:

22:08Președintele ucrainian a sosit duminică în Franța pentru o întâlnire cu președintele Emmanuel Macron la Paris.

20:37Poporul ucrainean luptă pentru libertate şi valorile europene, a dat asigurări, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Germania în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Preşedintele Zelenski şi poporul Ucrainei lupta pentru valorile şi pentru datoria pe care o întruchipează acest premiu", a declarat preşedinta Comisiei Europene în cadrul ceremoniei de atribuire preşedintelui ucrainean şi poporului său a Premiului Carol cel Mare pentru promovarea unităţii europene. "Făcând acest lucru, ei luptă şi pentru propria noastră libertate şi pentru valorile noastre", a adăugat ea.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat la Aachen, în prezenţa preşedintelui Zelenski, că Ucraina "face parte din familia europeană".

20:24Macron va lua cina cu Zelenski la Paris, spune președinția franceză, relatează Reuters.

Ucraina revendică noi avansuri în Bahmut

20:08Președintele Volodimir Zelenski a ridicat duminică prestigiosul Premiu Carol cel Mare în numele poporului ucrainean în onoarea serviciilor aduse Europei, încheind o vizită în Germania în care a obținut un nou ajutor militar și un sprijin cald de la Berlin.

20:01Rusia „a pierdut deja din punct de vedere geopolitic” războiul din Ucraina și se transformă într-un stat vasal al Chinei, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru ziarul Opinion, publicat duminică, relatează Associated Press, potrivit Guardian.

19:35 Forțele ucrainene de Apărare au capturat mai mult de zece poziții rusești în nordul și sudul periferiei orașului Bahmut, a scris ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar pe Telegram. Au curățat o zonă mare a masivului forestier din districtul Ivanivske, capturând ocupanții, relatează Ukrainska Pravda.

18:48Președintele Volodimir Zelenski a dat de înțeles că Forțele Armate au aproape suficiente mijloace și arme pentru a începe să avanseze și că mai are nevoie de câteva vizite în țările sale aliate, relatează Ukrainska Pravda.Se pregătește Zelenski să dea undă verde contraofensivei sau așteaptă avioane de luptă?

Zelenski, așteptat duminică la Paris, după vizita din Germania și Italia

17:22 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat să sosească la Paris mai târziu duminică, au informat BFM TV, Le Figaro și Agence France Presse.

17:20Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminică de la Berlin orice atac asupra teritoriului rusesc, după ce sâmbătă cinci aeronave rusești ale unui grup de raid aerian au fost doborâte. Mai mult, declarația acestuia vine după ce în presa americană au apărut informații cum că președintele ucrainean plănuia atacuri în interiorul Rusiei. Pe de altă parte, asigurările lui Zelenski ar fi o încercare de a liniști aliații occidentali pentru a-i convinge să ofere Kievului avioane de luptă moderne. Ce măsuri de securitate ar fi fost luate pentru vizita liderului ucrainean în Germania

16:43Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat sâmbătă la remarcile fostului președinte al SUA Donald Trump conform cărora va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales președinte al SUA, relatează CNN.

16:15Anunțul rar al ministerului rus al Apărării despre moartea simultană a doi colonei este o veste proastă pentru trupele care luptă în Ucraina, scie BBC. Ofițerii de rang înalt nu ar trebui să fie pe lina de contact, iar mai multe scenarii ar fi de luat în calcul în acest caz.

15:45În timp ce Rusia a tras rachete în adâncime în zone din Ucraina precum Ternopil, forțele Kievului au făcut „încercări masive" de a sparge apărarea din Bahmut, relatează agențiile de presă rusești, potrivit Reuters. Doi colonei ar fi murit în timp ce respingeau atacurile.

15:15Germania va sprijini Ucraina cât timp va fi necesar, a dat asigurări cancelarul Olaf Scholz duminică, primindu-l pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Berlin pentru prima oară de la debutul invaziei ruse, transmit AFP şi dpa.

Kievul susține că apărarea aeriană rusă a doborât cinci aeronave ale armatei

14:30 Sâmbătă a fost o zi neagră pentru aviația rusească. Colonelul Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat duminică că trei elicoptere au fost doborâte sâmbătă în regiunea Briansk din Rusia, și nu două, așa cum s-a raportat anterior, scrie Ukrainska Pravda, confirmând informațiile despre care scrisese o singură publicație din Rusia. Ignat spune că Ucraina nu a avut nicio legătură cu prăbușirea celor cinci aeronave, potrivit BBC.

13:48O mină lăsată în urmă de armata rusă a explodat duminică într-un sat din regiunea Herson, omorând cinci persoane, potrivit șefului de cabinet al președintelui Zelenski, Andrii Yermak, relatează The Kyiv Independent.

13:13Zelenski a declarat duminică că Kievul și susținătorii săi occidentali ar putea face ca înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina să fie „ireversibilă" încă din acest an și a mulțumit Germaniei pentru sprijinul său militar, informează Reuters.

Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin că Kievul va fi întotdeauna recunoscător Germaniei pentru sprijinul acordat în timpul invaziei la scară largă a Rusiei.

12:54Cancelarul german Olaf Scholz va zbura alături de președintel ucrainean Volodimir Zelenski la aachen pentru ca liderul de la Kiev să primească premiul Charlemagne, transmite Reuters.

12:25Rusia a pierut 198.880 de militari de la începutul războiului, susține Ucraina.

În ultimele 24 de ore, 620 de soldați ruși au murit, potrivit estimărilor făcute de armata ucraineană.

11:52 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat, în timp ce s-a întâlnit duminică cu omologul său Frank-Walter Steinmeier, în prima sa vizită în țară de la invazia Rusiei, informează Reuters.

Ucraina a respins cel mai recent atac rusesc cu drone și rachete

11:23Reprezentanta Croației la Eurovision 2023, trupa de rock Let 3, una dintre cele mai exentrice apariții de la Liverpool, a cântat „Mama SC”, o piesă antirăzboi și o metaforă pentru Federația Rusă.

10:55Forțele ucrainene au interceptat și distrus trei rachete și 25 de drone în timpul nopții, în cel mai recent atac aerian asupra țării de la începutul lunii mai, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, informează Reuters.

10:04Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit duminică la Berlin de omologul său german Frank-Walter Steinmeier, în prima sa vizită în Germania de la începutul războiului, în timp ce liderul de la Kiev face un turneu printre aliații europeni în încercarea de a-și consolida sprijinul, informează Reuters.

Zelenski a ajuns la miezul nopții la Berlin de la Roma, unde s-a întâlnit atât cu premierul italian Giorgia Meloni, cât și cu Papa Francisc, care a indicat că Vaticanul va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni luați de ruși.

09:32Forțele ucrainene au interceptat 14 drone de diferite tipuri în cursul zilei de sâmbătă, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie The Kyiv Indepedent.

Potrivit Statului Major General, soldații ucraineni au doborât trei drone Orlan-10, două drone Zala, patru drone Lancet și cinci drone de tip nespecificat.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat 10 lovituri asupra concentrării de trupe și echipamente rusești și patru lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale Rusiei.

Forțele ucrainene au lovit patru zone de concentrare a personalului, un sistem de rachete cu lansare multiplă, două sisteme de apărare antiaeriană, două depozite de muniții și două sisteme de război electronic (EW).

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat patru rachete, 79 de lovituri aeriene și 99 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei.

NATO pregătește un exercțiu major cu trupe din 11 țări în Estonia

09:21Grupul celor șapte puteri industriale (G7) și Uniunea Europeană vor interzice importurile de gaze rusești pe rutele pe care Moscova a redus livrările, a relatat duminică Financial Times, citând oficiali implicați în negocieri, transmite Reuters.

Decizia, care urmează să fie finalizată de liderii G7 la summitul de la Hiroshima care începe vineri, va împiedica reluarea exporturilor de gaze rusești prin conducte pe rutele către țări precum Polonia și Germania, unde Moscova a întrerupt livrările anul trecut, a mai scris FT.

09:12Aproximativ 14.000 de militari din 11 ţări membre NATOurmează să ia parte la un exerciţiu major găzduit de Estonia, informează PA Media/dpa. Numărul trupelor care participă a crescut semnificativ după începerea războiului.

08:52Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania pentru prima dată de la invazia militară lansată de Rusia anul trecut, informează duminică dpa.

08:30În ciuda asigurărilor date guvernelor occidentale care îi furnizează arme că nu le va folosi pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, acasă, în spatele uşilor închise, Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria, ţară membră NATO, tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte în interiorul graniţelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top şi lideri militari, relatează The Washington Post.

08:10Trupele ruse își completează intens rândurile cu prizonieri care sunt duși în teritoriile ocupate din regiunile Lugansk și Zaporijia, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene. „Inamicul continuă să încerce să-și compenseze pierderile de forță de muncă aducând persoane întemnițate din Federația Rusă. Recent, au sosit aproximativ 200 de astfel de persoane într-una dintre taberele din Rogovoi-regiunea Luhansk. Ri vor urma un curs de 4 săptămâni de pregătire militară generală. Până la sfârșitul lunii, se așteaptă să sosească încă 250 de condamnați”.

07:43Compania germană Rheinmetall a fondat o societate mixtă cu conglomeratul de stat ucrainean Ukroboronprom, pentru a construi şi repara tancuri în Ucraina, a informat vineri cotidianul Handelsblatt, citându-l pe directorul general al producătorului german de arme, transmit Reuters și news.ro.

Rușii au atacat orașul reprezentanților Ucrainei la Eurovision

07:30 În timp ce concursul Eurovision se desfăşura în Marea Britanie, sâmbătă seara târziu, rachete ruseşti au lovit oraşul Ternopil, din vestul Ucrainei, de unde este originar duo-ul electro-pop Tvorchi, care a reprezentat Ucraina în acest an, relatează Reuters.

07:15Cipru a retras cetățenia a nouă investitori ruși și a 34 dintre membrii familiei acestora,iar Malta a confiscat pașapoartele a doi oligarhi ruși după ce aceștia au intrat sub sancțiunile UE, scrie ziarul german Der Spiegel care citează un răspuns al Comisiei Europene la o întrebare a lui Moritz Koerner, membru al Parlamentului European.

06:45 O alertă aeriană a fost anunțată în noaptea de duminică spre luni, mai întâi la Kiev, apoi la 2:47 în regiunea Zaporojie, iar la ora 6 dimineață alerta cuprindea întregul teritoriu ucrainean, au anunțat autoritățile.

06:41Soldații ucraineni vor primi 105 drone Vector, ca parte a contractului Ministerului Apărării al Ucrainei cu producătorul german de UAV Quantum-Systems GmbH, a anunțat Direcția de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei. „Acesta este deja al doilea lot de drone Vector pentru armata ucraineană, finanțat de guvernul Republicii Federale Germania. În august 2022, Ucraina a comandat și a primit 33 de drone germane de același model și și-au dovedit eficiența ridicată pe câmpul de luptă”, se arată în mesaj.

23:47 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a vorbit sâmbătă cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa și l-a îndemnat să contribuie la implementarea planului de pace al Kievului de a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Reuters.

Zelenski a făcut aceste remarci într-o adresă video de la Roma, la o zi după ce Ramaphosa a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin. Africa de Sud s-a poziționat drept neutră în conflict.

23:08Preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a declarat sâmbătă la Roma că rezultatele iminentei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor invadate de Rusia se vor vedea în curând, însă nu a dorit să dea detalii despre operaţiune pentru că acest lucru "nu ar ajuta Ucraina", transmite EFE, potrivit Agerpres.

22:30Recrutătorii militari ruși ar fi îndemnat elevi de 15 ani din orașul Vladimir, la aproximativ 200 de kilometri de Moscova, să semneze contracte pentru a se alătura armatei ruse, astfel încât să poată să meargă să "îi f..ă pe ucraineni", situație sesizată de analistul cercetătorul independent Chris Owen pe Twitter.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război

  • Volodimir Zelenski a aterizat la Berlin, potrivit unei postări pe contul de Twitter al președintelui ucrainean. „Deja la Berlin”, a scris Zelenski pe Twitter imediat după miezul nopții duminică, sosind din Italia, unde s-a întâlnit cu oficiali italieni și cu Papa Francisc. Guvernul german a anunțat un alt ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de la invazia rusă.
  • Rachetele rusești au lovit orașul natal al reprezentanților Ucrainei la Eurovision chiar în timpul concursului. Ternopil, orașul natal al membrilor trupei Tvorchi, a fost printre locurile vizate de atacuri, potrivit Melindei Simmons, ambasadorul britanic în Ucraina. Autoritățile locale au spus că loviturile au lovit câteva depozite, rănind două persoane.
  • Postul de știri rus Kommersant scrie că două avioane de luptă rusești și două elicoptere militare au fost doborâte sâmbătă, aproape de granița cu Ucraina. Kommersant mai spune că acestea au fost „doborâte aproape simultan” în regiunea Bryansk
  • Forțele ucrainene au recâștigat cel puțin un kilometru de teritoriu în Bahmut, pe fondul unei retrageri a Rusiei, care reflectă „lipsa severă de trupe” a Moscovei, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un briefing de informații.
  • Japonia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cooperarea militară rusă și chineză în Asia și consideră că cele două țări își consolidează exercițiile comune. Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a declarat că situația securității din Europa și regiunea Indo-Pacific este fragilă de când a început războiul din Ucraina și că invazia Rusiei a „zdruncinat însăși temelia ordinii internaționale”.
  • Atacurile rusești au rănit trei persoane în orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, a declarat primarul orașulu, Oleksandr Sienkevych pe canalul său Telegram. Forțele ruse au vizat o fabrică, distrugând și clădirile rezidențiale din apropiere, provocând incendii în trei apartamente și distrugând o instituție de învățământ, a mai spus el.
  • Oficialii ruși instalați la Lugansk au spus că rachetele lansate de forțele ucrainene au rănit șase copii și un parlamentar rus și au deteriorat două fabrici dezafectate din principalul oraș din regiunea de est a Ucrainei, la aproximativ 100 km în spatele frontului.

----------------

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro